Bergvärme är en bekymmersfri och bekväm uppvärmningsform som används i många villor. En bergvärmepump är praktiskt taget underhållsfri och ger samtidigt den största besparingen av alla värmepumpar. I den här guiden går vi igenom det mesta du behöver veta om bergvärme och varför det är så populärt att installera bergvärmepumpar i Sverige.
Vad är bergvärme?
Bergvärme använder lagrad solenergi från berget på din tomt under huset och omvandlar den sedan till värme med hjälp av en bergvärmepump. Trots namnet kan man även använda en bergvärmepump för att hämta energi från jord och sjö. Värmepumpen är densamma, men energin hämtas på helt andra sätt. Kärt barn har många namn och idag finns en mängd olika tillverkare på marknaden, vilket kan göra det svårt för husägare att välja allt från borrentreprenör och tillverkare till värmepumpsmodell och installatör.
I den här guiden finns allt du behöver veta om hur bergvärme fungerar, vad bergvärme kostar och viktiga saker att tänka på när du väljer bergvärmepump. Om du vill veta mer om begreppen som används i guiden, så kan du kolla in den här ordlistan från IVT. Håll till godo!
Hur fungerar bergvärme?
Energi kan inte skapas eller förstöras. Det kan bara flyttas och omvandlas från en form till en annan, men den förbrukas aldrig. Eftersom det är omöjligt att förbruka energi, så är begreppet energiförbrukning felaktigt. Tänk på det nästa gång du hör någon säga energiförbrukning. Säg energianvändning i stället. Men hur fungerar då en bergvärmepump?
En bergvärmepump omvandlar den naturligt lagrade solenergin i berget under ditt hus. Energi som dessutom är gratis. För att komma ner i berget borrar man ett hål på 50–200 m. Där nere i berget ligger temperaturen på 2–8 grader. Det är inte särskilt varmt, så vad händer egentligen på vägen upp till huset och i din värmepump? Hur kan något så kallt bli något varmt och skönt? IVT Värmepumpar, med utveckling och tillverkning i Tranås, har gjort en pedagogisk film om hur hela den här processen går till. Om du hellre vill läsa dig till hur bergvärmepumpar fungerar – läs vidare och upptäck magin bakom bergvärme.
Vad händer i bergvärmepumpen?
Ett system för bergvärme består i mycket grova drag av borrhål samt bergvärmepumpens förångare, kompressor, kondensor och expansionventil. Dessa delar gör tillsammans att värmepumpen fungerar och att du kan få ut värme i ditt hus samt värma upp ditt vatten. Det är en riktigt smart uppfinning. Faktum är att svenskarna utsåg värmepumpen till en av de hundra viktigaste uppfinningarna i Tekniska Museets utställning ”100 innovationer”.
Följ med när vi går igenom processen i 5 enkla steg.
- Från borrhål till bergvärmepump
I borrhålet finns en kollektorslang med så kallad köldbärarvätska, en blandning av vatten och frostskyddsmedel. Energin från berget transporteras med hjälp av köldbärarvätskan upp till huset. Det som händer sedan i din bergvärmepump kan nästan liknas vid magi. - Förångning från vätska till gas
Inuti värmepumpen finns värmeväxlare och förångare. Kall köldbärarvätska möter ett iskallt köldmedium på cirka 20 minugrader. Det är riktigt kallt, men det är fortfarande en vätska. Trycket är så lågt att köldmediet börjar koka av värmen från köldbäraren. Och köldmediet fortsätter att koka till att det blir en gas. Gasen skickas sedan vidare till kompressorn. - Kraftig temperaturökning
I kompressorn pressas gasen ihop och temperaturen stiger hastigt från nollgradigt till 100 grader. Komressorn är själva hjärtat i din bergvärmepump. Svårt att förstå hur det fungerar? Tänk så här: det är samma princip som när du håller för fingret till en cykelpump och börjar pumpa. Om du pumpar och släpper ut lite luft, så kommer det bli varmt på ditt finger. - Kondensering och energiöverföring
Den varma gasen leds in i kondensorn. Här möter gasen vattnet i dina element eller ditt golvvärmesystem. Det kallare vattnet får gasen att kondensera och sakta återgå till flytande form igen. I kondensorn överförs mängder av energi som i sin tur höjer värmen på vattnet i ditt värmesystem. När gasen blir flytande, så samlas den i botten av kondensorn. - Cirkeln sluts och allt börjar om
Expansionventilen minskar sedan på trycket. Det nu flytande köldmediet måste bli riktigt kallt igen. Det är som en omvänd process från det som hände i kompressorn. Köldmediet leds tillbaka till förångaren där allting började. Cirkeln är sluten och så kan den här processen ske igen. Förflyttning av energi från berget till huset på det här sättet skapar så hög effektivitet att varje kWh elektricitet blir upp till 5 kWh så mycket värmeenergi.
Vad är ett köldmedium?
Köldmedier är energibärare. De behövs för att transportera värme från en kallare plats till en varmare plats. Det finns köldmedier i alla värmepumpar, men också i alla kylskåp, frysar och luftkonditioneringsanläggningar. Köldmediet finns i ett slutet rörsystem inuti bergvärmepumpen. Utan köldmediet, så blir det ingen värme. Köldmediets förmåga att ta upp och avge energi i övergången mellan gas och vätska är själva hemligheten bakom varje värmepump. Eftersom systemet är slutet, så behöver man aldrig oroa sig för att köldmediet ska läcka ut. Det är bara vid felaktig skrotning eller kraftig skada på pumpen som det kan ske.
Installation av bergvärme
Hur går installationen av bergvärme till? Får man göra det själv? Processen är ganska komplicerad, men det behöver du som husägare inte tänka på. Privatpersoner får inte installera bergvärmepumpar eller andra typer av värmepumpar. Du får inte heller demontera, genomföra läckagekontroll eller utföra service själv. Det måste alltid göras av någon som är certifierad. I ett gäng filmer på ivt.se kan du i steg för steg se hur en certiferad och utbildad installatör installerar en bergvärmepump i en vanlig svensk villa.
Det finns däremot saker du kan göra för att underlätta installationen. Här har vi listat 3 viktiga steg för att göra processen så snabb och smidig som möjligt.
- Kolla om du får borra på din tomt
För att borra måste du ha tilltstånd från din kommun. Det är oftast en formalitet, förutsatt att kommunen inte har särskilda regler eller att du bor i ett vattenskyddsområde. Samma sak gäller för jordvärme och sjövärme. Kolla med din kommun om vad som gäller där du bor. - Fundera på typ av värmepump
Hur stort värmebehov har du? Vad har fastigheten för värmesystem idag? Hur ser din budget ut? Börja med att svara på dessa frågor. Sedan kan du testa den här guiden från IVT Värmepumpar. Här får du förslag på olika värmepumpar baserat på vad du svarar. - Låt en expert räkna på det
Du gör alltid bäst i att kontakta en cerfierad återförsäljare. IVT:s återförsäljare finns över hela Sverige och hjälper dig att komma igång. De kan ge dig råd utifrån dina förusättningar och en kostnadsfri kalkyl. Då får du rätt hjälp direkt och vet dessutom vad det kostar.
Läs också: Värmepumpar – den enkla guiden till rätt uppvärmning
Fördelar och nackdelar med bergvärme
Bergvärme har en mängd fördelar. Den främsta av dem alla är att bergvärme ger den största kostnadsbesparingen av alla värmepumpar. Om du byter från exempelvis direktverkande el till en bergvärmepump från IVT kan du räkna med att kunna minska värmekostnaden med upp till 80 %. Ja, du läste rätt. Det är mycket pengar att spara varje månad, men du måste förstås också lägga pengar på borrning, själva värmepumpen och installationen.
Investeringskostnaden då? Den är högre jämfört med andra värmepumpar, särskilt om du bor i en stor villa. Tänk så här: i slutändan betalar bergvärmepumpen alltid sig själv eftersom den sparar mer pengar i värmekostnader än vad den kostade att installera. Investeringen är oftast betald inom några år. Lite längre ner i denna guide kan du se ungefärliga kostnader för bergvärme inklusive borrning, värmepump, installation och driftsättning.
Fördelar med en bergvärmepump
- Klarar hela husets värme- och varmvattenbehov
- Passar även på små tomter
- Ger den största ekonomiska besparingen
- Bekväm och miljövänlig värme direkt från naturen
- Kan även ge kyla på sommaren (bergkyla)
- Lång livslängd och underhållsfritt
- Ingen utomhusdel vid din fasad
Nackdelar med en bergvärmepump
- Större investeringskostnad
- Ingrepp på tomten
- Ansökan om tillstånd
- Stannar vid strömavbrott
- Djupare borrhål i kalkrik berggrund
Hur lång livlängd har en bergvärmepump?
Inuti en värmepump finns allt från generatorer och pumpar till ventiler och styrelektronik. Saker som förstås har en sammanlagd livslängd. Man brukar säga att en bra bergvärmepump håller i drygt 20 år, men det beror på hur den används. Vissa bergvärmepumpar kan hålla i 10 år, medan andra har varit i gång sedan 1980-talet. IVT Värmepumpar har exempel på bergvärmepumpar med drifttider på över 100 000 timmar. Jämför det med en bil som körs i snitt 50 km/h. Det skulle ge en mätarställning på 500 000 mil. Imponerande, eller hur?
Borrhålet har i stort sett en obegränsad livslängd och komponenterna i berget har en livslängd på uppåt 100 år. Tänk också på att tekniken går framåt. En ny bergvärmepump är betydligt effektivare än en gammal. Du sparar mycket pengar på att byta ut din befintliga bergvärmepump till en ny. Om den är äldre 15 år, så kan det vara läge att byta ut din pump.
Vad kostar bergvärme?
Räkna med att det kostar någonstans mellan 120 000–240 000 kr för bergvärmepump, borrning, installation och driftsättning efter ROT-avdrag. Kostnaden avgörs till stor del av borrdjupet, värmepumpens effekt och hur stort ditt hus är.
Tänk också på att du kan få ett ekonomiskt bidrag för energieffektiviserande åtgärder i småhus. Bidraget ligger på 10 000–30 000 kr och gäller om du byter från direktverkande el eller gas till exempelvis en bergvärmepump.
Nedan har vi listat ungefärliga kostnader för bergvärme. På den här sidan kan du också jämföra kostnader med andra typer av värmepumpar, såsom luft/vattenvärmepumpar.
Ungefärliga kostnader för bergvärme
100–140 kvm
Effekt: 4–7 kW
Kostnad: 120 000–160 000 kr
140–180 kvm
Effekt: 7–9 kW
Kostnad: 140 000–180 000 kr
180–220 kvm
Effekt: 9–11 kW
Kostnad: 160 000–210 000 kr
220–260 kvm
Effekt 11–14 kW
Kostnad 190 000–240 000 kr
Vilka garantier gäller?
Innan du väljer leverantör bör du kolla vilka garantier som gäller. Det viktigaste är att kolla upp vad som gäller för kompressorn – hjärtat i din bergvärmepump. Undersök också vad som gäller vid driftsstopp och vem som ska serva din värmepump. IVT Värmepumpar ger 10 års garanti på kompressorn och 6 års garanti på själva bergvärmepumpen. Till skillnad från din hemförsäkring där du betalar en självrisk och blandar in ditt försäkringsbolag, så är det här en garantiförsäkring som ingår vid köpet, förutsatt att du servar pumpen enligt ett serviceprogram. Ingen extra kostnad alltså. Om du vill kan du förlänga garantin upp till 18 år.
Vanliga frågor om bergvärme
Hur miljövänligt är bergvärme?
Koldioxidavtrycket är minimalt, vilket gör att bergvärme är ett betydligt bättre alternativ än exempelvis direktverkande el och uppvärmning med fossila bränlsen. Bergvärme klassas också som förnybar energi. Det krävs dock lite elektricitet för att driva alla värmepumpar.
Är bergvärme alltid ett bra alternativ?
Om du har ett stort hus med ett vattenburet värmesystem, så är bergvärme oftast ett mycket fördelaktigt alternativ, men bergvärme passar inte alla. Det kan vara så att du inte kan eller får borra på din tomt. Riktigt kalkrik berggrund kan också göra att du måste borra djupare för att få ut tillräcklig effekt, vilket gör att investeringskostnaden blir högre. Då är det bättre att du satsar på en luft/vattenvärmepump i stället.
Hur mycket underhåll kräver bergvärme?
Underhållet är i stort sett obefintligt, men du måste förstås ta hand om din bergvärmepump. Det är trots allt en avancerad maskin. Om du underhåller värmepumpen på rätt sätt och åtgärdar eventuella felkoder, så kommer den att hålla längre och prestera ännu bättre.
Kan bergvärme öka värdet på fastigheten?
Ja. Bergvärme medför oftast en värdehöjning på din fastighet och ökar intresset för huset på bostadsmarknaden. Om du ska sälja ditt hus, så är en låg driftsskostnad ett av dina starkaste trumfkort. Utöver läget, så är det något som många husköpare lägger mycket stor vikt vid.
Hur lång tid tar det att installera bergvärme?
Allt beror på förutsättningarna. Själva borrhålet tar oftast 1–2 dagar att göra i gynnsamma markförhållanden och hela installationen är i normalfall klar inom en vecka. Varje installation är unik, så det kan ta längre tid beroende på berggrunden och ditt nuvarande värmesystem.
Kan värmen i berget ta slut?
Nej, det är bara en myt. Solen fyller hela tid på med ny energi som lagras i berggrunden. Om energin i borrhålet tar slut beror det på att solen har slocknat eller att installatören har dimensionerat anläggningen helt fel. Ett rätt dimensionerat borrhål håller livet ut.
Vad är bergkyla?
Bergkyla kallas också för naturkyla och komfortkyla. Det är bergvärme fast tvärtom. På sommaren kan du låta ditt borrhål skapa skön svalka i stället för värme. Bergkyla är ett betydligt bättre alternativ än traditionell luftkonditionering eftersom det har en lägre investeringskostnad och är i billigare i drift. Om du har detta behov, så bör du nämna det vid första kontakten med din installatör. Det är smidigare och bättre att göra allting på en gång.