Expertpanel: Lån – försäkring och el #4 2024

KATEGORI

Välkommen till vår expertpanel, en samling av specialister inom försäkring, familjeekonomi och elmarknad. I varje utgåva svarar experterna på de vanligaste frågorna inom respektive område. Oavsett om du undrar över det senaste inom försäkringsvärlden, söker råd för ditt nästa bolån eller vill navigera i elmarknadens fluktuerande landskap, har vår expertpanel svaren.

Med mångårig samlad erfarenhet är våra experter här för att ge dig aktuella tips, råd och insikter. Från att förstå de finstilta detaljerna i din försäkringspolicy till att göra välgrundade beslut om ditt bolån och smarta val på elmarknaden, står vår panel redo att svara på dina frågor och vägleda dig.

Har du själv frågor som rör försäkring, ekonomi eller el? Maila in dina frågor till experterna@villalivet.se

Villalivets Bolåneexpert

1

Catharina Åbjörnsson Lindgren, ansvarig för bolån och sparande på Landshypotek Bank

Hur byter jag ­bolånebank?

Det är enklare än många tror. Du behöver inte flytta andra banktjänster utan kan välja bank för ditt bolån utifrån det bolån du vill ha. Bättre service, bankens värdegrund eller bättre ränta är vanliga anledningar till att byta.

Gör så här:

  1. Jämför, jämför, jämför

Ta hjälp av bankernas snitträntor och bolånekalkyler för att jämföra dem. Erbjuder banken ränta som behöver förhandlas får du själv kontakta banken för att veta vilken ränta du kan få. Är räntan färdigförhandlad, utifrån belåningsgrad, belopp och bindningstid, vet du vad du får utan att behöva kontakta banken. Låt också valet av bank styras av bankens samhällsansvar och tillgänglighet.

  1. Hämta amorteringsunderlag

Beställ amorteringsunderlag hos banken du vill lämna och dela det med banken du vill byta till.

  1. Välj bank och ansök

En ansökan är inte bindande. De flesta banker har en digital ansökan och tar en kreditupplysning i samband med den så att de kan ge dig besked snabbt.

  1. Få ett erbjudande och skriv under

Med ett amorteringsunderlag och uppgifter om dig och huset kan banken besluta om hur mycket du får låna. Är du nöjd med erbjudandet signerar du och först då blir avtalet bindande. Många banker har idag en helt digital process. Då är det ännu smidigare att byta bank.

Klar! Din nya bank sköter resten av flytten. Har lånet rörlig ränta kan det flyttas kostnadsfritt när som helst.

Villalivets Försäkringsexpert

2

Mia Winberg, ansvarig för hemförsäkring på Dina Försäkringar

Jag undrar hur hemförsäkringen gäller om jag ska resa utomlands och flyget blir försenat eller om mina väskor kommer bort?

Om du drabbas av försenat flyg ska du i första hand kontakta ditt flygbolag för hjälp och ersättning som du kan ha rätt till i samband med förseningen. I reseskyddet i din hemförsäkring finns det också en möjlighet att få ersättning men då är det ofta krav på att flyget ska ha varit försenat en längre tid.

I ditt försäkringsvillkor kan du läsa exakt vad som gäller för dig. Ibland krävs det att du har ett extra tillägg eller en stor hemförsäkring för att kunna få ersättning.

Om din resväska hamnat på villovägar ska du anmäla det direkt vid bagageutlämningen. Oftast kommer bagaget tillrätta relativt snabbt, men ibland kan det ta längre tid och det kan påverka din reskassa. Om du behöver köpa kläder och hygienartiklar i väntan på din väska kan du få ersättning för dessa extrakostnader från ditt flygbolag.

Se till att spara kvitton på dina utlägg och gör en anmälan till flygbolaget. I hemförsäkringen kan det också finnas möjlighet att få ersättning om bagaget ­varit försenat ett visst antal timmar. Även här kan det krävas en tilläggsförsäkring eller en stor hemförsäkring för att kunna få ersättning.

På Hallå Konsuments hemsida kan du läsa mer om dina rättigheter som konsument om ditt flyg eller bagage blir försenat.

Trevlig resa!

Villalivets Elmarknadsexpert

3

Gustav Olsson, analytiker på Bixia

Kan jag sänka mina elkostnader utan att göra stora investeringar?

Absolut! Ibland tror jag att många tänker att det krävs dyra investeringar eller en stor livsförändring för att elkostnaderna ska minska drastiskt. Men du kan spara minst lika mycket på att göra smarta och medvetna val i vardagen.

Ta tvätten till exempel. Genom att köra färre, men större tvättar och strunta i torktumlaren sparar du massor av el. Och genom att tvätta i 40 grader i stället för 60 sänker du förbrukningen ytterligare.

Men även så små saker som att släcka lampor när du lämnar rummet, stänga av elektronik och dra ut sladdar som inte används hjälper till att minska din förbrukning och sänka dina kostnader.

Kanske kan du också ställa ner effekten på energikrävande system du har hemma, stänga av eller sänka temperaturen på eluppvärmd golvvärme och använda locket oftare när du lagar mat – även när du kokar ägg eller annat där locket vanligtvis inte används. Och har du en elbil som du laddar hemma är det viktigt att inte ladda den när elen är som dyrast.

Är du, precis som jag, en tävlingsmänniska kan du göra det hela till en rolig grej med familjen eller tävla mot en vän eller granne om vem som kan sänka sin elförbrukning och elkostnad mest. Då kan jag nästan garantera att det känns bättre när nästa elräkning kommer.

4

Ställ din fråga till experterna!

Skicka in dina frågor, dela med dig av dina funderingar och låt oss tillsammans utforska de bästa lösningarna för en tryggare, ekonomiskt sundare och mer energieffektiv framtid. Vår expertpanel är här för dig, i varje utgivning

Har du frågor som rör elavtal, bolån eller försäkringar? Maila din fråga till experterna@villalivet.se

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev!

- Annons -

FÖLJ OSS PÅ SOCIALA MEDIER

15,650FöljareGilla
18,944FöljareFölj

Måste läsas

- Annons -