Energioptimering är någon Håkan drivs av
Som värmepumpsinstallatör har Håkan Carlsson sett och gjort det mesta inom energiinstallationer. Genom egna firma hjälper han dagligen kunder att sänka sina kostnader, privat har han tagit det ett steg längre och går till och med plus på anläggningen i huset på Tjörn.
– Min drivkraft är att energioptimera. När jag kommer till ett nytt ställe, oavsett var, hur stort eller litet går hjärnan igång, skrattar Håkan. Vad finns det för teknik här, vilka lösningar har man använt och hur skulle man kunna göra ytterligare energisparande åtgärder?
Med en uppfinnares lust att utveckla och förbättra kommer han gärna med nya lösningar, helt utan att begränsas av dagens tillgängliga produkter eller teknik. Håkan söker ständigt nya förbättringar, optimerar och vill helst hitta svaren på morgondagens frågor, redan idag.
Återvinner energi
Just nu är Håkan mitt uppe i ett gigantiskt energioptimeringsprojekt för sitt eget hus på Tjörn. En av lösningarna är en egen konstruktion som återvinner energi och för den vidare till husets bergvärmepump.
– Nu får pumpen all den energi som annars skulle gått till spillo, berättar Håkan, och vattnet på den kalla sidan använder jag för kyla.
På hustaket har Håkan installerat en 22 kW solcellsanläggning som ska försörja värmepumpen, och till den har han byggt upp ett batterilager. Det fanns dock inga färdiga regler för hur man ska installera batterilagret bara rekommendationer.
Håkan och hans installatör kontaktade representanter från närliggande kommuners räddningstjänst för att ge en inblick i lösningen, något som faktiskt blev en pusselbit i det nya regelverk som togs fram för den här typen av installationer.
Bergvärmepump + Solcellsanläggning
Med solcellsanläggningen, bergvärmepumpen och batterilagret på plats är nästa steg att bygga ihop resten av husets energisystem, inklusive laddstationen för elbilen som står i garaget.
Håkan kommer att bygga enligt den nya laddstandarden V2G (Vehicle to Grid) där bilens batteri nyttjas som batterilager att använda vid höga priser. Tanken är att via värmepumpen sedan få en överblick av hela energiflödet.
– Jag kommer att koppla upp mig mot den nordiska elmarknaden och ladda när det är låglast, säger Håkan. Det kommer att bli väldigt coolt och jag tippar på att min totala årsförbrukning landar på några hundralappar.
”jag tippar på att min totala årsförbrukning landar på några hundralappar”
Håkans energiberäkningar visade inledningsvis på en totalt årlig energiåtgång på 13800 kWh. Med smart styrning, noggrant beräknade flöden och omsorgsfull injustering av så väl värme- som ventilationssystemen lyckades han sänka årsförbrukningen till ca 5220 kWh.
Solcellsanläggningen på taket har nu också kompletterats med en vindsnurra.
– Summan av alla installationer och optimeringar har landat i att jag får noll kronor i energiräkning från elbolaget. Dessutom får jag en del pengar återbetalt när jag nu också kan sälja energi.
Det här kommer att försvara mina investeringar på en acceptabel tidsperiod, konstaterar Håkan.
Bildtext: Håkan Carlsson
Gör: Driver Bohusläns Rör & Energiteknik