Vintern och kylan närmar sig och i takt med att temperaturen sjunker går energipriserna ofta upp. Hur prisnivån blir i vinter har vi ännu ingen aning om, så för dig som vill försöka hålla kostnaden nere handlar det om att få koll på din elförbrukning.
Enligt Sandra Karlsson, kundrådgivare på elhandelsbolaget Bixia finns det många saker vi själva kan göra för att hålla nere förbrukningen. Alla är inte gjorda i en handvändning, men det finns pengar att spara för den som tänker och agerar rätt.
Att investera på lång sikt
Drömmen om ett energisnålt hus delas nog av de flesta, men för den i ett äldre hus kan det innebära både en rejäl arbetsinsats och en hel del investering.
Se över ditt uppvärmningssystem
– Direktverkande el är tillsammans med oljepanna den dyraste formen av uppvärmning du kan ha för ditt hus, säger Sandra, en värmepump är därför ett både ekonomiskt och klimatsmart alternativ som i många fall dessutom ger dig rätt till energieffektiviseringsbidrag.
Tilläggsisolera
Dålig isolering kan leda till värmeförluster vilket tvingar uppvärmningssystemet att arbeta hårdare, en av de mest energieffektiva åtgärderna för ditt hus är därför att förbättra din isolering. Genom att tilläggsisolera hålls värmen inne under vintern och ute under sommaren, det ger inte bara en lägre uppvärmningskostnad utan också ett behagligare inomhusklimat.
Solceller
Att montera solceller på taket är ett utmärkt sätt att inte bara spara pengar utan också minska sin miljöpåverkan och bli mer självförsörjande.
Enkla åtgärder för att minska förbrukningen nu
Det finns enligt Sandra många saker vi kan göra hemma för sänka elförbrukningen redan idag. Små, ganska enkla, justeringar i vardagen som tillsammans ändå ger en reell effekt på elräkningen.
Täta fönster och dörrar
Att byta tätningslister är ett enkelt sätt att minska mängden kalluft som tar sig in i huset.
Sänk värmen
Ska du åka hemifrån eller har rum som inte används så ofta, sänk värmen ordentligt. Att värma ytor som inte används är bara slöseri.
Möblera rätt
Se till att du inte har möbler eller tjocka gardiner som täcker elementen, för att få ut det mesta av din uppvärmning behöver luften kunna cirkulera.
Tvätta rätt
En full maskin drar nästan lika mycket energi som en halvfull, är tvätten inte väldigt hårt smutsad går det dessutom alldeles utmärkt att skippa förtvätt. Välj så låg tvättemperatur som möjligt och låt tvätten lufttorka.
Dra ut sladden och slopa stand by
Dra ut sladden när du inte laddar, en hel del av den energi som går till våra mobilladdare förbrukas av laddare som inte används. Koppla din hemelektronik till grenuttag med strömbrytare så är det enkelt att slå av allt som inte används.
Sprid ut din elförbrukning
Till dig som bor ett område där det införts effekttariff vill Sandra påminna om att försöka sprida din förbrukning. Hur avgiften utformats varierar mellan de olika elnätsföretagen, men kort beskrivet handlar det om att avgiften blir högre om ditt hushåll har hög samtidig effektanvändning, att ladda elbil, köra diskmaskin och torktumlare samtidigt kan med andra ord bli dyrare.
För att minska effektanvändningen, försök istället sprida ut din förbrukning över dygnet. Effekttariff kommer att införas hos samtliga elnätsföretag senast 1 januari 2027, så även om du inte drabbats än är det klokt att börja tänka till redan nu.
Sandras snabba för att sänka elförbrukningen
- Mattor – ett enkelt sätt att isolera kalla golv.
- Lufttorka – undvik torktumlare och torkskåp, de är ofta riktiga energislukare.
- Bokhyllor – en välfylld bokhylla är en utmärkt isolering för kalla ytterväggar
- Tjocka gardiner – isolerar bra vid dragiga fönster. Dra för nattetid men öppna upp på dagen för att ta vara på solen strålar.
- Sänk temperaturen – att sänka inomhustemperaturen med någon grad gör inte så stor skillnad på komforten, men har en rejäl påverkan på uppvärmningskostnaden.
- Se över elavtalet – välj ett som passar ditt hushåll.
Bildtext: Sandra Karlsson, Kundrådgivare och Säljsupport, Bixia