Julbelysning: 5 strålande tips för energismart jul

Rädda julmyset, med rätt julbelysning

Hösten och vintern kan vara tuffa för oss här i norr. Dagarna blir kortare och kortare och bristen på dagsljus får tröttheten att lägga sig över oss som en våt filt. Men låt inte mörkret bli dig övermäktigt, försök vända det till något positivt i stället, den mörka årstiden är trots allt som gjord för mys.

Nu är det verkligen läge att frossa i härlig belysning, mjuka filtar och skön avkoppling hemma i favoritfåtöljen.

Läs här hur belysning påverkar välmående.

Kan man ha adventsbelysning när vi ska spara el?

En ljuspunkt så här i slutet av året brukar vara advent – fönstren fylls av stjärnor och ljusstakar och den annars så mörka trädgården kan äntligen pyntas med glimrande slingor och dekorativa ljusnät.

De senaste månadernas energidiskussioner gör att många i år känner sig osäkra över hur de ska göra med dekorationsbelysningen. Är du en av dem som går och funderar kan vi komma med lugnande besked, väljer du rätt lampor behöver din belysning nämligen inte sätta några större avtryck på vare sig plånbok eller miljö.

vacker julbelysning neela

Hur mycket el drar belysningen?

Inte så stor del alls faktiskt. En genomsnittlig villa med direktverkande el har i snitt en energiförbrukning på ca 20 000 kWh per år, av detta går bara 4% till belysning.

Här kan du läsa mer om hur belysning påverkar din elräkning.

Duscha som grannen – betalar hela notan för din julbelysning

En av de saker som förbrukar mest energi hemma är vårt varmvatten, att se över dina duschvanor är med andra ord en god idé.

Tyska sanitetsföretaget GROHE presenterar sedan 2019 Vattenbarometern – en årlig undersökning med fokus på energi- och vattenförbrukning. En titt på våra duschvanor visar att vi svenskar i genomsnitt duschar 8 minuter per dag. Omräknat i kilowattimmar innebär det en förbrukning på 4 kWh/dag – bara till dusch.

Jämfört med våra nordiska grannar som spenderar i genomsnitt 3-5 minuter i duschen är det en enorm skillnad.

Hur mycket energi kan du spara på att ta en kortare dusch?

Det är inte alls svårt att räkna ut. Tänk dig att du skulle göra som danskarna och duscha 5 minuter i stället – det ger en direkt besparing på 1,5 kWh per dag.

Besparing med kortare dusch – Duscha 5 minuter i stället för 8 minuter sparar:

  • 1,5 kWh per dag
  • 10,5 kWh per vecka
  • 546 kWh per år

Är ni två i hushållet kan ni enkelt spara in hela energibehovet för er belysning, och lite till!

Smarta val till låg kostnad / Inte bara LED

Genom att välja rätt belysning kan du, helt utan dåligt samvete, njuta av ljuset i vinter. Äldre lampor kan med en LED-ljuskälla bli riktigt energisnåla, medan modern julbelysning kan vara energisnål redan från start.

Mäster – 240 timmar på 1 kWh

julbelysning mäster
Mäster kan tack vare sina energisnåla ljuskällor vara tänd i hela 240 timmar för en enda kilowattimme.

Tänk smart – Ha tänt när det behövs

Med Mäster i fönstret får du en mjuk och välkomnande belysning både utifrån och inifrån. Genom att tänka till och ha ljusstaken tänd under den tid du faktiskt är hemma kan du njuta av belysningen i en hel månad för bara en enda kilowattimme.

Mäster tänd i 240/h

  • Mysig morgon: kl. 06.00-08.00 (2 h)
  • Eftermiddag/kväll: kl. 16.00-22.00 (6 h)

8 timmar per dag x 30 dagar = 240 timmar

Kort sagt: Hela december på en enda kilowattimme

(Motsvarande energi gör du av med på 30 min med hårfönen)

Att hänga en adventsstjärna i fönstret behöver inte heller dra en massa el. Med en modern LED-ljuskälla på 4W kan du ha din stjärna tänd i hela 250 timmar för en enda kilowattimme, jämför du det med en 40W glödlampa som lyser 25 timmar för samma förbrukning blir valet enkelt.

Inspireras av energismart julbelysning här.

Hur gör man med ljusslingorna? Lys upp trädgården med LED!

chrissline
Chrissline 10 meter – 100 ljuskällor lyser hela 108 timmar på en kilowattimme.

Det går alldeles utmärkt att sätta upp julbelysning i trädgården, även om du vill hålla nere energikostnaderna. Låt de gamla energislukande ljusslingorna ligga kvar i kartongen och satsa på nyare LED-slingor så kan du njuta av ljuset med gott samvete.

Chrissline är ett komplett julbelysningssystem med massor av valmöjligheter i form av girlanger, ljusslingor, ljusgardiner och ljusnät. Varmt, kallt, vitt eller färgat ljus väljer du själv, alla är energisnåla, påbyggnadsbara och levereras med 5 års garanti.

Är Chrissline en energisnål ljusslinga? Ja. Exakt hur mycket den drar varierar så klart beroende på hur lång slinga du väljer, men som jämförelse: En 10 meters slinga med 100 lampor ger dig hela 108 timmars härlig belysning på en enda kilowatt.

Julbelysningstips: Winter – Energismart nyhet som funkar året om

 

Tycker du det är onödigt att lägga pengar på julbelysning som bara får vara framme en liten del av året, satsa på en som är lika snygg året om. Med Winter får du dessutom maximal valfrihet.

Utrustad med bordsstativ, upphängning och magnet passar den lika bra i fönstret som på väggen eller bordet. Hängande i fönstret till advent eller stående på byrån i hallen under vår och sommar? Med Winter behöver du inte välja, utan kan förändra och flytta precis så ofta som du vill.

Och du, den lyser hela 205 timmar på en enda kilowatt.

- Annons -

FÖLJ OSS PÅ SOCIALA MEDIER

15,650FöljareGilla
18,944FöljareFölj

Måste läsas

- Annons -

Relaterade artiklar