Guide: Skapa ett ombonat hem med rätt belysning

November kan med sina allt kortare dagar lätt kännas lite mörk och deppig. Många av oss försöker nu mest härda ut fram till advent, men varför ska vi egentligen gå och vänta? Är det inte bättre att fixa mysigt hemma för hela den mörka perioden istället för bara december?

Med dagens energisnåla LED-ljuskällor är inte belysningen någon större elförbrukare så snåla inte på belysningen. Med några väl placerade belysningspunkter skapar du enkelt ett både funktionellt och ombonat hem, så ta ett varv genom huset, fundera över hur du använder de olika rummen, sen är det bara att sätta igång!

För att ett rum ska bli både mysigt och funktionellt behövs flera ljuspunkter, i ett vardagsrum pratas det ofta om upp emot tio. Antalet i sig är inte det avgörande, men det är viktigt att tänka till gällande funktion, placering och ljusstyrka.

1
Foto: mio

Belysning med olika syfte

Börja med att fundera över vad du vill göra i rummet, olika aktiviteter ställer olika krav på belysning. I ett vardagsrum vill vi ofta ha mysig stämningsbelysning men vad gör du mer? Vill du kunna sitta och läsa en bok i soffan eller kanske spela sällskapsspel vid soffbordet?  Tänk igenom vad rummet ska användas till och se till att täcka alla dina behov.

Allmänbelysning

Allmänbelysningen är ofta den klassiska tak­lampan, kanske en plafond som ger ett bra ljus i hela rummet. Allmänbelysningen är inte det du tänder när du ska sjunka ner i fåtöljen eller har dukat fint till middag, men den är nog så viktig när det är dags att städa.

Stämningsbelysning

Stämningsbelysningen är det som skapar en ombonad och mysig känsla i rummet, dekorativa ljuskällor eller små lampor som används för att skapa mys och lysa upp mörka hörn. Stämningsbelysningen är ofta ganska svag och sprider ett mjukt diffust sken i rummet.

Funktionsbelysning

Funktionsbelysning är precis som det låter, funktionell. En läs eller skrivbordslampa som ger dig ett bra ljus precis där du behöver det. I funktionsbelysningen är det bra med riktat ljus som lyser fokuserat på precis det du håller på med.

2
Shelby bordslampa ca 1799 kr. Byrydens. Com

Rätt temperatur

Med dagens moderna ljuskällor väljer vi inte bara ljusstyrka ytan också temperatur. Färgtemperaturen anges i kelvin (K) på en skala där ljuset blir kallare ju högre vi kommer på skalan. Det varm-vita sken vi vant oss vid från glödlampan motsvarar ungefär 2700 K.

Rätt styrka

På glödlampans tid valde vi styrka på vår ljuskälla i watt, en skala som egentligen inte alls handlade om hur starkt ljuset var utan hur mycket ström den förbrukade. Idag anges istället styrkan i lumen som avser ljusflödet, ett mått som är betydligt mer korrekt men kanske inte så enkelt att relatera till.

Watt                 Lumen

15                       135

25                       250

40                       470

60                       800

75                       1055

3
Foto: globen lightning

Temperatur

<2700K Extra varm vit
Mycket varmt ljus som drar åt rosa, bra som inredningsdetalj/mysbelysning.

2700 – 3300 Varm vit
Varmt behagligt ljus med gulaktig ton. Bra till funktions och allmänbelysning i de flesta rum hemma.

3300 – 5300 Neutral vit
Neutralt ljus som efterliknar dagsljus. Bra som funktionsbelysning i en skrivbordslampa eller vid sminkspegeln.

>5300 Dagsljus
Fungerar på arbetsplatsen men upplevs ofta som för sterilt i hemmet.

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev!

- Annons -

FÖLJ OSS PÅ SOCIALA MEDIER

15,650FöljareGilla
18,944FöljareFölj

Måste läsas

- Annons -