Allt du behöver veta om Pelletsförråd och annan pelletsförvaring
Att värma huset med pellets är en smart uppvärmningsmetod för många husägare. Det är både ekonomiskt och bättre för miljön än många andra metoder för uppvärmning. Vad som skiljer pellets rejält från andra uppvärmningsformer är att det kräver en anpassad förvaring som kan ta en del plats, och att det måste hanteras på ett varsamt vis för att fungera optimalt.
Om du inte redan har pelletsvärme i ditt hus, men vill skaffa det, bör du först tänka på hur pelletsvärmaren ska matas och sedan tänka på hur pelletsen ska förvaras. Om du förvarar pellets på fel sätt och inte är försiktig så försämras uppvärmningen och du kan få problem med driftstörningar.
Kontrollera alltid pelletsens kvalitet innan du stoppar undan den för förvaring och se till att både ditt pelletsförråd och din pelletsförvaring är anpassat efter den typ av pelletsanläggning du har.
Pelletsförråd – modell större
Om du har mycket plats för pelletsförvaring kan du satsa på ett stort pelletsförråd. Det är fördelaktigt när det kommer till påfyllning och hantering, då du inte behöver fylla på och släpa säckar så ofta. Har du dessutom en självmatande pelletsbrännare så slipper du ännu mer hantering.
Läs också: FTX-ventilation: 5 fördelar i komplett guide
Det finns olika alternativ på marknaden för att förvara pellets, men du kan också bygga din egen variant om du känner till hur du ska gå tillväga och vilka bestämmelser som gäller.
Åtgången av pellets för en normalstor villa under ett år är omkring 6 ton, vilket som förstått kräver en hel del förvaringsplats i en villa. För att kunna ordna en pelletsförvaring som fungerar för detta behövs omkring 9 kubikmeter utrymme.
Det är viktigt att förvaringen är noga anpassad för både bra påfyllning och välfungerande tömning av förvaringen då fukt och ovarsam hantering kan göra att pelletsen faller sönder i bitar.
Pelletsförråd – modell mindre
För dig som inte har plats för ett stort pelletsförråd är ett alternativ att köpa pelletssäckar, antingen styckvis eller få dem hemlevererade på pall. Dessa finns i olika storlekar och som mest upp till 600 kilo.
Nackdelen med denna typ av pelletshantering är att det kräver mer jobb från dig i form av påfyllning, beställning och leverans av pellets. Ett pelletsförråd av modell mindre är ändå inte speciellt litet då det bör rymma omkring 3 ton pellets.
Tips för god pelletsförvaring
All typ av pelletsförvaring ska ha god ventilation, inte läcka in vatten, ha en lucka för kontroll av pellets och ha ett avluftningsrör. Golvet i din pelletsförvaring ska luta i en speciell vinkel för att pellets ska falla i rätt hastighet. Se till att dämpa med något mjukt material av passande slag för att dina pellets inte ska slå mot väggarna.
Bra är även om du bygger någon typ av anordning för askan som pellets avger. Askan får du nämligen inte dumpa i trädgård eller i skogar på grund av brandrisken. Kontakta din kommun för att ta reda på var du kan slänga askan när din anordning är dags att tömma.
Lycka till med din pelletsförvaring!