- Annons -

Amaryllis – julens vackraste blomma!

Nu är det hög tid att plantera din amaryllis ifall du vill driva upp den från lök till blomma.

Vilken lök du köper har betydelse för slutresultatet. En lite dyrare, lyxigare amaryllislök ger oftast bättre resultat när det gäller längre blomning, fler stänglar och fler blomklockor på varje stängel.

amaryllis

Så planterar du och driver upp din amaryllis

Börja med att ta bort de yttersta lagren på löken. Sätt sedan din amaryllislök i vatten för att väcka den till liv. OBS! Det är viktigt att det bara är själva rötterna som ligger i vatten. Får själva löken för mycket vatten på sig kan den ruttna.

Plantera löken i en stadig kruka som bara är några centimeter störren än löken. Det är bra att använda en kruka med fat eftersom din amaryllis mår bäst av att vattnas underifrån. Fyll krukan med vanlig plantjord och lägg ett lager lecakulor i botten så att inte roten hamnar i vatten och ruttnar. Ungefär hälften av roten ska sticka upp över jorden. Vattna igenom jorden och ställ undan krukan på ett mörkt och varm ställe. I detta skede är värme mycket viktigare än ljus. Vill du plantera i annat än jord fungerar det också bra med sand, sten eller mossa.

amaryllis
Det tar ca 6-8 veckor från det att du väcker amaryllisen till liv till att den blommar.

Då blomknoppen börja sticka fram ur roten tar du fram din kruka, ställer den lite ljusare och börjar vattna, men sparsamt och gärna underifrån. Tänk på att inte vattna för mycket för då riskerar du att få en lång och gänglig stängel. Tycker du att din amaryllis växer för fort är det bara att ställa den lite svalare och mörkare och tvärt om. På så sätt kan du själv reglera hur den växer.

 

amaryllis
Då din amaryllis blommar bör den stå lite svalare. När den blommat färdigt skär du bara bort stängeln så det kan komma en ny som blommar.

Tips! Blir din amaryllis för lång och gänglig och inte vill stå rakt i krukan är det fint att skära bort hela stängeln och göra en snittblomma av den istället. Stick en blompinne nedifrån genom hela stängeln så den blir rak och stadig och sätt ett gummiband nederst så den inte fransar sig så kan du njuta av din vackra amaryllis en tid till.

Fakta om amaryllisen

  • Amaryllisen är en lökväxt med 1-3 blomställningar per lök, beroende på sort och hur mycket näring som finns lagrat i löken.
  • Det finns både småblommiga, och storblommiga amaryllis.
  • Blomställningarna kan bestå av 3-6 klockor och bli 30-60 cm höga.
  • Amaryllisen kommer i många färger och det finns både de mer klassiska röda och vita amaryllisen, men också med orangea, rosa och tvåfärgade blommor.
  • Vissa sorter har enkla klockor och andra har fyllda. Bladen är avlånga och kan bli upp till 50 cm långa, oftast kommer dessa efter blomning.

- Annons -