Trädgårdskalendern augusti

KATEGORI

Trädgårdskalendern augusti

Så här på sensommaren är trädgården som rikast på dofter, smaker och färger. Vackert och vemodigt. Men fortfarande finns det mycket att skörda och det är en perfekt tid för att plantera mera.

Så rätt att binda en egen bukett!

Binda bukett
Foto & källa: nelson garden

Binda bukett

Bästa gåbortsbuketten består av egenodlade blommor.

Det visar att du lagt ned tid och kärlek på alltifrån att odla till att binda en personlig bukett. Det känns nytt och fräscht att byta de minimalistiska liljorna från blomsteraffären mot en blandning av skira sommarblommor och kraftfulla perenner. Blanda färger och former som du vill.

 • Rensa nederdelen av stjälkarna från blad.
 • Skapa buketten inifrån och ut. Börja med en stor fin blomma som får vara högst upp i buketten.
 • Lägg på nya stjälkar som i en spiral åt samma håll. Variera höjden på blommorna.
 • Bind buketten, gärna med bast.
 • Klipp stjälkarna så att de slutar på samma ställe.
 • Snitta ytorna innan du sätter dem i vasen.

Lycka till!

 

Vad är gröngödsling?

Gröda som du odlar för sin gödslande effekt. Gröngödsla på hösten eller på våren innan sådd!

 

Näring för köksträdgården

Så näringsrik gröngödsling i kökslandet när du har skördat klart. Den konkurrerar ut ogräset. När plantorna kommit upp en bit på hösten klipper du av dem och myllar ner bladen ytligt i jorden. Då får du finfin näring inför nästa säsong. Det finns färdiga blandningar att köpa med bland annat honungsört, blodköver och jordklöver.

 

Skörda kryddor en solig dag!

Kryddor

Repa av bladen från stjälkarna, och blommorna om du vill. Lägg på ett galler och ställ på en torr och skuggig plats. Titta till dem varje dag och vänd runt lite tills alla blad har torkat. Lägg dina kryddor i fina burkar.

 

Beskär hallon och björnbär.

Efter skörden klipper du bort alla skott som gett bär i år.

 

Ta bort jordsgubbsrevorna.

De tar kraft från moderplantan.

 

Bra tid att anlägga gräsmatta

Jorden är varm, fröna hinner gro och rötterna etablera sig innan vintern kommer.

 

Fixa en kallkompost!

Kallkompost Trädgårdskalendern
Foto & källa: nelson garden

 

En kallkompost används bara för att kompostera trädgårdsavfall: löv, kvistar och annat material från trädgården. Du kan rama in den, ordna någon form av behållare, eller bara ha hög på marken. Men för att
snabba på nedbrytningsprocessen krävs lite jobb.

Gör så här:

 1. Lägg ris i botten på trädgårdskomposten.
 2. Varva trädgårdsavfall, t.ex. löv, ogräs och kvistar, i tunna skikt med något kväverikt material som gräsklipp eller stallgödsel. Du kan också varva med jord men då tar komposteringsprocessen längre tid.
 3. När komposten är cirka en meter hög ska den täckas med hö, halm, jord, flis eller liknande. Även här måste du vara uppmärksam på om det blir väldigt torrt. I så fall behöver komposten vattnas för att processen inte ska avstanna. Avslutningsvis täcker du ytan med lite strö. Strö finns att köpa på säck men det går precis lika bra att använda sågspån, torra löv, flis eller hackad halm. 1 del strö till 3 delar avfall brukar vara lagom.
 4. Till nästföljande vår grävs komposten om och får efterkomposteras i sin behållare eller i en hög på marken.
 5. Du kan känna på lukten och konsistensen när kompostjorden är färdig att användas. Smular du lätt sönder den i handen och om den doftar gott är den färdig. Kallkomposten är ett jättebra jordförbättringsmedel som du kan ha till dina odlingar. Mylla ner den i jorden så kommer dina grönsaker att trivas. Kallkomposten är dock fattig på kväve vilket gör att du bör tillsätta hönsgödsel om du vill använda den till krukodling.

 

 

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev!

- Annons -

FÖLJ OSS PÅ SOCIALA MEDIER

15,650FöljareGilla
18,944FöljareFölj

Måste läsas

- Annons -