Många bävar starkt inför att anlägga ett stenparti. Man ser framför sig ett grovt och hårt arbete som i slutändan kanske bara lämnar några vissna plantor efter ett par år. Anlägger du stenpartiet på rätt sätt behöver det dock inte innebära mycket skötsel alls, och ser du till att förse stenpartiet med lerig jord i grunden kan du hålla växterna glada i flera år. Läs mer om hur du gör här!
Stenpartiet brukar komma som förslag på trädgårdslösning när folk anlägger sin gräsmatta. Om spaden slår i mer än en gång och ni upptäcker att det finns en massa sten under jorden – varför inte använda dessa stenar till att göra ett stenparti? Ett skiftande landskap med intressanta inslag av kryddväxter är ett populärt sätt att anlägga stenpartiet på. Det kräver i många fall ett hårt arbete – men å andra sidan är underhållet betydligt mindre än för din resterande gräsmatta när grovjobbet är klart.
Välj ut en plats för ditt stenparti
[emaillocker]Har du tur sitter du på en variationsrik tomt som ger dig goda förutsättningar att välja fritt. Kanske har du redan en liten stenhäll som du vill utöka? En trädgård med några naturliga kullar har också goda förutsättningar, eftersom stenpartiet bör luta något för att hålla jorden dränerad.
Många av oss har inte den turen. Här får tomtens förutsättningar i stället avgöra var det är mest optimalt att anlägga stenpartiet. En slät yta med sluttande läge är förstås att föredra. Har du inget sådant kan du själv skapa lutningen när du gräver fram platsen för stenpartiet.
Nord- eller söderläge?
Söderläge är optimalt om du vill odla växter som trivs på varma och torra platser. Akleja, fetblad och edelweiss trivs bra här, likaså smultron, mynta och timjan. Misströsta inte om du har norrläge på din tomt, det finns spännande växter som trivs bra i skugga också. Astrar trivs bra i skugga, och även jättedaggkåpa. Eller varför inte anlägga stormhatt? De trivs bra i norrläge, men kom ihåg att deras rötter är giftiga!
Anläggningsarbete för stenpartiet
Nu har vi kommit till den del av processen som de allra flesta bävar inför: själva arbetet. Ett stenparti kan vara tungt och det är bra om du har grova handskar. Låt dig härmed inte skrämmas av hur tungt alla säger att det är. Ett mindre stenparti, som utgör högst ett par kubikmeter, behöver inte bli ett alltför jobbigt arbete.
Stenpartiet från grunden
Många gör misstaget att lägga stenen direkt på marken, vilket inte kommer vara optimalt för ett långlivat och välmående stenparti. Börja istället med att gräva ett par decimeter ner i jorden, i det här skedet kan du skapa en sluttning som du kan stötta med sand om du skulle behöva det. Sluttningen gör att stenpartiet blir väldränerat, vilket växterna kommer trivas med.
För att undvika uttorkning ska du nu förse grunden med lerig jord. De växter som trivs i stenpartier brukar slarvigt beskrivas som att de vill stå varmt i solen, vilket gör att många tror att de vill stå torrt. Tvärtom vill växterna ha god fuktighet också.
Tyngst sten först
[/emaillocker]För att få stabilt fäste är det bra att börja med de större stenarna. Här ges också ett gott tillfälle att forma stenpartiet. De mindre stenarna använder du sedan till att fylla ut hål med. Kom ihåg att alla stenar måste vara markbundna, då växternas rötter behöver kontakt med jorden.
Anlägg rätt och slipp ogräs
Ett smart knep för att slippa ogräs är att plantera tätt med de växter du vill ha i ditt stenparti. Odlar du dem tätt inpå varandra kommer de tränga undan ogräs med sina rötter, eftersom de kommer slingra sig ner i jorden mellan stenarna.
Väljer du blommor som blommar i olika säsonger, så ser du till att ditt stenparti blir ett intressant kulört inslag i trädgården! Lycka till!