Flera fördelar med takskiffer

Takskiffer och dess historia

Funderar du på att lägga om ditt tak eller din fasad eller är du inne i en nyproduktionsfas? Skiffer är ett fantastiskt naturmaterial som både är miljövänligt och hållbart. Väljer du skiffer så har du gjort en ekonomisk investering för flera generationer eftersom det håller i minst 100 år och dessutom är det en låg underhållskostnad.

Skiffer har en lång tradition i Skandinavien, framförallt i Sverige och i Norge. Därför vill vi på Villalivet slå ett slag för just skiffer. Takskifferspecialisten är ett företag som är specialiserade inom takskiffer och fasadskiffer sedan 1987 med tradition och kunskapsanor från 1800-talet.

Genom en kemisk reaktion med blågröna alger på havets botten så bildades Grythytteskiffer för ca 1,9 miljarder år sedan. Skiffer har därefter använts till bland annat taktäckning – något som var vanligt under 1800 och 1900-talet.

De största skifferbrotten i Sverige är Grythyttans skifferbrott som ligger i Västmanland samt Glava i Värmland och Dalskogs-och Gunnarsnäs socken som finns i Dalsland.

takskiffer 1

Så läggs takskiffer

Ett vanligt uppdrag kan vara att lägga om ett befintligt skiffertak, många tak idag lades för hundra år sedan. – Anledningen till att en omläggning krävs är på grund av att en del plattor lossnar eftersom spiken blir dålig med tiden. En annan anledning kan vara att underlagspappen har förbrukats.

Först börjar man med att lossa spikarna och ta bort skifferplattorna som man staplar försiktigt, för att kunna återanvända dessa. När plattorna har demonterats så förstärks taket med en ny plywood eller råspont ovanpå den befintliga panelen. Vid omläggning så används oftast plywood som underlag för att ge ditt skiffertak extra styrka.

När du beslutar dig för att lägga skiffertak eller göra en omläggning så är det ett hantverk som vi rekommenderar att du lägger i händerna hos en specialist, som har både noggrannhet och känsla ut i fingerspetsarna. Med noggrant och rätt utfört arbete så blir slutresultatet fascinerande.

Det här behöver du tänka på när du köper takskiffer eller fasadskiffer

När du bestämt dig för att beställa skiffer för ditt tak eller din fasad så är det några saker du bör ha i åtanke innan du lägger en beställning. Här är en checklista för din beställning:

  • Vilken form önskar du ha på skifferplattan? Den mest traditionella och normala är att den är rektangulär och har ett utseende som en ruta.
  • Fundera över hur du önskar göra med din skiffer, tänker du sköta omläggningen / nyläggningen själv? Eller anlita en specialist?
  • Kontrollera att du beställer skiffer av hög kvalité – det finns billigt skiffer av lägre kvalité utanför Skandinavien. Vill du ha ett långvarigt takskiffer/fasadskiffer så rekommenderar vi att du beställer skiffer som är klassificerad och testad mot ex. frostsprängning.
  • Tänk efter vad för typ av säkerhet på taket du önskar, rådgör helst med en specialist.

takskiffer 2

Ge ditt hem ett exklusivt utseende med fasadskiffer som är flexibelt

Skifferplattans form är i normala och mest traditionella fall rektangulär och då är formen som en ruta. Det finns även former som är diagonala och ser ut som till exempel ruter, en form som exempelvis syns i kortlekar.

Eftersom skiffer är ett så pass flexibelt material så kan bara fantasin sätta gränserna – du kan få det i hugget i alla önskvärda former. Ett par exempel är rundhugget, spetshugget eller i koniskt format.

Miljövänligt material, modernt utseende och taksäkerhet

Ett säkerhetssystem för takskiffer är framtaget av Takskifferspecialisten som både är CE-märkt och godkänt av Sveriges Forskningsinstitut, SP. Säkerhetssystemet är framtaget utifrån omfattande tester med olika lösningar.

Idag tillverkas taksäkerhetssystemet i tre (svart, varmförzinkat, rostfritt) standardutföranden hos Takskifferspecialisten – inga taksäkerhetssystem lagerhålls utan de tillverkar unika konsoler för varje tak. Nockräcken, snörasskydd, takstegar och takbryggor räknas till taksäkerhet.

Det miljövänliga naturmaterialet är inte bara vackert för ögat utan det ger även ett lyft för din fastighet. I jämförelse med andra tak-och-fasad material så har skiffer lägst Co2. Eftersom skiffer är ett naturligt stenmaterial uppbyggt i lager så är det dessutom väldigt slitstarkt.

Det här är Takskifferspecialisten

Vi på Takskifferspecialisten är ett företag som är specialiserade inom takskiffer och fasadskiffer sedan 1987. Företagets kunskap och tradition har anor ända tillbaka på 1800-talet då skifferverket hade sina egna skifferläggare.

Vi strävar alltid efter att ge våra kunder absolut toppklass i allt från skifferns kvalitet till kundbemötande.

Vi är experter på följande:

  • • Nyläggning av skiffertak
  • • Omläggning av skiffertak
  • • Reparation av skiffertak
  • • Taksäkerhet för skiffertak

Vi åtar oss arbeten som huvudentreprenör och underentreprenör i hela Sverige samt även som underentreprenör i Norge och Danmark.

Tveka inte på att kontakta oss vid förfrågningar eller konsultation gällade tak eller fasad.

Telefon: 0591 – 141 64
E-mail: info@takskifferspecialisten.se
Webbplats: http://www.takskifferspecialisten.se/

takskifferspecialisten

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev!

- Annons -

FÖLJ OSS PÅ SOCIALA MEDIER

15,650FöljareGilla
18,944FöljareFölj

Måste läsas

- Annons -