Automatisk bevattning för trädgården

KATEGORI

Automatisk bevattning för trädgården

Svårt att få tiden att räcka till bevattning av alla växter och grödor? Då kan ett automatiskt bevattningssystem vara en lösning. På marknaden finns olika sorter med olika egenskaper – vilken passar dig?

Att ha en stor trädgård med många planteringar och blommor är härligt när du bor i villa. Dock kan det vara svårt att hinna med att sköta alla växter, och tungt att släpa på hinkar och vattenkannor. Vi på Villaliv tipsar om hur du kan få tid över till annat med hjälp av olika sorters automatisk bevattning i trädgården.

automatisk bevattning

Automatisk bevattning – olika sorters system

För att dina planteringar ska växa och frodas behöver de ständigt underhåll med vatten. Fördelarna med automatiska bevattningssystem är att du inte behöver vattna själv. Istället kan du resa bort eller ägna dig åt andra aktiviteter, utan att riskera att trädgården vissnar och blommorna slokar. Ett tips är att installera bevattning i trädgården som samlar regnvatten i en tunna och att leda ditt självbevattningssystem därifrån, eller bevattning som går direkt från kranen. Följande system används vanligen i trädgårdar:

  • Vattenspridare. Finns i många olika utföranden och är både praktiskt och kostnadseffektivt för större ytor som behöver automatisk bevattning. För gräsmattor och grönytor är typen pop-up spridare den optimala vattenspridaren. I viloläge befinner sig en pop-up spridare i marknivå och är därmed osynlig. Du kan då alltså köra över vattenspridaren med en gräsklippare eller trimmer utan problem. När vattnet kommer ut lyfter sig spridaren en bit över marknivå för bästa vattentillförsel.
  • Droppbevattning. Fungerar bra för till exempel ett grönsaksland. Då använder du dig av en slang som droppar ut vattnet successivt precis vid plantornas rotsystem, vilket minskar spill och överdriven vattning. Denna typ av bevattning kan även användas i växthus och på blommor. Det går att anlägga droppbevattning som är både automatisk och datorstyrd eller halvautomatisk där du själv öppnar tappen från tunnan eller kranen.
  • Vattenslangar och kopplingar. Att använda sig av vattenslangar och egenbyggda kopplingar är vanligt. Dessa kan du sedan koppla till enheter som vattendatorer och regn- eller fuktighetssensorer. Dessa läser av och startar sedan igång vattenflödet automatiskt eller utefter förinställt tidsintervall.

automatisk bevattning 1

Så använder du din självbevattning bäst

För att få allra bäst resultat när det kommer till automatisk bevattning på sommaren bör du se till att systemen vattnar rabatter, odlingar och växter så tidigt på morgonen som möjligt. Växterna tar åt sig bättre när temperaturen i luften är lite lägre. Alternativet kan vara att vattna sent på kvällen. Det är även viktigt att du vattnar ordentligt på hösten. De växter som har grönt kvar under vintern behöver nämligen detta vatten för att överleva vintern. Växter behöver oftast vattnas ordentligt även på våren och försommaren då växterna har hög tillväxt, speciellt om torka förekommer. För att växterna ska kunna ta upp vattnet är det nödvändigt att det är plusgrader i marken. Du bör även ha koll på vattnets temperatur eftersom kyla kan leda till att växterna inte växer lika bra. Lufttempererat vatten är alltid att föredra. Se även till att din självbevattning verkligen rotvattnar växterna och inte bara skvätter vatten på ytan. Är du osäker kan du gräva en bit i jorden för att se hur långt ner vattnet tar sig.

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev!

- Annons -

FÖLJ OSS PÅ SOCIALA MEDIER

15,650FöljareGilla
18,944FöljareFölj

Måste läsas

- Annons -
Tävling: Vinn 3st presentkort á 10.000kr från VillaFönsterTävla här!