- Annons -

Bosse Rappne

Bosse_140821_1745

 • 54 år
 • Född och uppvuxen på Slottsträdgården Ulriksdal.
 • Driver sedan 1985 handelsträdgården med samma namn.
 • Känd från TV4´s Äntligen hemma
 • Familj: Mia Rappne (Kökschef på Slottsträdgården Ulriksdal) och två barn
 • På fritiden är det livet på sjön som lockar mest.
FebruariMarsApril Maj JuniSeptember Oktober November

Tulpaner, tulpaner, tulpaner…

Bild-nr-8-svavel-gula-tulpaner
Underbara svavel­gula tulpaner.

Ljuset återvänder i allt snabbare takt, så mycket att det känns i hela kroppen. På fönsterbrädan kämpar julens blommor förtvivlat för att förgylla tillvaron. Dock utan att ge den fägring som så önskvärt är. Julstjärnan har förlorat nästan alla sina blad men ger inte upp helt.

“Nu ska den ut, den där julen och mörkrets tid. Nytt ska in, nytt ska kännas.”

Bild-nr-1-bukett
Bind en egen bukett med tulpaner och vårens kvistar.

Men det faktum att det trots allt endast är februari och våren ger sig bara till känna, utan att på riktigt faktiskt vara här, gör att det infinner sig begränsningar.

Räddningen blir då mellantidens absoluta favorit. Tulpanen. Den älskade tulpanen. Jag tar den i min hand och det liksom gnisslar om den. Knastrar, krasar, gnisslar…..Vad är det för ord egentligen för denna upplevelse när man sätter samman tulpaner med varandra? Det är en krispighet som känns i alla sinnen. All dess färg och form. Och alla olika stadier tulpanen har, från liten skir men fast knopp via utsprungen blomma till en mer utfläkt sådan som tufft och ruffigt hänger ut ur sin fasta form till något mer lössläppt. Svårt att inte älska den.

Tips!

Ett sätt att förlänga blommningen är att ställa buketten svalt under. natten. Finns det plats i kylskåpet är det en utmärkt temperatur för att förlänga prydnadsvärdet.

Bild-nr-6-bukett-i-full-blom
Bukett i full blom.

Tulpaner i trädgården

Tulpaner passar bäst tillsammans med perenner till exempel under små träd och större buskar då den får ljus innan löven helt slagit ut.

Det är fint att matcha med blomningen av buskar och träd såsom japanskt körsbär, magnolia, äpple/prydnadsapel som blommar samtidigt och är helt bedårande! Hellre många lökar av en sort, minst 25 st., än att dutta med många olika sorter, det blir lätt rörigt.

Du kan kombinera matchande eller avlösande sorter, allt utifrån färgnyans, form, höjd och blomningstid. Papegojtulpaner eller udda fransiga och flerfärgade tulpaner med starkt uttryck gör sig bäst för sig själva. Gärna mot en lugn bakgrund som en häck, ett plank, en mur eller en fasad. Min personliga favorit i rabatten är den lilla botaniska Tulipa Turkistanica, berättar Bosse Rappne.

bild-nr-2-favorit-i
En favorit i trädgårdsrabatten Tulipa Turkistanica.

Omplantering av våra krukväxter

Det är mars månad och ljuset har återvänt såpass att livet på fönsterbrädan förbereder sig för en ny växtsäsong.

Nu är det tid att stärka våra växter ytterligare.

Eftersom en växt består av två delar, en del i luften och en i jorden, är målet att uppnå så stor balans som möjligt mellan dem.

När växten har stått länge och stampat i samma kruka börjar det bli lite trångt och ”fattigt” i jorden. Rotsystemet har börjat snurra sig runt kanten på krukan och det är dags att göra något åt det.

Bosse Rappne
Rotsnurr

Ta fram en något större kruka, plast eller lera spelar egentligen ingen roll.

I lerkrukan dunstar vattnet mer och växten kan därför behöva vattnas lite oftare. Ta tag i rötterna och dra försiktigt ut dem och passa på att beskära dem något.

Det är nämligen när rötterna växer som även delarna ovan jord gör det.

I med hela växten och fyll ut med ny jord så att det täcker runt om, utan att för den delen trycka för hårt. Växten ska stå i samma höjd som den gjorde innan.

Vattna! Hur mycket är svårt att säga, eftersom det beror på växt och förhållande, men en liten tumregel som gäller många växter är att låta det torka upp lätt mellan vattningarna.

Bosse Rappne
Omplanterad vippjasmin

Nu går vi ut i trädgården!

Vi tittar ut så smått, och vad kan vi nu hitta på att syssla med i vår trädgård?

Bosse Rappne

 

 • Risiga buskar kan vi passa på att föryngringsbeskära.
 • Äppelträden kan också klippas nu även om JAS (juli, augusti och september) är att föredra.
 • Om tjälen ligger hårt kvar och vårsolen värmer på dagarna kan det vara läge att täcka vintergröna växter (om du glömt det tidigare). Täckningen är till för att skydda växten mot solstrålarna när jorden fortfarande är frusen och växten därför inte kan dra något vatten ur den.

Bosse Rappne

Ha inte för bråttom-månaden

April är påskmånaden då vi som inte far till fjälls hittar ut i våra trädgårdar.

Knoppandet blir påtagligt och lusten att vårstäda tilltar. Vad är det då man kan ta sig för i sin trädgård? Beskära träd börjar bli för sent för alla i den södra delen av Sverige. Nu stiger saven och träden ska få koncentrera sig på bladsprickning.

Bosse Rappne

Städfasen är den stora sysslan. Samla ihop grenar som fallit, borsta upp löv ifrån vindfångande vrår och täcka av utemöbler. Nu kan vi hitta soldränkta, vindstilla lägen att fälla upp en stol vid. Ena dagen varmt och skönt och nästa i full snömodd. De stora växlingarnas månad. Ta det lugnt. Ha inte för bråttom. De första säsongsblommorna klarar sig inte ute än.

 

 

Bosse RappneBörja med penséerna. De tål att det blir några minusgrader på natten. Nu är det även fint att sätta ut krukor med vårens härliga lökväxter. Om du missade att plantera en kruka med påskliljor på hösten så kan du köpa färdigdrivna i butik.

Djungeltrenden

Bosse Rappne

Inomhus börjar växterna sträcka på sig och be om gödning. På vår trendspaning ser vi fortsatt och ännu mer stora växter med stora blad. Vi ser dem i mängd och djungelkänslan är slående. Stora blad avspeglar sig även i textilier och på tapeter.

 

Bosse Rappne

Färgmässigt så är det mycket grönt men grönt med inslag av lite blått. Överlag är det mer mättnad i färgen djup, varm rosa och jordiga toner.

Maj maj måne…

Då är den här. Månaden som kan lura oss till Skåne. Och lurig, det kan den allt vara, även om det stabiliseras mer, rent vädermässigt. Även Skåne kan fortfarande drabbas av frostnätter. Vi får vara vaksamma och passa våra sådder och utplanteringsväxter på frilandet denna tid. Täck med en fiberduk så utjämnas dag- och nattemperaturen något. Den skyddar också mot brännande sol samt behåller fuktigheten i jorden längre.

Det känns som om allt händer nu och jag vill kunna dela upp mig i flera personer för att hinna med. Det gäller att inte glömma bort att det finns 4 veckor i en månad och av erfarenhet vet jag att jag brukar kunna gå in i juni med ett relativt lugn. Det som inte hanns med får vackert vänta på sin tur.

Den stora ogräsjaktens tid

Bosse Rappne

Det finns stora vinster i att påbörja ogräsryckandet nu. De sitter ganska så löst i jorden ännu och blir en lätt match att få bort. I perennrabatten syns det fortfarande tydligt eftersom perennerna inte hunnit växa till sig.

När rensandet är färdigt är det en bra tid att passa på att sätta ut växtstöd för de perenner som blir stora och lätt faller över. Det behöver inte vara mer avancerat än att sticka ner en väl förgrenad nerfallen kvist vid växten.

Nu är det också en bra tid att dela på sensommarblommande perenner. Gallra, dela och rensa. Ta mer gräsmatta i anspråk och utöka samlingen med ytterligare en perennrabatt. Finns det ingen plats att trycka ner den delade perennen är det en utmärkt present att ge till en god vän.

 

Gräset växer

Bosse Rappne

Gräsmattan trivs och i de södra delarna av Sverige börjar den växa. Bor man i norr får man ge sig till tåls och vänta med att låta räfsan klia gräsmattan på ryggen. När den växer och frodas kan man bege sig ut efter maskrosor och tistlar. Låt dem inte gå i blom utan ta bort dem innan.

Toppdressa och reparera är sysslor att ta tag i nu. När jakten ändå är igång så glöm inte att börja se nässlor och kirskål som goda vänner och plocka in dem till köket. Nu är de särskilt späda och goda.

 

Inne flyttar ut

Bosse Rappne

Ljuset på kvällarna gör att det är svårt att komma i säng i tid. Det är som om jag all vaken tid hänger utomhus. Det är så svårt att gå in. Tänk om även sovrummet kunde flytta ut. Allt mer inomhus har genom åren tagit ytterligare steg ut. Matplatsen, uteköket, loungemöbeln med mera. Kanske blir det sängens tur i år.

Vilken dröm att sakta få gunga sig till sömns av fåglarnas kvitter och blommornas doft.

Den blomstertid nu kommer…

Skolavslutning, midsommar och ljusa kvällar. Allt det som vi längtat efter i många månader. Så är det nu här, med lust och fägring stor.
Fägring ja, ingen tid på året blommar väl så som juni gör. Jo då, men när juli och augusti kommer med sin blomsterprakt har vi ändå gått in i en annan fas. Nu är vi fortfarande mitt inne i nyhetens behag. Nu nalkas ljuva sommar….. Då gräs och gröda gror… Ta det lugnt. Att gräset och ogräset växer, det vet vi. Men vi får inte glömma bort att vila mellan varven. Och njuta av doften från våra blommande buskar.

Syrénen – väldoftande och lättodlad

Bosse Rappne

Vad är det som sitter djupast i minnet från denna tid? De flesta av oss förknippar säkert denna tid med vår alldeles vanliga syren, Syringa Vulgaris-Bondsyren. En av de buskarna som är härdig i nästan hela vårt avlånga land. Ursprungligen härstammar den från Östeuropa och Asien. Syren har länge varit en av de allra vanligaste växterna i våra trädgårdar. Förmodligen för att den är så extremt lättodlad och trivs bra i vårt klimat. I stora trädgårdar fungerar den ofta som en friväxande häck. Men den går utmärkt att stamma upp och användas som ett mindre stamträd i den lilla trädgården.

Syrenen trivs på de flesta jordar men vill allra helst ha en något lerig jord som är rik på både humus och näring. Vill man ha en lättskött växt är denna ett bra val. Man behöver rensa bort visset och dött material och använder man den som en häck så kan den behöva föryngringsbeskäras med tiden. Det gör man bäst på sikt, genom att ta bort de äldsta grenarna i etapper under flera år.
Önskar man öka på nästkommande års blomning så bör man inte låta blommorna bilda frö utan klippa bort den vissnade blomklasen.

Vackert när det vissnar…

 

Blomningen fortsätter nu med de sensommarblommande perennerna. Det är lite av en nytändning. Från vårens totala utsprickning via högsommarens mellantid till sensommarens något mera mogna blommning. Jag njuter även av de nervissnade blomställningar och tänker på hur viktigt det är att välja sorter som kan vissna ner med skönhet. Vi kan ta det något lugnare och hinna njuta lite till. Gräset behöver inte klippas lika ofta utan det kan gå lite längre tid mellan klippningarna.

bosse rappne
Rosenflockeln är en av de ståtligaste perennerna. Den kan med lätthet bli två meter hög och blommar fint ända in i oktober.

September tips!

Än finns det tid att plantera och det är en utmärkt tid att arbeta i sin trädgård.

✿ Gräv om perennrabatten. Lyft ur plantorna och dela, jordförbättra och placera om.

✿ Nyplantera. Gräv nya rabatter. Nu när luften är något svalare blir arbetet lättare och plantorna mår gott av den höga luftfuktigheten.

✿ Fundera över belysningen i trädgården. Det är inte förrän nu vi har någon nytta av ljus i trädgården. Nu när mörkret kommer tidigare och värmen fortfarande bjuder oss att stanna kvar ute.

✿ Det är hög tid för beskärning av alla fruktträd. JAS-beskärning (juli,augusti, september) är bra för träden. Var försiktig, läs på innan och försök förstå hur träden gör i sitt växande. Jobba inte mot trädets växtsätt.

Förnya krukväxterna!

bosse rappne
En samplantering med vit rosenskära, doftande heliotrop, fjäderborstgräs, snötörel, ipomea och den mörkbladiga trifoliumen ”Dark Debbie”.

Nu kan det vara dags att byta ut blommorna i krukor och kärl.

Satsa på att fortsatt fylla krukorna på balkongen och/eller altanen med prunkande säsongsväxter. Vill man åt en lång blomning är det dessa som står för det.

Vackra samplanteringar i kärl kräver samma förberedelse som en hel rabatt.

Här ses en fantastisk komposition som vår egen florist Mona Blom skapat. Denna håller fram tills frosten kommer.

Bär, bär, bär!

bosse rappne

Jag unnar mig att frossa av allehanda bär som naturen bjuder. Jag känner mig rik när jag på kvällen går igenom trädgården och mumsar på det som jag passerar. Favorit just nu är gula hösthallon.

Oktober­trädgården

bosse rappne
En Japansk gyllenlönn – Acer shirasawanum “Aureum” i höstskrud.

Nu har hösten tagit sitt grepp om min trädgård. Det är friskt och vackert. Det slår mig alltid hur bra tid i trädgården det är nu. Jag tycker om höstpysslandet….också…( alla tider har sin fördel). Säsongen är på intet sätt över!!
Om våren har känts stressig och svår att få ihop med alla olika sysslor som på kort tid behöver göras, så är hösten mer ett lunkande.
Allt som blir gjort är ett plus och underlättar för våren.

Det är inte försent att plantera!

Det går alldeles utmärkt att plantera fortfarande. Framförallt buskar och träd. Om de kommit i jorden nu i oktober har de en bra start till kommande säsong. Det är nu vi får glädje av att vi tänkt in lite höstfärg i våra planteringar.
Jag vandrar mellan nyplanteringar och det ser så snyggt och prydligt ut. Det får mig att vilja höststäda även i de befintliga äldre planteringarna. Jag pysslar om dem men klipper inte ner perennerna utan låter de stå kvar och tar bort det vissna till våren. Rensar lite och luckrar. Lunkar vidare och hamnar utanför redskapsboden.
Nu har jag tid att ta hand om redskapen. Jag tvättar dem, oljar in det som behövs, lagar och slipar. Det är väldigt tillfredsställande att hänga in rena, omhändertagna redskap i boden.

Passa på att lägga sten

Långt in mot december går det i stora delar av vårt land att jobba med de hårdgjorda ytorna. De flesta av mina stenläggningar kommer till under just höstmånaderna. Det är nu det finns tid.

Pyssla om komposten

Även komposterna blir lite ompysslade. Om man vänder dem och bäddar in dem fint nu så har man möjlighet att se statusen på dem. Kanske är det lite för torrt och ingenting har riktigt kommit igång eller tvärtom lite för blött och därför ingen process. Jag formar mina till en limpa och volymen på tidigare års limpor minskar och omformas till jord.

Höstfägring

bosse rappne
Samplantering med alunrot och krysantemum.

Planteringarna med höstfägring lever kvar och även några nya har tillkommit. Purpurkål och grönkål pryder några krukor med sitt fantastiska bladverk. Även ute på frilandet lyser de upp och går att skörda länge till.

 

Gröna tankar i november…

November brukar vara tillbakablickarnas månad. Vad gick bra och vad gick dåligt? Vad kunde vi gjort annorlunda? Hur påverkade vädret denna säsong?
Hos oss var våren kall vilket gjorde att fruktträdens blomning frös om öronen och gav mindre frukt. Allt tycktes blomma i full kraft, samtidigt, när väl lite värme kom.

Juli var fint men kallare än normalt. De där tropiskt varma sommarnätterna uteblev. Det var väldigt torrt fram till september då höstregnet kom med besked. Men hos oss strålade växter, personal och besökare. Av det lärde vi oss att ta till vara på våra egna kompetenser och att fortsätta tro på att vi kan förändra genom ödmjukt tänkande inför vår natur och att om vi ger av oss själva med det vi kan så får vi tillbaka tusenfallt.
Hösten kom och kraften, lusten och viljan att utvecklas vidare återvände. Planeringens tid närmar sig. Allt det där vi sagt, – det får vi ta tag i i vinter, det är här nu. I år var vi lite bättre på att lista ner de vi sköt framför oss. Det kommer nog ge resultat när vi nu går in den lugna fasen som inte är så lugn längre.

Djungelkrukväxter!

bosse rappne
Bladbegonia

Jag tittar in och ser på nytt möjligheten att ”djungla in” inomhus miljön. Tänk att man så lätt glömmer bort begreppet inomhus när utomhus dominerar.
Nu vill jag åter ta tag i mina krukväxter.
Vad för nytt hittar jag i butiken? Stora växter, mycket blad och olika blad. Jag måste slå ett extra slag för bladbegonia som finns i väldigt många varianter. Tänk på att placera dessa så att man kan se dem ordentligt även lite uppifrån. Kanske i en något lägre kruka. De vill stå i ljus till halvskugga men inte i direkt sol. Ge dem jämn vattning och nu under vintermånaderna lite näring en gång i månaden.

Mer färg inne!

Vi ser att det vita fortsätter att fasas ut till förmån för färg. Det är framförallt de gröna nyanserna som träder fram i krukor och vaser. Grönt i alla varianter (det finns väldigt många gröna nyanser), petrol och toner mot turkost syns överallt.

 

Vintertips!

Dags att börja julstäda och fortsätta med att invintra trädgården.

✿ Täck känsliga växter med t ex torra löv och granris.

✿ Sopa, rensa det sista och kratta (lämna en del löv till maskarna).

✿ Täck in fleråriga växter som står i kruka.

✿ Häng upp belysning i träd och buskar innan snön kommer så trädgården blir inbjudande även vintertid.

Bosse rappne
Julen är på väg!

Vet inte om det är bra eller dåligt men julen är verkligen på väg. Amaryllisen växer på sig, azaleorna tittar fram, kransar går från höst till jul och de levande ljusens tid är här. Det känns mysigt att gå i växthuset och höra snöblandat regn smattra mot taket när vinden tar i och känna doften av fuktig jord. Men……var är den lugna perioden då all planering för kommande säsong ska göras? Januari?

 

 

Recept – Mia Rappne lagar

Lätt LasagneRotselleribiffar med hasselnötterRödbets-pastaFruktig morotssalladSavoykålsallad med sötpotatischipsFetaostfyllda broccolibiffarRöd- och gulbetssallad med jordgubbsdressingKirskålsoppaMias Ceasarsallad

bosse rappne

En enkel lasagne med principen ”du tager ved du haver”. Det vi föreslår till grönsaksröran kan lätt bytas ut mot det som finns i din kyl. Men lök och vitlök är bra om det ingår. Lasagnen behöver vila i en timme innan den gräddas. Så denna rätt är bra att laga i förväg.

Ingredienser
4 portioner:
1-2 vitlöksklyftor
1 gul lök
Olja till stekning
1 paprika
½ zucchini
1 broccoli
1 tsk herbamare örtsalt
Svartpeppar
5-7 dl tomatjuice (lite beroende på hur stor form du har)
Lasagneplattor
(också beroende på form, men tre lager ska det bli)
2-3 dl riven ost, gärna olika sorter- parmesan, feta, gouda, mozzarella
2 tomater
Färsk basilika

Gör så här
1. Hacka eller pressa vitlöken och finhacka löken. Fräs i lite olja.
2. När lökhacket mjuknat blandar du ner paprika, zucchini, broccoli, skurna i mindre bitar. Låt alltsammans koka ihop och krydda med örtsalt och svartpeppar. 3. Bottna en ugnsfast form med lite tomatjuice. 4. Varva sedan lasagneplattor med tomatjuice, grönsaksröra och ost i tre lager. Avsluta med juice och skivade tomater, hackad färsk basilika och ost. 5. Gör lasagnen färdig så här långt och låt den stå i minst en timme före gräddning.
6. Sätt ugnen på 175 grader. Grädda lasagnen i 30 min.

bosse rappne

Ingredienser
6 biffar
½ gul lök
1 dl råris
1 msk olja
2 ½ dl vatten
1 msk grönsaksfond
2 potatisar
1 liten rotselleri
½ dl hasselnötter
1 msk stark söt senap
1 msk potatismjöl
1 ägg (Om du inte vill använda ägg tar du bara lite mer potatismjöl så att biffarna håller ihop.)
2 msk finhackad färsk timjan eller ½ tsk torkad
Salt och svartpeppar

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 150 grader.
2. Finhacka löken och fräs den tillsammans med riset i oljan en liten stund. Tillsätt vatten, grönsaksfond och salt och låt det koka upp. Låt sedan sjuda på svag värme ca 45 min.
3. Skala och koka under tiden potatisen i mindre bitar i en annan kastrull. Skala och riv rotsellerin – det ska bli ca 2 dl. Koka även den i några minuter. Häll av vattnet och låt svalna.
4. Rosta hasselnötterna i ugnen i ca 10 min och grovhacka dem när de har svalnat.
5. Häll över det färdigkokta riset i en skål och mosa potatisen i riset. Tillsätt selleri, hasselnötter, senap, potatismjöl och ägg. Blanda väl och krydda med salt, svartpeppar och finhackad timjan.
6. Forma smeten till biffar och stek dem i lite olja i ca 5 minuter på varje sida.

Rödbetspasta

bosse rappne

Ingredienser
2 portioner
3-4 rödbetor (beroende på storlek)
1 färsk chili
3-4 vitlöksklyftor
olja till stekning
1 torkad piripiri
2 dl crème fraiche
grovmalen svartpeppar salt
ett knippe persilja
2 portioner pasta

Gör så här:

 1. Koka rödbetorna mjuka.
 2. Skala dem och dela i mindre bitar.
 3. Kärna ur chilin och finhacka den, skala vitlöksklyftorna och hacka dem grovt.
 4. Fräs upp i olivolja och lägg först i chilin och sist vitlöken så att den inte blir bränd.
 5. Smula i den torkade piripirin.
 6. Blanda med rödbetor i en kastrull och mixa med en stavmixer.
 7. Tillsätt créme fraiche, salta och peppra och låt sjuda på medelvärme medan du kokar pastan. Blanda rödbetssåsen med pastan precis innan severingen. Garnera med hackad persilja.

Fruktig morotssallad

morotsallad
Recept från Mia Rappne på Slottsträdgården Ulriksdal.

Ingredienser
1 apelsin
2 msk tinade frysta hallon
½ dl flytande honung
½ dl olja
2 morötter
½ msk svarta sesamfrön
salt och peppar
lite citronmeliss

Gör så här

 1. Pressa apelsinen och mixa den tillsammans med hallon, honung och olja till en dressing.
 2. Riv morötterna, blanda ner sesamfrön och häll dressingen över salladen.
 3. Smaka av med salt och peppar. Strö över lite finhackad citronmeliss.

Savoykålsallad med sötpotatischips

Den här salladen blir en härlig söndags­lunch tillsammans med en god färsk kalvkorv eller en persiljerotsbiff med timjan och pepparrot för dig som vill äta vegetariskt.

Bosse Rappne

Ingredienser
3 dl olja till fritering
1 sötpotatis
150 g savoykål
1 medelstor morot
1 salladslök
hackad persilja till garnering

Dressing
100 g naturell tofu
5 msk rapsolja
1 1/2 msk kapris
3 kronärtskockshjärtan 
eller bottnar (burk)
2 msk vit balsamicocrème
6 msk vatten
salt och peppar

Gör så här

 1. Börja med att hetta upp oljan i en panna, skala och finskiva sötpotatisen och fritera den gyllenbrun i oljan. Låt skivorna rinna av på hushållspapper.
 2. Hacka savoykålen, skala och grovriv moroten. Finskiva salladslöken och blanda med kål och morot.
 3. Mixa tofu, sojamjölk, rapsolja, kapris, kronärtskocka och balsamicocrème med vatten till önskad konsistens.
 4. Blanda ner dressingen i grönsakerna tillsammans med sötpotatichipsen och lite hackad persilja.

Bosse Rappne

Fetaostfyllda broccolibiffar

Ingredienser till 6 biffar
1 scharlottenlök
1 dl avorioris
3 msk olivolja
2 dl vatten
1 msk grönsaksfond
2 potatisar
125 g broccoli
100 g fetaost
(1 ägg)
½-1 msk potatismjöl
svartpeppar
salt
1 msk finhackad färsk oregano eller ½ tsk torkad

Gör så här

 1. Finhacka löken och fräs den tillsammans med riset i olivoljan. Häll på vatten och grönsaksfond och tillsätt salt. Låt det hela koka upp och sedan sjuda på svag värme i ca 20 minuter eller tills vätskan kokat in. Skala och skär potatisarna i mindre bitar och koka dem under tiden i en mindre kastrull.
 2. Hacka broccolin och förväll den i någon minut i lite kokande vatten. Skär fetaosten i bitar.
 3. Mosa de kokta potatisarna i en skål och blanda ner riset. Tillsätt broccolin, fetaosten och eventuellt det råa ägget. Rör ner potatismjöl och krydda med peppar, salt och oregano. Forma smeten till biffar och stek dem i ca 5 minuter på varje sida i lite olivolja.

Röd- och gulbetssallad med jordgubbsdressing

Bosse Rappne

Ingredienser
3 stora rödbetor
1 stor gulbeta (2 om de är små)
1 näve ruccola
3 msk rostad kokos

Dressing
1 dl jordgubbspuré av ca 200 g jordgubbar
3-4 msk balsamvinäger
2 msk neutral rapsolja
½ tsk salt
1 msk shirazsås
1 nypa malen kanel

Gör så här

 1. Tvätta betorna och koka var för sig för att undvika färgning. Koka 20–40 minuter beroende på säsong. Skala och skär upp i lagom stora munsbitar. Lägg dem var för sig så länge.
 2. Skölj ruccolan och rosta kokosen härligt gyllengul i varm stekpanna.
 3. Mixa jordgubbspurén med olja, salt, shirazsås och kanel. Smaka av med balsamvinäger till lagom syra.

4. Blanda ingredienserna med salladen, ringla över dressingen och strö de rostade kokosflingorna över.

Servera gärna med Fetaostfyllda brocccolibiffar!

Bosse Rappne

Ingredienser till 2 portioner
1 liten schalottenlök
1 vitlöksklyfta
olja till stekning
5 dl vatten
½ grönsaksbuljongtärning
½ dl vispgrädde
1 liten potatis (mjölig sort)
200 g späda kirskålsblad

Gör så här

 1. Finhacka löken (det går bra med vanlig gul lök också, ca 1 msk finhackad) och fräs tillsammans med lite finhackad vitlök i olja. Späd med vatten och en halv grönsaksbuljongtärning. Tillsätt grädde. Låt koka ihop några minuter.
 2. Skala potatisen och skär den i små tärningar och låt den koka med.
 3. Skölj kirskålen och skär bort stjälkarna. Lägg ner kålen i soppan och mixa. Späd med lite mer vatten om den blir för tjock. Låt soppan koka upp igen en liten stund innan du serverar

Mias Cesar­sallad

Bosse Rappne

Ingredienser till 4 personer

500 g babyspenat
10-15 cocktailtomater
tunt skivad schalottenlök eller vårlök
1 näve krutonger
1 näve hyvlad parmesan

Dressing
1 dl majonnäs
½ dl kapris
½ dl filmjölk
1–2 vitlöksklyftor
1 tsk fransk senap
½–1 msk finriven parmesan
½ tsk pressad citron saft
salt och svartpeppar

Gör så här:

 1. Blanda babyspenaten med tomaterna och lite finskivad lök i en skål.
 2. Blanda sedan ihop majonnäs, kapris, filmjölk, vitlök, senap, och den rivna parmesanen och mixa dem. Tillsätt lite pressad citronsaft och krydda med salt och finmald svartpeppar.
 3. Toppa salladen med krutongerna och den skivade parmesanen.
 4. Klicka sedan dressingen över den färdiga salladen.

Önskas något proteinrikt till så är linsbiffar toppen.

Vad händer på Slottsträdgården Ulriksdal just nu?

FebruariMarsAprilMajJuniSeptemberOktoberNovember
bild-nr-7-i-ett-hav-av-tulpaner
Ett hav tulpaner för självplock.

På Slottsträdgården Ulriksdal kan du just nu skörda din egen tulpanbukett.Det är en fantastisk känsla att nu när längtan efter vår och blomning är stor, få möjlighet att tjuvstarta med självplock i ett hav av tulpanens alla färger.

Förutom dessa underbara tulpaner finns det en uppsjö av vacker inredning och krukväxter i butiken. Det är en upplevelse i sig att vandra runt i en djungel av gröna blad.

I cafeet serveras en fantastisk vegetarisk buffé varje vardag. Eller varför inte njuta av husets bakverk.

Bosse Rappne

Det är dags för den första sådden inne i växthuset. Dessa små plantor som sedan ska planteras ut på frilandet. Vi ser den efterlängtade vårsäsongen närma sig med stormsteg. I växthusen spirar det av liv. Sticklingarna anländer och små pelargoner kikar fram ur krukorna.

Bosse Rappne

 

På designavdelningen ritar man för fullt på trädgårdar som ska anläggas under den kommande säsongen. För dig som önskar arbeta med din egen trädgård under handledning av våra trädgårdsdesigner finns det en populär helgkurs i just detta ämne helgen 24-26 mars. Föreläsningar varvas med eget arbete under två och en halv dag.

Bosse Rappne
Anmäl dig till vår populära helgkurs i trädgårdsdesign den 24-26 mars.

Bosse Rappne

Nu börjar alla uteväxterna ramla in. Så smått fylls det på, alla bär och kånkar. Det är inte riktigt dags att plantera ännu, men det närmar sig.

Våra egenodlade penséer fyller butikens växthus. Alla möjliga färger pryder borden.

Barnens dag

Caféet har skapat en alldeles egen dag för alla barn, den 23 april. Då blir det fiskdamm, sång och musik.

Bosse Rappne

I butiken är det påfyllt intill bristningsgräns. Sommarblommor så långt ögat når.

Krukor vackrare än någonsin och all tänkbar inredning som hör uterummet till.

I växthusen är borden fulla av pelargoner i alla de former.

På uteträdgården trängs vi bland underbara försommarblommande buskar, träd och perenner.

Äppelträdsallén blommar och i caféet serveras vegetarisk lunchbuffé varje vardag. På helgen dukas en enorm kakbuffé upp.

Det är högsäsong och nu finns det fullt sortiment. Vi kan plantera ut alla sommarblommor i urnor och veta att de överlever. Alla sorter och färger trängs i växthusen och det är oerhört vackert överallt. I hela uteträdgården är det full aktivitet, perenner kommer och går, buskar och träd i små och stora storlekar finns att tillgå och riktigt sjuder av liv. På frilandet har sådden börjat ta fart men än dröjer det något till självplocket kommit igång för fullt.

Bosse Rappne

Rosenskäran heter Cosmos bipinnatus och är en fantastisk sommarblomma ( ettårig) med sin vackra blomma och sina skira flikiga blad. Den blommar ganska tidigt på säsongen. Plockar man bort vissna blommor får man en rikligare och längre blomning.

Bosse Rappne

Lavendel passar utmärkt som lågväxande häck eller som kantväxt för t.ex. rosor. De härdigaste sorterna är Lavandula augustifolia `Munstedt´och `Hidcote blue´. Plantera dem på ett väldränerat soligt läge. Lavendelns doft är svår att inte älska. Både människor och insekter förförs av den.

bosse rappne

Överallt prunkar det. Uteträdgården har fullt sortiment och skulle det ta slut går det bra att beställa. I växthusen lyser höstfägringen och julstjärnorna (!) växer för fullt.

Överallt fortsätter det att vara vackert. Butiken har de vackraste säsongsblommorna och kruksortimentet är stort. Nu kommer en tid då vi återigen blickar inåt och inredningen fylls på.

I caféet serveras vår populära vegetariska buffé varje vardag och på helgerna dignar kakbordet av allehanda gott.

På frilandet skördas det för fullt. Nu är det makalöst vackert och det blommar som aldrig förr. Att få gå i detta blomhav och plocka sin egen bukett är en lisa för själen.

✿ Nu kommer amaryllisarna åter. 60 olika sorter planteras, den ena vackrare än den andra.bosse rappne

✿ Många buskar och träd finns på uteträd­gården eftersom det fortfarande är god tid för plantering.

✿ Vår populära helgkurs i trädgårds­design går åter av stapeln den 20–22 okt.

Butiken smyckas för fullt och den 16 november kl 18-20 inviger vi den kommande säsongen med en vinterkväll som kommer gnistra och glimma med allt det vackra som julen har att erbjuda.
Varje år funderar vi över hur vi ska kunna göra det vackrare än året innan och tänker att –”det kommer aldrig att gå”. Men varje
år tycks det bevisat att det visst går. Så välkomna in och glimma med oss. I odlingen står borden fulla av julstjärnor, amaryllis, azalea mm.
Den vegetariska buffén mustar till sina smaker efter det som säsongen bjuder. På designkontoret planeras vårens föreläsningar och kurser, och det ritas för fullt på projekt som ska genomföras under kommande år.

För info. www.rappne.nu

- Annons -