- Annons -

Prästgård, pizza och pippi

Lisa Lemke är matkreatören som med stor glädje, stark vilja och hårt arbete gör mat till ett prestigelöst och hållbart vardagsnöje. Uppvuxen i Småland på ratatouille och med kärlek till matlagning utbildade hon sig till journalist och började skriva om mat. Följ med hem till pizzerian och prästgården på Skrea backe – ett drömliv inspirerat av Pippi Långstrump.

Lisa Lemke
Ålder: 37 år.
Yrke: Frilansande matkreatör, matstylist, kokboksförfattare, programledare och mycket mer.
Familj: Marcus Nordgren, 43 år kock, Lilly 6 år, Hjalmar snart 3 år, en hund, två katter, får, höns och bin.
Bor: I Skrea backe utanför Falkenberg.
Aktuell: Programledare för ”Timjan, tupp och tårta” i SVT.
Youtube-kanal: Lisa på Landet.
[emaillocker]Lisa Lemke ville inte bli kock men hon har alltid lagat mycket mat och lärt sig mycket av sin familj. Hon började utbilda sig till journalist men sen kom maten in i bilden ändå. Efter att ha gett ut flera kokböcker kom förfrågan om att börja styla, föreläsa och medverka i teve. Därefter kom prästgården och två härliga krogar utanför Falkenberg. Sedan 2006 bor hon med sin familj i Falkenberg. 2012 flyttade de till den gamla prästgården och driver här krogen Prostens pizza hemma. I höst har hon ett eget matprogram på SVT.
Idén bakom ”Timjan, tupp och tårta” är att lära ut modern hemkunskap.

–Idag fokuserar vi mer på festmaten, detaljerna och instagram-bilderna än vardagsmaten som vi äter fem dagar i veckan. Jag vill få folk att laga bra mat i sitt eget kök, fatta vad bra mat kommer ifrån, hur man tar hand om rester – grunderna i bra matlagning, sånt är viktigt. Kan man det, kan man ta ut svängarna sen.

lisa lemke

Förverkligar en dröm

Området kring Skrea backe blomstrar av närproducerad mat och dryck, hjälpsamma bönder och goda grannar.
–Jag gillar små orter där man ser varandra i ögonen och hjälper varandra, och tempot är lugnt. Jag var förälskad i platsen innan vi flyttade hit. Vi umgicks med ett par som bodde granne med prästgården. Vi brukade sitta på deras veranda och titta ut på ängarna, fågellivet, lapptäcket som blir av en levande landsbygd. Här finns ingen konkurrens, ensam är inte stark. Det är så himla fint och härligt.

“Vi är omgivna av bönder och ekologiska ängar.”

När Lisa och familjen flyttade hit hade ingen bott här på tjugo år. Det hade varit förskola och arbetsplats. Av trädgården fanns bara några gamla fruktträd kvar. Nu är det sex år sen, de har renoverat och bott in sig.
–Jag minns när vi byggde om ladan till pizzeria. Det var sommar, alla andra drack rosé, badade och var hos varandra och åt middag. Då sa jag och Marcus till varandra när vi stod och slet i renoveringen ”vi måste komma ihåg en sak… vi förverkligar en dröm”.

Den här sommaren har de byggt växthus och utekök.
–Det jag är mest sugen på nu är en bastu utomhus tillsammans med utedusch. Jag älskar att basta.

Tager vad man haver!

Lisa tycker det är viktigt att ha ett hållbarhetstänk i allt man gör och använder, något de praktiserar när de bygger och renoverar. De gjorde till exempel bord av virket från en gammal innervägg som de rev.
–När man inte köper nytt och följer mallar får man vara kreativ. Vårt kök är ett gammalt Ikea-kök som förre ägaren satte in. Vi har hängt delar av en stege på väggen för köksredskap. Köksöns skiva gjorde min man av grannens gamla vägg i slaktarblock-stil och lampan gjorde vi av en emaljerad skål. Klart vi köper nytt ibland, nåt vi längtar efter, som vår nya stora spis med två ugnar som jag är lycklig och stolt över.

lisa lemke
Köksöns skiva tillverkade min man Marcus av grannens gamla vägg i klassisk slaktarblock-stil.

Prästgården sjuder av liv. Förutom en hund och två katter finns här sommar-får, lamm, höns och bin.
–Vi lever nära naturen och lantbruket, och det känns så självklart att inte bidra till att smutsa ner eller ha en dålig djurhållning. Vi vill ha närproducerat och så rent och giftfritt som möjligt. Men vi skulle aldrig köpa ekologiska tomater som är influgna. Då låter vi hellre bli tomater på vintern. Det handlar ju också om att inte köpa jordgubbar hela året och välja svensk vitkål istället för paprika från Nya Zeeland.

Pippi är en förebild

Inredningsstilen beskriver Lisa som brokig.
–En gammal stil med inslag av industri och rustikt och med knasiga tapeter som berättar en historia. Jag vill ha saker omkring mig som jag blir glad av, som jag har en historia till eller som kanske påminner mig om nån gammal släkting.

Lisa får energi av att bo som hon gör. Här blir återhämtningen en del av vardagen.
–Min superhjälte-egenskap är att jag inte behöver sova så mycket, men jag vet att jag måste träna och måste sova mer även om jag tycker det är skittråkigt. Jag gillar att gå upp tidigt, gå ut med hunden, vara i naturen och andas. Då känner jag mig så tacksam.

För att hantera stress försöker jag beta av en boll i taget och inte stressa upp mig över helheten. Och så tänker jag lite som Pippi Långstrump ”det här har vi aldrig gjort förut, det ska nog gå bra”.
–Och sen har jag världens bästa jobb där jag dessutom får jobba mestadels hemifrån. Sånt blir i alla fall jag lycklig av![/emaillocker]

5 snabba med Lisa

Senaste restaurangbesöket?
–En vecka sen, sharing-meny med 8 smårätter, tillsammans med barnen.

Roligaste höst/vintersysselsättningen?
–Ute i skogen och plocka svamp åka skidor och dricka varm choklad och härliga middagar med massa tända ljus.

Viktigaste lärdomen som egen företagare?
–Våga ta hjälp, ensam är inte stark, och visa dig sårbar, ingen är perfekt.

Hur mycket sover du i genomsnitt?
–6 timmar, kanske strax under. Jag gillar inte att sova ut, jag älskar att gå upp.

Vad blir det för mat hemma ikväll?
–Enchilladas på lite rester och tortillabröd som håller på att bli hårda. Då kokar jag fräset med lite extra tomatsås och doppar rullarna i grytan.

TEXT EVA LINETTI [email protected]
FOTO MAGNUS CARLSSON

- Annons -