Maj i trädgården

KATEGORI

Trädgårdskalandern: Maj i trädgården

Nu spirar det i rabatterna! Passa på att plantera och dela växter och innan sommarvärmen sätter in. Elin är trädgårdsmästare och älskar att fånga trädgårdens olika skepnader både som designer och skribent.

 

maj i trädgården 1

Dax att dela och flytta

Innan sommarvärmen sätter in är det dags att dela perenner och flytta de växter som behöver en ny plats. Perenner som spridit ut sig och har flera stammar med rötter går fint att gräva upp och dela med en vass spade eller en såg.

På så vis får du fler plantor helt gratis till nya platser. När du flyttar buskar ska du gräva upp så stor rotklump som möjligt för att de ska må bra efter flytten. Trots det kan de behöva klippas in en del som kompensation för störda och avgrävda rötter. Var noga med vattning efteråt.

maj i trädgården 2

Plantera häck

De flesta häckplantor beräknas med tre stycken per löpmeter. Innan planteringen förbereds en ränna med lucker jord cirka 50 cm bred och 40 cm djup. Tillsätt gärna brunnen kogödsel i rännan och vänd runt den med jorden. 50 liter gödsel per tio löpmeter är lagom.

Plantera häckplantorna på samma djup de vuxit innan, det syns i regel som en brun linje på stammen. Trampa till lite lätt runt varje planta och vattna noga tills häcken etablerat sig.

maj i trädgården 3
Ett snöre hjälper dig att få spikrak häck.

Skola om småplantor

Att plantera om småplantor kallas för att skola om eller prickla. Ju mer de växer desto mer jordvolym behöver de för att kunna utvecklas. Skola om dem i succesivt större krukor undan för undan och kom ihåg att gödsla.

Lättast inomhus är att använda ett flytande gödselmedel som blandas direkt i vattenkannan. Är plantorna mycket små vid omplanteringen kan en så kallad prickelpinne vara till god hjälp. Med den gör du hål i jorden i den nya krukan så plantans rötter lätt kan stoppas ned.

maj i trädgården

Plantera smart

Plantera smart med marktäckande perenner runt dina högre växter så får du vackra och lättskötta rabatter med mindre mängd ogräs. Välj sort efter jord och ljusförhållanden och tänk på att rensa jorden fri från ogräs innan du planterar.

Marktäckare för sol: kryptimjan, pipört, lammöron, murreva. Marktäckare för halvskugga: hasselört, vintergröna, stor ormrot, myskmadra.

maj i trädgården 4
Pipört är populär och är en favorit även hos humlor och bin.

Foto: istockphoto.se

TEXT av Elin Debora

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev!

- Annons -

FÖLJ OSS PÅ SOCIALA MEDIER

15,650FöljareGilla
18,944FöljareFölj

Måste läsas

- Annons -