Slipp ogräs i rabatten

KATEGORI

Har du tröttnat på att ständigt få rensa ogräs i rabatten och behöver tips på hur du ska slippa behöva rensa rabatten var och varannan dag? Då är du på rätt ställe!

Villalivet delar med oss av våra bästa knep för att slippa ogräs i rabatten och delar med oss av olika tricks för att minimera ogräsrensningen på enkla sätt.

Du känner säkerligen till att det finns en hel del goda råd och tips om hur du gör för att bli av med ogräs som etablerat sig i rabatten. Men har du tänkt på att det bästa faktiskt är att förebygga ogräset i stället?

Det är dessutom enklare att arbeta förebyggande mot ogräs än att ligga hukad i odlingarna med olika medel för att försöka bli av med det när det väl slagit rot.

ogräs i rabatten

Arbeta förebyggande mot ogräs med täckbark

Det finns massor av knep att ta till för att minska behovet av ogräsrensning, det gäller bara att känna till dem. Lägger du till exempel täckbark på de platser i rabatten som annars bara skulle vara naken jord så kan ogräset inte slå sig fast där.

Täckbarken hindrar ogräsfrön från att kunna nå jorden och ligger de redan i jorden redan så hindrar barken solljus från att göda ogräset. Dessutom är det enkelt att strö ut barken direkt på jorden.

Du kan även använda dig av markduk om för att hindra ogräsets framfart extra. Då lägger du först markduken över de blottade områdena du vill skydda och lägger sedan täckbark på den.

På markduken kan du även lägga halm, gräsklipp, träflis eller barkkompost, det fungerar lika bra, välj den metod du tycker känns bäst.

Läs även om vilka verktyg som kan hjälpa dig hålla ogräset borta!

Hindra ogräs från att slå rot i rabatten

Ett sätt att hindra ogräs från att få fotfäste i rabatten är genom att vara på alerten. Ser du ett ogräs bör du ta bort det direkt och sedan bearbeta jorden. Har du nysådda plantor och blommor är det extra viktigt att inte drabbas av ogräs då växterna inte ännu är tillräckligt starka för att konkurrera ut de oönskade växterna.

Samma gäller när du sätter träd, buskar och perenner. Ett enkelt knep är att aldrig låta marken stå orörd. Ogräs gillar inte att växa i jord som ständigt bearbetas, men var försiktig.

Nyplanterad växtlighet är också känslig mot förändringar i sin miljö så arbeta varsamt och undvik att luckra upp jorden alltför djupt så att du inte skadar dina önskade planteringar.

Ogräset däremot tappar förhoppningsvis sin kämpaglöd att växa när deras jord ständigt störs. Positivt med bearbetning av jordens översta lager är att det faktiskt till slut gynnar jordens bördighet. Då den naturliga fuktigheten stannar kvar bättre i de undre lagren av jord där dina önskade växters rötter finns.

ogräs i rabatten

Inte bara ogräs i rabatten

Något som kan vara bra att tänka på är att det inte bara är i rabatten som det kan finnas ogräs. Även gräsmattan och området mellan stenplattorna på en lagd trädgårdsgång är platser där ogräs trivs.

Mellan stenplattor och ogräs i grusgångar är det mest effektivt att rycka upp ogräset med speciella verktyg och sedan behandla med medel som gör att inget vill växa där sen. Men det vill du såklart inte göra på gräsmattan, även om du inte vill att ogräs ska växa där så vill du säkerligen att gräset ska fortsätta frodas, och då ska du undvika medel.

Vad du i stället kan göra här är att täcka det ogräsdrabbade området med en ogräsduk eller en redig markduk och sedan ställa pallkragar eller lådor ovanpå att odla i under ett par år.

Detta är ett bra sätt om du drabbats av ogräs som är flerårigt och därmed extra svårt att få bukt med, såsom nässlor, kvickrot eller kirskål.

Markduken hindrar nämligen deras spridning, och har du tålamod så har du efter ett par år en frodande gräsmatta på plats i deras ställe.

Några knep för att slippa ogräs i rabatterna

  • Plantera tätt – alla önskade växter som du kan tänkas vilja odla bör sättas tätt samman för att inte lämna öppna jordytor där ogräs kan invadera.
  • Plantera mellan buskarna – ett enkelt knep för att slippa ogräs i buskage är att plantera marktäckande växter mellan buskarna för att kväva ogräset och hindra spridning.
  • Hjälp växterna – se till att alla dina önskade växter får gott om näring, gödsel och kärlek för att kunna slå starka rötter, på så vis kan de snart konkurrera bort ogräs som försöker ta fäste.
  • Lägg täckbark – bark, flis eller halm kan läggas mellan dina planterade växter för att hindra ogräset. Detta kväver ogräs, hindrar solljus från att nå jorden men bevarar fukten i jorden.

Skulle du mot förmodan i alla fall drabbas av oönskad växtlighet, trots förebyggande arbete, ska du vara lugn. Det är mycket enklare att få bukt med ogräs i rabatterna om du jobbar snabbt.

Allt du då behöver göra är i princip att rycka upp ogräset så fort du ser det och desto tidigare desto bättre, för när du gör det så slipper du göra ett lika omfattande rensningsjobb som när ogräset fått chans att växa till sig.

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev!

Ailicia
- Annons -

FÖLJ OSS PÅ SOCIALA MEDIER

15,650FöljareGilla
18,944FöljareFölj

Måste läsas

- Annons -