- Annons -

Tröttnat på att rensa ogräs i trädgården och drömmer om en underhållsfri trädgård? Då får du nog fortsätta drömma ett tag till. En underhållsfri trädgård är något som helt enkelt inte finns, i alla fall inte om målet är att ha en fin trädgård och slippa att rensa ogräs. Men, med rätt sorts verktyg går det att göra ogräsrensningen enklare och mer effektiv. Vi tipsar om vilka ogräsverktyg som bäst får bukt med den oönskade växtligheten i trädgården.

Vilka verktyg som används i trädgården för att bli av med ogräs är avgörande för resultatet. Vissa ogräs sprids med frö i luften och andra sprids både genom frö och genom sina rötter, så det gäller att veta vilka växter som sprider sig på vilket sätt. Gemensamt för båda varianterna är att det bästa är att få bort dem ur sin trädgård så snart som möjligt, innan de blommar och fröar av sig. Så se till att använda bra ogräsverktyg som får upp dem med hela roten och med fröerna intakta. Då undviker du att lämna något av växten kvar i marken. Vi tipsar om vilka verktyg du kan använda för att enklast bli av med oönskad växtlighet i trädgården. Läs om olika ogräs verktyg här.

Olika ogräsverktyg för olika delar av trädgården

ogräsverktyg

Ogräs är ofta svårt att få bukt med, men det är inte omöjligt. Allt som behövs är kunskap om vilka ogräsverktyg man ska använda för att bli av med ogräset på bästa sätt. Verktyg som används i trädgårdens rabatter ska till exempel inte användas för att rensa ogräs som växer i trädgårdsgångar, såsom lagda stensättningar och grusgångar. På dessa platser bör man använda specialverktyg som exempelvis fogborstar eller fogrensningsjärn för att komma åt ogräset ordentligt.

Tips på ogräsverktyg för rabatter och gräsmatta

  • Maskrosjärn – är ett specialanpassat handverktyg för att ta bort oönskad växtlighet med korta rötter, som Maskrosor.
  • Klohacka – finns i både långa och korta modeller, och passar för att rycka upp stora ogräs.
  • Bygelhacka – är ett ogräsverktyg i slät modell som finns både som handhållen variant och som redskap du fäster på ett skaft för mer kraft, hackan passar bra på platser där ogräset växer nära inpå andra växter du inte vill bli av med.
  • Skyffeljärn – som namnet avslöjar används detta redskap för att skyffla bort ogräs som ligger nära ytan utan djupa rötter och man skjuter det helt enkelt framför sig.
  • Kratta – ett måste-ha-verktyg i varje trädgård för att samla upp ogräset och lägga det på komposten eller bara sprida ut över gräsmattan för att ge jorden mer näring när det förmultnar.

Så väljer du ogräsverktyg

Det är inte bara viktigt att veta vilken sorts ogräsverktyg man ska, utan det är även viktigt att veta hur man ska sålla bland de olika varumärkena och varianterna av verktygen som finns på marknaden idag. Vårt tips är att du följer våra tre goda råd om hur du ska välja alla dina verktyg som används i trädgården:

  1. Effektivt – redskapet du använder ska vara effektivt till den typ av ogräs som du vill få bukt med, det bästa är att fråga återförsäljaren om vilket verktyg denne rekommenderar men också se till att kommande två punkter efterföljs.
  2. Lättskött – köp aldrig ett verktyg som kräver mycket underhåll för att det ska fungera, du får räkna med att visst underhållsarbete kommer behövas, men sikta på att verktyget ska vara så lättskött och smidigt att använda som möjligt.
  3. Ergonomiskt – det ska vara ett verktyg som är ergonomiskt utformat och genomtänkt inför dess ändamål för att du inte ska belasta rygg, ben och knän i onödan.

ogräsverktyg

- Annons -