- Annons -

Matlagning på enkelt utekök!

Trädgården i den gamla prästgården hade mest varit en plats att sitta i och bära ut mat till. Men när idén om ett rullande utekök kom gjorde familjen slag i saken direkt. Snabbt gick det. Och okomplicerat var det att bygga utekök. Nu har de fått mycket mer användning av sitt största rum.

Sommarlat mat vid enkelt utekök 
Namn: Margaretha & Bruno och deras 2 Shar-pei hundar
Yrke: Modekonsulent med stort mat- och trädgårdsintresse och entreprenör
Bor: Sedan 1973 i en gammal prästgård på Lundaslätten
Husfakta: ca 300 kvm fördelat på 3 sovrum, 3 sällskapsrum och ett fantastiskt nybyggt kök, det stora nybyggda garaget med veranda utmed långsidan – och ett enkelt utekök.

Det var en solig men stormig dag när Margaretha besökte en lokal plantskola. Idén till att bygga uteköket slog ner som en blixt.

Bygga utekök

– När jag såg personalens vagnsbord på hjul och en enkel trädgårdsslang med dusch påkopplad, så föll bitarna på plats. Jag tänkte att det skulle ju kunna bli ett enkelt utekök om man använde det på mitt sätt, berättar Margaretha. De bestämde sig snabbt för att bygga utekök. Plötsligt var det inte längre ett problem att hitta den bästa platsen i den tre tusen kvadrat meter stora trädgården. Nu kunde ju köket flyttas runt efter solen, vinden och behoven!

 

 

 

Veranda i väster

Bygga utekök med veranda
Sin mest fasta plats har det enkla uteköket på verandan. Det är ett trädäck som löper under tak, längs med det väl tilltagna garaget. Det används även som festlokal när det plötsligt börjar regna på utefesten. Ännu en flexibel lösning, för garaget är snyggt och har en avskärmad förrådsdel.
Lösningen till uteköket blev en teakvagn på hjul som kan stå ute året om. Hittade den på en trädgårdsmöbelbutik. Resten fixade de själva. På trädgårdsslangen kopplade de ett duschgrepp för att kunna skölja grönsaker och frukt utan att få vatten överallt. Samma slang används till familjens åtta hundtassar innan de är välkomna in i huset.

Enkelt utekök med veranda
Sommarlättja i enkelt utekök

Allt blir så mycket mer inspirerande och roligt i ett enkelt utekök. Att noppa jordgubbar, skölja grönsaker, skrubba nypotatis eller bara stå och titta ut över trädgårdens skifte mot höst medan man skalar nyskördade äpplen till paj eller mos. Margaretha älskar möjligheten som det enkla uteköket ger, att inte behöva bekymra sig om att det kommer lite jord på golvet från den nyuppdragna potatisen, eller om det blir blött av för mycket vatten. Allt går enkelt och självklart tillbaka till naturen.

Servera mat från enkelt utekök
– När nypotatisen är som godast och billigast köper jag inte bara till dagens behov utan 10-20 kilo som jag sedan jordslår och använder efterhand. Ny nypotatis från jord till bord på 20 minuter är en oslagbar primör och aptitretare med lite smör, flingsalt, dill. En grym primörlyx! Det är inspirerande med ett utekök, det blir gärna många och små sallader, med vad som finns i trädgården i kombination med vad som finns hos den lokala grönsakshandlaren. Det odlas också en del i den egna trädgården och hos grannarna i byn, och de byter grönsaker med varandra.

Bygga utekök är viktigt för att kunna laga mat utomhus

Enkel sallad från enkelt utekök

Blomblad och nektarinklyftor
Ute ser man saker tydligare och det känns oerhört viktigt att maten inte bara är nyttig och god, utan även ser frestande och fräsch ut. Man kan till exempel toppa en sallad med blomblad eller färglada klyftor av nektariner som på bilden. Margaretha har turen att bo med en keramikateljé väldigt nära, så där köper hon ofta vackra och unika fat som ger inspiration till vacker mat.

 

Bygga utekök - servis
– Man äter ju med ögonen också, säger Margaretha. Hon tipsar också om att vara noga med råvaror och inte slänga så mycket mat som vi i allmänhet gör. Gårdagens sallader kan bli en god kall eller varm soppa typ Gazpacho. Eller varför inte en svensk variant, som ramslök- eller gurksoppa? Salladsrester kan också bli en stor god omelett eller små tapas frittatas till drinken dagen efter lunchen! Ett utekök är lätt för alla att göra med hjälp av lite fantasi av möbeldelar från till exempel en loppis, byggfirmor, plantskolor eller Ikea.
Till sist säger Margaretha: – Det viktigaste i det hela är att det blir färdigt innan sommaren tar slut, så sätt igång!

Fler sommarlätta salladsrecept från Margaretha!

Sparrissallad:
Grön sparris
5 sorters sallad, tex frisé, endiv, ekblad, ruccola
Ramslök
Västerbottenost
Dressing med skånsk senap görs creamig med grädde.

Bygga utekök är lika roligt som att skapa maträtter
Matig sallad
Romansallad
Knaperstekta bacontärningar mozzarellaost
Dressing med skånsk senap.
Tomatsallad
Körsbärstomater i klyftor
Rödlök Kapris
Dressingen med skånsk senap och vitlök.
Gurksallad
Skolgurka el. slanggurka
Paprika röd
Gul lök
Dressing med skånsk senap värms och slår över het

Enkelt utekök - grönsaker
Inköpslista
Keramik ifrån Atljé Råbygård
Vagnen kommer från Hulténs trädgårdsmöbler i Staffansstorp Trädgårdsslang med duschgrepp från Granngården (fd Lantmännen )
Rottingstol, Auktionsverket. Hängmattestol kommer från Jakt& Friluftsgården i Råby.
Text Bibi Person
Foto Henrik Petersson       

- Annons -