- Annons -

Ett träd som skymmer sol och barrar ner din trädgård kan för all del sågas ned. Kvar blir då ofta stubben, eftersom denna är både mödosam och krånglig att få bort. Men med rätt utrustning och rätt teknik går det snabbare än du kan tro att ta bort stubbar. När jobbet väl är klart kan du njuta av en gräsmatta fri från uppstickande stubbar.

När du huggit ned ett träd i din trädgård blir det ofta kvar en stubbe som sticker upp ur marken. Stubbar är inte det mest klädsamma på en välskött gräsmatta. De har ofta en fuktig eller klibbig yta, något som gör att de inte är särskilt praktiska att vare sig sitta på eller använda som bord. Det tar många år för en stubbe att förmultna och ofta blir den ett hem för både skadedjur och mikroorganismer som sprider sig i trädgården. Kort sagt – gör dig av med stubben i stället för att låta den stå mitt i trädgården och bara ta plats och se skräpig ut. Läs mer här så får du reda på hur du ska gå tillväga för att ta bort stubbar.

Kapa rötterna till stubben förstta bort stubbar

Det kan vara skönt att slippa ta hand om en stubbe som blir kvar när ett träd har fällts. Det är helt enkelt arbetsamt och ibland rätt så krångligt. Ett träd har ofta ett lika stort rotsystem som dess grenverk, men som tur är behöver du inte dra upp alla rötter för att få bort stubben. Det kan dock vara bra att få bort de mest ytligt liggande rötterna så gräsmattan blir helt plan.

Dessa verktyg behöver du

När det kommer till brytning av stubbar i trädgården är det bra att ha rejäla verktyg. Det är dessutom en fördel att ha bra arbetshandskar och arbetsbyxor. Redskap som du kan komma att behöva är:

  •   Yxa. Gärna en du inte är särskilt rädd om så du verkligen kan gå loss.
  •   Spett. Välj ett spett i härdat stål med plastöverdrag som grepp för att skydda dina händer.
  •   Spade. Med spetsigt skär så du kan gräva och hugga av rötter på en och samma gång.
  •   Såg. Med vilken du sågar av både rötter och delar av stubben där du kommer åt.
  •   Lyftkran med kätting. Inte alla har tillgång till detta men en lyftkran gör jobbet snabbt, kan också fungera att dra upp stubben med bilens dragkrok dock endast om det är en mindre stubbe.

Så går det till att ta bort stubbar

ta bort stubbar

Det tar ett tag att få bort en eller flera stubbar och det kräver både arbetskraft och tålamod. I stora drag går processen framåt på följande vis:

  •   Gräv runt stubben och frilägg rötterna med spaden.
  •   När rötterna är frilagda (inte de allra djupaste), hugger du av dessa med yxan. Ju närmare stammen du hugger med yxan, desto mindre studsar den. Detta är rätt så mödosamt och svettigt.
  •   Under själva stubben är rötterna riktigt kluriga att komma åt, här är det bättre om du kapar med en sticksåg eller en fogsvans. Det gör det lättare för dig.
  •   När de allra grövsta rötterna är kapade kan du äntligen lossa på stubben och då genom att använda spettet. Detta trycker du in under stubben och vrider och vänder för att få loss den från marken.
  •   Om det är en väldigt stor stubbe, från en större gran till exempel, kan du behöva lyfta den med en lyftkran och kätting. Eller så kilar du sönder den i mindre delar, även om detta tar längre tid och är arbetsamt.

Gropen som blir kvar när stubben väl är borta fyller du lättast med småsten och grus. Matjord hinkar du på överst och sedan när marken har satt sig och sjunkit ner lite är det dags att så gräs för att få en jämn yta.

Lycka till med att få bort stubben i din trädgård!

- Annons -