- Annons -

Trädgården är en spännande och magisk plats för barnen, om den är barnanpassad vill säga. Vi tipsar om hur du gör för att förvandla tomt och trädgård på ett sätt som lockar de allra minsta i hemmet till lek och bus utomhus. Läs här hur du fixar en barnanpassad trädgård både billigt och utan onödigt krångel.

Barn idag spenderar allt mer tid inomhus i sina rum i stället för ute i våra trädgårdar, och det är inte så konstigt när man tänker efter. Trädgården hemma är ofta inte alls anpassad efter hur ett barn vill att en trädgård ska se ut eller vara. Uteplatsen är i stället mer en plats där de vuxna spenderar sin tid när ungarna sitter inomhus framför sina mobiler. Men så behöver det inte vara. Vi tipsar om hur du barnanpassar på ett billigt och enkelt sätt så att hela familjen kan njuta av vad trädgården har att ge.

Barnanpassa en plats bara för barnen

barnanpassad trädgård
Genom att låta barnen ha en liten egen odling, gör kanske att det blir roligare att äta grönsaker?

Trädgården är ofta de vuxnas lekplats med grönsaksodlingar, fina rabatter och altandäck anpassade för söndagsfikat, men med lite fantasi kan det faktiskt enkelt bli hela familjens trädgård som även de minsta i hushållet vill spendera tid i.

3 enkla tips på hur du barnanpassar trädgården billigt

  • Egen rabatt. Varför inte gräva till en alldeles egen rabatt till barnet att få plantera sina egna blommor i eller kanske sätta en liten grönsaksodling att ta hand om alldeles själv? Morötter kräver inte mer än lite vatten för att växa, men om du vill plantera något roligare finns både jordgubbsplantor och andra bärbuskar att köpa hos olika blomsterhandlare.
  • Sätt upp en gunga. Har du träd på tomten med tjocka grenar kan du alltid bygga en gunga med hjälp av en planka och rep som kan sättas upp, har du riktigt starka grenar håller en sådan även för äldre barn och vuxna. Vem är egentligen för gammal för att uppskatta en gunga? De kan bli något för vuxna också.
  • Bygg en koja bland buskar och träd. Även de minsta av trädgårdar har plats för en koja, speciellt om kojan byggs mot ett träd och buskar. Då behövs inte mycket byggmaterial utan det kan räcka med att knyta upp lite tyg för att barnet ska få ett eget krypin att inreda.

Håll trädgården säker för lek – lämna inte redskapen framme

Men det är inte bara viktigt att du gör trädgården kul att leka i. När du har barn är det väldigt viktigt att tänka på att göra trädgården säker. Se därför till att aldrig lämna några trädgårdsredskap framme som de kan skada sig på. En kvarglömd kratta på gräsmattan är lätt att snubbla över och en sekatör som ligger framme kan snabbt bli livsfarlig om barnen får för sig att hjälpa till med knipsandet av ogräs och grenar. För att inte tala om en oövervakad inkopplad gräsklippare! Använd inte din trädgård som avlastningsyta för dina trädgårdsprylar utan plocka in dessa och lägg på sin plats i garaget eller i verktygsboden när du använt klart dem. Se även till att aldrig lämna små barn oövervakade när de leker utomhus på tomten.

Ta hjälp av ditt eget barnasinne för att barnanpassa trädgård

Kommer du ihåg hur tråkigt det var när föräldrarna satt med näsan i tidningen och bara sörplade kaffe på verandan under vår och sommar? Då minns du säkerligen hur mycket du själv ville att pappa skulle följa med och bestiga den där stenen som du låtsades var ett högt berg eller hur du önskade att mamma skulle följa med och plocka fina blommor som egentligen var ogräs. Så hur tror du att det är för barnen idag? På exakt samma sätt! Klart att de vill att du ska följa med på äventyr i trädgården du också, så se att att hålla barnasinnet intakt och barnanpassa trädgården med hjälp av fantasi och lek – det kommer bli skoj!

barnanpassad trädgård

- Annons -