- Annons -

Att byta ut hela sitt tak på huset är en stor och kostsam historia, men även en investering som kan öka husets värde och livslängd. Men att genomföra ett takbyte är ett stort ingrepp, så kolla noga att det verkligen är nödvändigt innan du påbörjar ett byte. Villaliv skriver om hur du på enklaste sätt kollar om det är dags att byta tak.

Tak kan hålla upp till 100 år om det är lagt med tegelpannor sägs det, och cirka 30-40 år om det är plåttak som ligger på huset. Men så är inte fallet med tätning och isolering som kan behövas ses över vart 15 år och då antingen fyllas på eller bytas ut. Hur vet du då om det är dags att byta ut själva taket? Med våra tips så du vet när det är dags för takbyte.

takbyte

Så vet du att ett takbyte behövs

Oavsett vilken typ av tak du har så vet du att det är dags att byta tak om du går upp på vinden och möts av mögel, konstig doft, fukt eller rent av ser att det läcker in vatten. Det betyder oftast att både innertak och yttertak behöver bytas ut, men har du tegelpannor kan det räcka med att byta innertaket och sedan lägga om pannorna. Är det bara innertaket som fuktskadats är det bra att byta isolering, underlagspapper och sedan tjära om taket. När detta görs kan det samtidigt vara smart att kontrollera skicket på tegelpannorna och byta ut de som är trasiga eller känns bräckliga i stället för att byta ut hela taket – det är mer kostnadseffektivt.

- Annons -

Byta tak för att höja värdet på huset

Vissa hus kan få ett bättre försäljningsvärde när man byter ut takets material från ett till ett annat, till exempel från tegeltak till plåttak. Det beror dock på om taket man väljer gör en skillnad för huset på det stora hela, såsom att det ger en bättre isolering och på så vis gör att husets energikostnader sänks genom takbytet. Om det inte gör någon skillnad på ett sådant sätt är det snarare takets utseende och livslängd som spelar in om husets värde ökar eller inte. Idag blir det allt populärare att byta sitt tegeltak till olika plåttak i stället, både för att dessa isolerar bättre och för att deras utseende är rätt i tiden rent trendmässigt.

Taklivslängd på våra vanligaste tak:

  •         Tegeltakpannor håller i regel 50 år, men i gott skick kan det hålla upp till 100 år.
  •         Betongpannor kan hålla i 40 år.
  •         Plåttak har en livslängd på 40 till 50 år.
  •         Papptak håller som mest upp till 15-30 år.

Osäker på vilken typ av tak du ska välja?
Läs vår artikel om olika takpannor på marknaden!

Tecken på du bör byta tak

takbyte

Det är som sagt olika från tak till tak, men det finns en del gemensamma saker som man kan titta efter för att se om det är dags att byta ut taket. Här är några korta punkter att hålla utkik efter när du inspekterar takets skick:

  •         Det saknas takpannor eller att takpannorna är trasiga.
  •         Takets läkt är skadad, det syns exempelvis genom ojämnheter i taket.
  •         Undertakets färg är förändrad eller så ser du mögel på råspont eller vind.
  •         Om det finns grus i hängrännorna så kan det betyda att pannornas ytskikt sakteligen börjat att vittra sönder.
  •         Du ser torrsprickor i papptaket.
  •         Det växer mossa på taket eller finns myrbon.
- Annons -