- Annons -

Äntligen är det dags att planera ditt nya trädgårdsrum! Stort, litet eller mittemellan – möjligheterna är många, så hur ska du veta hur du ska välja rätt uterum och växthus?

Drömmer du om ett vackert, glasat uterum där du kan njuta av kaffet, omfamnad av pelargoner och citrondoft? Eller ett praktiskt växthus för att driva sommarens alla blommor och odla grönsaker? Vill du kanske ha plats att duka för fest i din nya oas?
välja rätt uterum
Vision uterum

Ta ut svängarna

Byggreglerna har blivit mer generösa på senare år och mycket kan göras utan bygglov. Hur din dröm än ser ut, så är det bästa tipset att satsa på större yta än du först tror.
Med större yta och högre i tak, får du ett jämnare klimat där både folk och växter mår bättre. Är det ett växthus blir arbetet enklare om du har utrymme nog att kunna köra in en skottkärra, plats att hantera jordsäckar och en rejäl arbetsbänk att plantera vid.

välja rätt uterum
Närkontakt! Ett växthus mitt i grönskan kan lika väl bli ett lusthus för välbefinnande avkoppling, såväl som det växthus trädgårdsfantasten drömt om för att förverkliga sina odlarambitioner.

välja rätt uterum
Avkoppling för trädgårdsfantasten

välja rätt uterum
Gothic växthus

Bottna med bra golv

Ett stengolv i växthuset är praktiskt och lagrar värme över natten. För ett uterum intill huset brukar gjuten platta vara bästa valet. Oavsett typ av grund, så lönar det sig alltid att isolera grunden. Ett uterum ihop med huset kan också förses med golvvärme, så att det kan användas alla årstider. Gräva ur och gjuta grund bör göras när det är frostfritt, men resten av bygget kan göras när som helst på året.

välja rätt uterum
Uterum med sadeltak

välja rätt uterum
TV i uterummet

Ett vardagsrum i gränslandet mellan inne och ute förlänger säsongen för trädgårdslivet. Njut av sommaren oavsett vädret och tid på dygnet. Med tv i uterummet kan det bli en kvällsbio i sommarnatten.

Rita och testa

Besök trädgårdsrum i grannskapet för att få bättre uppfattning om yta och rymd. All praktisk information finns på Willabs Gardens hemsida, där du också enkelt ritar ditt växthus, uterum eller uteplats. Har du ändå svårt att se för ditt inre hur det kommer att bli och vad som passar bäst? Ladda ner Willabs fiffiga app på mobilen eller surfplattan, så kan du få bilder på hur de olika modellerna ser ut i just din trädgård, ihop med ditt hus.

välja rätt uterum
Modell fristående uterum

välja rätt uterum
Skjutpartier

Made in Båstad

Ditt skräddarsydda uterum tillverkas i Båstad, med svenskt trä, fönster och aluminiumprofiler som uppfyller kraven för P-märkning, en kvalitetsgaranti för dig som konsument. Delar skickas hem till dig, prydligt packade och klart för montering.
Den händige kan montera själv, men vill du hellre anlita bygghjälp, är det en fördel att använda Willab Gardens montörer. De är ju proffs på just detta! Bygger du ett uterum som sitter ihop med själva huset, så faller dessutom monteringen inom ramen för ROT-avdrag.

Många bäckar små…

…blir till sist ett trädgårdsrum. På Willab Garden kan du även få hjälp att finansiera bygget, genom att lägga upp betalning över utsträckt tid. Fundera och planera – det är halva nöjet! Förverkligandet av dina drömmar kan börja här och nu.

välja rätt uterum
Kräftskiva i uterum med pulpettak

HANNAS BÄSTA TIPS!

  • Hur ser basen ut, dvs vad har du att utgå ifrån? Några speciella färger, material eller någon speciell stil du vill lyfta fram?
  • Vad inspirerar dig? Vad har du för behov av ditt uterum? Ska det fungera för stora middagar, eller vill du ha både matbord och relaxhörna?
  • Samla det du gillar på ett moodboard så får du en bra översikt över den stil du vill skapa och du får lättare att förmedla dina tankar till andra

 

CHECKLISTA:

  • Tänk igenom storlek och modell
  • Placering? Mät ut och markera upp
  • Kontakta din kommun för vägledning.
  • Välj grund och golv
  • El är alltid bra!
  • Vatten behövs för växthus
  • Vad händer runtomkring, utanför trädgårdsrummet? Ha med det i planen, så kan det förberedas samtidigt.
  • Ta leveranstid med i beräkningen och när du beställer ditt trädgårdsrum.
  • Förbered, gör markarbete och grund, så att du är redo när trädgårdsrummet levereras.

 

TESTA OLIKA UTERUM/VÄXTHUS MED DIN SMARTPHONE!

Ta en bild av din husfasad eller tomt. Vrid, vänd, panorera och prova dig fram bland Willabs Gardens olika uterum/växthus. Enklare blir det inte att välja rätt uterum och växthus.

Ladda ner på App Store eller Google Play

 

Text: Anna Örnberg  Foto: Willab Garden

Se mer hos Willab Garden

- Annons -