- Annons -

Äntligen dags att börja med ditt vårarbete i trädgården!

Rensa i landen!

Nu tidigt på våren kan du ännu hindra tex. kirskålen och annat ogräs att breda ut sig. Arbeta manuellt och dra upp så mycket av dess långa rötter du bara kan. Att bara ta det som växer ovan jord hjälper inte.

Bort med allt det vissna!

Det är dags att klippa ner perennerna. Alla de vissna bladen och stjälkarna ska bort. Klipp av så mycket det går, så långt ned som möjligt, men tänk på att vissa sorter som daggkåpa, pioner, jättevallmo kommer tidigt, så klipp inte av nya knoppar och skott på dem.

Vårarbete i trädgården

Fräscha upp krukor och växthus!

Ett härligt vårarbete i trädgården som du har nytta av hela säsongen sen! Överallt där du tänker odla grönsaker måste du rengöra inför den nya sådden så att du får bort bakterier och mögelsporer som kan ha övervintrat och riskerar att ge dina nya plantor sjukdomar. Torka av allt med en blandning av såpa, vatten och (lite) T-sprit så du tar död på det som du inte vill ha kvar där. Har du lagt golv i ditt växthus, passa på att skura av det också när du ändå håller på innan du ställer in nya spannar och krukor och ge även eventuella utemöbler du har där en omgång med skurborsten så blir det så mycket fräschare att sitta där sen.

Se över dammen

Oavsett storlek på din damm måste du rensa den från löv och annat som fallit ned i den under hösten och vintern så att dina vattenväxter får syre och att vattnet blir klart, luktfritt och fräscht.

Kratta din gräsmatta

Det är bra att räfsa i din gräsmatta. Du får bort allt dött gräs och ful mossa och gräset luftas. Har du mycket löv på din gräsmatta bör du kratta bort dem så att det nya gräset har plats att växa och inte blir förstört. Har du inte så mycket löv kan du vänta och istället ta bort det med gräsklipparen.

Läs också:

https://villalivet.se/om-tradgard/bosse-rappne/

- Annons -