- Annons -

Villaliv tipsar om att beskära träd

Om du inte hann med att beskära träd under våren så behöver du inte oroa dig. Det finns faktiskt massor med träd som går att beskära under sommarmånaderna. Vi på Villaliv tipsar om hur du går tillväga.

Förr i tiden var ofta den allmänna uppfattningen att det endast går att beskära träd under våren, men det stämmer inte. Under juli, augusti och september fungerar det alldeles utmärkt att beskära träd på tomten, det kan i många fall till och med vara bättre än att beskära på våren. I beskärningssammanhang kallas dessa månader för JAS.

Trädbeskärning under JAS

Det finns träd som trivs mer eller mindre bra med att beskäras under JAS. De träd som under juli, augusti och september fortfarande växer för fullt kan enkelt beskäras eftersom de läker snabbare då. Träd som däremot inte växer lika intensivt under perioden kan komma att blöda för rikligt med sav för en sådan beskärning, och tar alltså skada av detta. Det blir således också tydligt vilka som inte riktigt trivs med att beskäras på våren. Olika träd som däremot fungerar bra att klippa under JAS är bland annat:

  • Björk
  • Bok
  • Hästkastanj
  • Lönn
  • Körsbärsträd
  • Valnöt
  • Tulpanträd

beskära träd

Beskära och klippa träd – så gör du

Att beskära träd handlar om att ansa dem från överflödiga grenar, spret och annat som tar energi från trädet. Det blir helt enkelt snyggare och ser mer välskött ut på din tomt. När du beskär ska du överlag göra det med måttfullhet. Se upp med att skära träd så att de blir mycket mindre, det kan generera sjukdomar och att det överlever kortare tid.

För den som inte är van vid trädbeskärning kan det vara svårt att veta vilka grenar som ska bort. Främst gäller det skadade grenar och grenar som korsar varandra eftersom dessa kan skada varandra. Men även grenar som växer inåt och är för spretiga bör tas bort.

De flesta träd har en grenkrage, på barrtäd heter det grenkudde, som sitter på grenens undersida. Det är som starten på grenen. Grenkragen innehåller ämnen som läker savsåren som träden får när du beskär dem. Därför är det viktigt att du inte skär för nära grenkragen, eftersom denna inte bara läker, utan även hindrar svamp och röta från att få fäste i beskärningsdelen. Däremot ska du inte heller lägga snittet för långt i från grenkragen eftersom såret då kan få svårt att läka, vilket i sin tur kan leda till att trädets livslängd förkortas. Det är viktigt att snittet görs noggrant och med en rundad vinkel.

Om du bara ska korta ned en gren är det inte bra att bara kapa den rakt av. Istället kan du leta reda på en kvist och beskära ovanför den. På så vis får grenen en naturlig fortsättning, något som både är snyggare än att klippa rakt av och förhindrar sjukdomar i trädkronan.

Beskära tjocka grenar och vattenskott

Tjockare grenar kan du först beskära en bit ut på grenen, för att sedan kapa grenen igen närmare grenkragen. Då förhindrar du att stammen och grenen bänds isär av grenens vikt, vilket kallas en fläkskada. Sätt ett snitt genom ungefär halva grenen och cirka 30 centimeter ut från trädets stam. Såga sedan på undersidan av grenen, 2-3 centimeter från det första snittet. Då kommer den långa tunga delen av grenen bara skada mellan snitten. Efter detta kan du såga längre in.

Vattenskott är de små skottliknande grenar som ofta växer ut på träd.  Bra att veta är att vattenskotten ökar om du beskär trädet väldigt kraftigt. När ett träd förlorar stora mängder av dess löv eller barr vill den reparera sig själv och växer då ut vattenskotten som kompensation, och sådana vill de flesta inte ha i våra trädgårdar. Därför är det bra att ta lite i taget när du beskär, spara några till nästa sommar istället för att ta alla grenar på en gång.

Skaffa rätt verktyg

Något som är bland det viktigaste när du ska beskära träd är att faktiskt ha rätt verktyg. Med trubbiga och sega sekatörer eller knivar skadar du trädet mer än vad du gör nytta. Skaffa därför endast verktyg och olika redskap som är av bra kvalitét. På så vis säkrar du också att de går att använda i många år. En sekatör med skönt handtag och ett byt- och slipbart blad tillsammans med en stor och liten grensåg är det absolut viktigaste en trädbeskärare kan ha. Förutom riktigt bra handskar då.

Få även tips om hur du kan beskära dina fruktträd. Läs mer här! 

- Annons -