Vad är ett smart hem?

KATEGORI

Skulle du vilja styra ditt hem genom olika styrsystem via dator, telefon eller kanske en universalkontroll? Det går alldeles utmärkt och du kan styra allt från hemmets värme, belysning till hushållsmaskiner och ventilation genom att trycka på en knapp. Du behöver inte förstå all teknik bakom eller vara ett programmeringsproffs för att åstadkomma detta med dagens smarta prylar.

Just nu är det mycket prat om begreppet smarta hem och den snabba utvecklingen på detta område. Men vad är ett smart hem egentligen? Det skriver vi om här, och ger även våra bästa nybörjartips för smarta hem.

intelligenta hem

Underlätta i vardagen – styr ditt hem

Ett smart hem är ett hem som är anpassat efter ett eller flera styrsystem som tillåter dig att kontrollera olika funktioner och apparater i hemmet. Antingen kan du flytta in i ett helautomatiserat och styrbart hem, ett så kallat komplett smart hem. Denna typ av hem kommer förmodligen att bli allt mer vanligt nu när giganter som Apple börjat lansera smarta hem system och samtidigt samarbeta med husbyggare. Men du kan även göra ditt eget hem till ett smart hem.

I ett smart hem kommunicerar olika enheter, som lampor, vitvaror och sensorer av olika slag med varandra. De kan också kommunicera med dig, via internetuppkoppling. Ett smart hem ser ut som ett helt vanligt hem, trots att det inte fungerar så, och du har helt andra möjligheter att styra och övervaka hemmet.

Grundtanken i ett smart hem är att du anpassar det på ett sätt som passar dig. Det ska hjälpa dig i din vardag, det är det som är det viktigaste. Tekniken ska avlasta dig på ett vis som gör att du känner dig lugn och kan få tid över till annat.

Så länge du har trådlöst nätverk och någon typ av sändare och mottagarsystem gjort för smarta hem så kan du göra en hel del smarta saker i ditt hem utan att du behöver programmeringskunskaper. Genom applikationer i mobil, surfplatta eller dator, eller via en fjärrkontroll eller fristående knapp i hemmet, samt USB sändare och fjärrstyrda strömbrytare kan du åstadkomma mycket.

Därför ska du skaffa ett smart hem

Om du installerar system för smarta hem satsar du på komfort, säkerhet, underhållning och miljö. Du får det onekligen mer komfortabelt, genom att styra olika saker utan att behöva vara fysiskt på plats eller trycka massor av på olika knappar i hemmet. Det är många steg i vardagen som sparas in. Det gör även hemmet mer säkert, då du kan stänga av apparater eller se om du glömt att stänga av något, direkt i din mobil eller på datorn exempelvis. Underhållningsfaktorn i smarta hem är ganska självklart, det är inte bara roligt för det pryl- och tekniktokige att kunna styra olika saker. Det gör det lättare att satsa på och skräddarsy din underhållningsteknik efter hur just du använder den. Sist men inte minst har vi miljödelen. På samma sätt som du kan programmera olika saker i ditt hem för komfort så kan du även programmera funktioner som sänker din energiförbrukning. Genom att ha automatiskt dimmad belysning på morgonen och kvällen, sänka temperaturen när du inte är hemma eller sover och så vidare är du snällare mot miljön och kan även spara pengar. Möjligheterna är oändliga.

Det smarta hemmet – så kan du göra

Här följer lite olika tips på hur du kan automatisera och styra ditt hem, utan vidare tekniska förklaringar. Tekniken bakom smarta hem är ofta komplicerad, men det betyder inte att du måste ha koll på hur allt fungerar i detalj för att skaffa ett smart hem. Detta kan du göra:

  • Programmera belysning för olika scenarier. Kanske en svagare morgonbelysning och kvällsbelysning, en stark belysning för städning, Tv-belysning och matlagningsbelysning. Med bara ett knapptryck kan du sedan ändra belysningen i hela hemmet istället för att springa runt och dimma, tända eller släcka lampor. Dessa knappar kan sitta på väggen eller så kan belysningen kontrolleras via mobil, dator eller surfplatta.
  • Du kan göra morgonrutinerna lättare genom att starta kaffebryggaren via mobilen och ställa in så att din TV går igång när morgonprogrammet du gillar startar.
  • Styr din robotdammsugare, spis eller tvätt- och diskmaskin via någon enhet. Exempelvis så kanske du vill att en förberedd gryta ska sättas på en liten stund innan du kommer hem eller att golvet ska dammsugas då du spontant får över gäster för kvällen.
  • Fixa en ”gå hemifrån” knapp som med bara ett tryck sätter på larm, sänker värme, stänger av vatten och sätter på ventilationen på en lägre fart, och tvärtom när du kommer hem med en ”välkommen hem” knapp.
  • Ett enkelt sätt för att göra ditt hem smartare är genom att köpa en USB sändare, tillhörande prylar och programvara. Med detta system kan du styra i princip hur många grejer som helst, oavsett om du befinner dig hemma eller på landstället. Men det finns också andra bra prylar och smarta system på marknaden, se bara till att de är kompatibla med varandra. Skippa dock de allra billigaste, de håller sällan vad de lovar.

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev!

- Annons -

FÖLJ OSS PÅ SOCIALA MEDIER

15,650FöljareGilla
18,944FöljareFölj

Måste läsas

- Annons -