- Annons -

12 enkla tips som gör att du slipper problem med avloppen

Få utgifter känns så jobbiga och onödiga som de som kunde ha undvikits. Genom att ta hand om sina avloppsrör kan man enkelt undvika stopp, översvämningar och de utgifter som kommer med detta. Experterna på Avloppsjouren ger dig här 12 enkla tips på hur du håller rören öppna och hela.

avloppsjouren

Toaletten

Spola inte ner något som inte kan lösas upp

I toaletten ska det bara spolas ner toalettpapper och avföring. Allt annat ska slängas i avfallspåsen. Hushållspapper och framförallt våtservetter fastnar i rören och torkar fast. Det kommer att byggas på mer och mer och så småningom orsaka ett stopp. Likaså bomullsprodukter som pads, bindor eller tussar. De sväller, fastnar och orsakar snabbt problem.

Spola gärna en extra gång

Dagens moderna snålspolande toaletter är bra för miljön men inte för dina rör. Vattenmängden räcker inte för att forsla bort toalettpappret. Rören är dimensionerade för större mängder vatten. Om pappret inte sköljs bort torkar det snart in i röret och orsakar problem då det stoppar upp. Spola därför en extra gång då du passerar förbi toaletten, det hjälper till att skölja igenom rören.

Lyssna på hur det låter då du spolar

Titta och lyssna på toaletten då du spolar. Om vattnet inte rinner i en jämn takt utan liksom gungar ner, eller om du hör kluckande ljud efter du spolat, så har det börjat samlats skit i rören som behöver spolas bort innan det blir stopp. Detta gör du genom en villaspolning med högtryck. Om problemen visar sig vara större än så kan man även låta fräsa rören.

Badrum

Håll rent golvbrunn och vattenlås

Rengör golvbrunnen i duschen och vattenlåset under handfatet regelbundet. Där samlas hår, tandkräm, tvålrester med mera. Om dessa fylls kommer det slitas med ner i rören och riskerar att fastna längre in. När du rengör vattenlåset bör du också rengöra de övriga synliga rören på en gång så du får bort allt.

I duschens golvbrunn kan du lägga in ett utbytbart rensstopp. Det finns flera olika modeller, men de är oftast någon form av nät eller filter som läggs direkt i golvbrunnen och samlar upp det mesta innan det hamnar i golvbrunnens vattenlås. Dessa går sedan enkelt att ta upp och torka rent och sedan återanvändas.

Kökavloppsjouren

Undvik fett i avloppet

Försök att minimera den mängd fett du spolar ner i avloppet, det är en riktig bov i sammanhanget. Torka av tallrikar och stekpannor med hushållspapper innan du diskar, oavsett om det är handdisk eller diskmaskin.

Inga matrester i avloppet

Skölj aldrig av matrester ner i vasken. Små livsmedel som ris och couscous följer lätt med genom avfallstoppare och vattenlås och hamnar så småningom i rören där de torkar in och orsakar problem. Skrapa av tallrikar och skålar ner i kompostpåsen innan du diskar.

Spola rören med Yes

Det finns få saker som löser fett så bra som vanlig Yes handdiskmedel. Genom att spola rören själv med varmvatten och Yes kan du hjälpa till att hålla rören fria från fett. Bästa tekniken för detta är att hälla ner några matskedar Yes i den ena vasken och spola hett vatten i den andra under cirka en minut. Detta gör man för att diskmedlet ska sjunka ner i röret respektive för att röret ska värmas upp. Därefter flyttar du kranen över till den vask där du har diskmedlet och spolar 4-5 minuter. På så sätt slipper du att diskmedlet löddrar.

Håll koll på hur vattnet rinner ut

Precis som på toaletten kan man hålla ett höga på hur det ser ut och låter då man tömmer diskhon på vatten. Se först till att vattenlåset är rengjort, därefter fyller du en diskho och släpper ut vattnet. Bildas det en fin virvel är det ett tecken på att rören mår bra. Om vattnet gungar ojämnt ner eller om du hör att det kluckar är det ett tecken på att det är skit i rören som måste åtgärdas.

Tvättstuga

Använd flytande tvättmedel

Pulvertvättmedel löses inte alltid upp helt och hållet och då det sköljs ut i avloppet kan pulvret stanna kvar i rören och orsaka problem.

Rengör golvbrunnen ofta

Oftast går tvättmaskinens tömningsslang rakt ner i en golvbrunn. Från maskinen följer det med mycket ludd från textilerna och luddet samlas snabbt i golvbrunnen och täpper igen. Rengör därför golvbrunnen ofta för att inte förflytta problemet längre ut i röret.

Allmänt

Använd aldrig propplösare

Propplösare du kan köpa i handeln orsakar mer problem än de löser. För att exempelvis kaustiksoda ska lösas upp och sköljas ut genom hela rören krävs flera hundra liter kokhett vatten. De allra flesta använder betydligt mindre än så vilket resulterar i att propplösaren blir kvar i rören och fräter på dem. Det kvarvarande medlet torkar fast och samlar på sig mer och mer avfallsrester som ska rinna genom röret och kan därmed i sig orsaka ett stopp. Får du stopp ska du i stället göra en villaspolning eller fräsa rören.

avloppsjouren

Underhåll och kontrollera

Genom att låta göra en villaspolning med högtryck ungefär var femte år undviker man många problem. Då spolas rören rena och eventuella påbörjade problem spolas bort. Det blir enklare och billigare än att behöva åtgärda problem som hunnit växa sig större. Man kan också låta filma rören för att kontrollera om det finns begynnande problem i form av sättningar, rost eller beläggningar.

Avloppsjouren är en av södra Sveriges ledande entreprenörer inom vatten och avlopp. De är tillgängliga 24 timmar per dygn, 7 dagar i veckan. Avloppsjouren kan hjälpa dig med allt från spolning av rör och filmade inspektioner till att lösa akuta stopp och relining.

Läs mer på avloppsjouren.se och kontakta dem för mer information om hur just du kan få hjälp.

 

- Annons -