- Annons -

Odla din egen mat

Det är någonting alldeles speciellt med att odla din egen mat. Att se tomaterna växa för att sedan lägga dem direkt på tallriken är smått magiskt. Många tror att det krävs en egen trädgårdstäppa för att lyckas, men visst kan man bli hemmaodlare även om man bor i lägenhet. Stadsodling har blivit ett hett begrepp på sistone. Det odlas på hustak, balkonger och i köksfönster. Du kommer att bli förvånad över hur mycket ätbart som växer och frodas på små ytor.

odla din egen mat

Varför odla din egen mat själv?

Det finns många anledningar till att odla sin egen mat. Förr grävde man upp de jordiga potatisarna direkt ur myllan. Idag köper man dem färdigsköljda i butiken. Frukt finns tillgänglig året om, oavsett säsong. Vi är nog många som tappat kontakten med jorden. Hemmaodlat har dessutom en smak som överträffar det mesta.

Om du har barn finns det ytterligare en dimension: att så, vänta och sedan skörda är viktiga lärdomar som kommer från att ha sin egen lilla odling. Fördelen med hemmaodling är att man kan börja smått, och att det varken kräver erfarenhet eller gröna fingrar, allt som behövs är en ledig yta. En solig fönsterbänk eller en balkong funkar fint. Här är våra bästa kom-igång-tips.

Odla din egen svamp

Svamp är något av det mest tacksamma man kan börja med. Såväl champinjoner som ostronskivling växer bra inomhus. För nybörjaren finns det färdiga odlingsset att beställa över nätet. Efter ca två veckor kommer små vita knoppar att visa sig. Lådan ska stå soligt vid 10-15° C, dock inte i direkt solljus, och topplagret av lådjord måste fuktas minst en gång om dagen med en växtspruta.

Tomater på fönsterbrädan

Tomater är lätta att driva fram. Bästa knepet är att köpa en färdig odlingspåse som får plats på fönsterbrädan. Där låter man plantorna växa till sig i lugn och ro. När solen sedan tittar fram i slutet av maj kan man flytta ut plantorna på balkongen. Bakker.se har en trevlig odlingspåse med goda, gula tomater.

Satsa på ätbara blommor

Jo, du hörde rätt. Visst går det att äta vissa blommor. Violer har en mild smak och är perfekta för att garnera bakverk. En annan matfavorit är den något peppriga ringblomman gör sig fint i salladen. Färdiga fröer finns att köpa på nätet.

ätbara blommor

Skörda ditt eget te

Kamomill sägs ha många goda egenskaper och att odla sitt eget te hemma i köket är lätt gjort. Det holländska företaget Bakker har praktiska små odlingpåsar som innehåller allt som behövs, från frön till tydliga instruktioner.

Det roliga med att odla sin egen mat är att det är enkelt. Om du kan några kärnor över kan du testa att låta dem gro. Även rötter, som ingefära, fungerar att driva upp hemma i köket. Gör ett försök! Fönsterodling är en trevlig lösning för dig med liten yta!

 

- Annons -