Arkitektens tips vid ljussättning!

KATEGORI

Håkan Olsson är arkitekt och jobbar med belysning som en viktig del av arkitekturen, på Olsson & Gerthel i Malmö. Han ger följande tips & råd till dig som vill bli mer upplyst och se möjligheterna med belysning.

I regel försöker jag skapa ”öar” av ljus eller kring viktiga ytor.

– Det mest grundläggande för att skapa ett bra ljus är rummets form, det vill säga storleken, höjden och dagsljusinsläpp, börjar Håkan. Viktigast är kanske att ta hänsyn till dagsljusinsläpp och funktionen av rummet. Även färger på väggar och möbleringen spelar stor roll. Ett mörkt möblemang kräver mer ljus eftersom det inte reflekterar ljuset så som ljusa möbler och väggar gör.

– En annan praktisk sak att tänkta på i en befintlig miljö är var elen sitter, förklarar Håkan, och om den behöver dras om för att få så bra belysning som möjligt. Men då kommer å andra sidan budgeten in, är det en bra idé att göra om, eller kan du skapa bra ljus med befintlig el.

Blanda är bäst

En blandning av armaturer som sitter i tak och vägg och står på golv är att föredra i de flesta fall. Takarmatur är ju vanligast och det finns oftast uttag för det i alla rum. Nu finns en hel del takarmaturer och takfästa spotlights som du kan rikta ljuset med, vilket oftast är att föredra, gärna med en kompletterande dimmer för att reglera ljuset.

– Funktion, kvalité och rätt placering är viktigare än rätt mängd ljus. Man kan klara sig med ganska lite ljus. Tänk bara på vad du ser med en ficklampa, säger Håkan.

Skönt med kontraster

– I regel försöker jag skapa ”öar” av ljus på eller kring viktiga ytor som behöver ljus. Som tavlor på väggar, viktiga möbler, mattor, läsplatser, arbetsplatser och så vidare.

Resten av rummet kan ligga i halvdunkel, så att kontrasterna mellan belysta och icke belysta ytor blir stora. Ögat och hjärnan är anpassade för att klara stora kontraster som finns i naturen mellan solbelysta ytor och skuggiga.

Arkitektens tips vid ljussättning! mitt i texten 1
Elkonsulter har traditionellt försökt få en hög och jämn ljusnivå i till exempel arbetsrum och skolsalar och gått runt med luxmeter för att kontrollera att nivån överallt ligger över en viss nivå. Men det är en metod som enligt Håkan ger ”döda” rum som känns mindre än samma rum med en kontrastrik belysning.

– Jämför stämningen en mulen dag med jämngrå himmel, med den man upplever en solig dag i en nyutslagen bokskog där ljuset silar ner och ger en fläckighet på marken. Nästan alla människor föredrar den senare, poängterar han.

Varmt och kallt ljus

Med alla nya lamptyper som kommer kan det vara svårt att reda ut vad som är bäst, men i de flesta armaturer kan man idag välja vilken lamptyp man vill ha. Nu finns ju till exempel halogenlampor med samma fattning som en helt vanlig gammal glödlampa. Väljer man halogen så gör man ett klimatsmart val. De håller längre och drar mindre ström. Valet handlar mycket om vilket ljus man föredrar.

– Vi i vårt kalla klimat vill gärna ha varma ljuskällor, som det gamla glödlampsljuset, säger Håkan. Idag finns det ju så mycket att välja på. LED är ju en typ som utvecklats enormt de senaste åren, men har ett ljus som upplevs kallt och blåaktigt. Det håller ju väldigt länge, i tjugo till trettio år. Men de flesta lampor har vi ju inte ens så länge. Då kan det vara bättre att fundera över ljusets färg och armaturens design när du väljer belysning.

Oftast har själva armaturen väldigt lite betydelse för ljuset, betonar Håkan och avslutar.

– Du kan fixa mycket med olika typer av lampor, till exempel en med reflektor som riktar ljuset direkt. Välj armaturer du gillar, den är ju en form av dekor, undvik designkopior, köp original eller på auktion!

Text: Bibi Persson, Foto: Henrik Petersson

Arkitektens tips vid ljussättning! 2 Arkitektens tips vid ljussättning! 1

Arkitektens tips vid ljussättning! 3

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev!

[ai_buddy_chat]
- Annons -
[ai_buddy_chat]

FÖLJ OSS PÅ SOCIALA MEDIER

15,650FöljareGilla
18,944FöljareFölj

Måste läsas

- Annons -