- Annons -

När det är dags att flytta från ett boende till ett annat finns det en hel del praktikaliteter som är bra att tänka på vid flytt. Det handlar inte bara om att lyfta och bära, utan så mycket mer än så. Se till att vara smart och organiserad när du flyttar.

Det främsta att tänka på vid flytt är att vara förberedd, annars blir det lätt kaos. Här får du smarta tips och råd från Villalivet som pekar dig i rätt riktning när det kommer till att styra upp och organisera en flytt, utan att missa viktiga steg i processen.

Checklista flytt

Det finns en hel del saker som förenklar och gör din flytt smidigare. Därför har vi gjort en checklista för dig att ha till hands när det börjar närma sig flytt. Har du koll på allt detta?

att tänka på vid flytt

  • Rensa. Det är mycket att tänka på vid flytt, men börja med att rensa ditt hem, det är onödigt att flytta sådant som du aldrig använder. Sälj på loppis, skänk bort eller återvinn. Det kommer garanterat att göra din flytt enklare.
  • Skaffa rätt emballage. Att packa rätt är A och O men att packa i rätt emballage är minst lika viktigt. Packningen blir helt enkelt inte bra om du inte packar i förvaring som lämpar sig väl för innehållet och transporten. Se till att ha specialemballage för glas och tavlor, klädkartonger för textilier med mera. Antingen så kan du köpa detta, eller hyra från din flyttfirma. Sistnämnda är ofta mer prisvärt och dessutom mer miljövänligt.
  • Packa rätt. Packa inte för tungt, men inte för lätt heller. Se till att saker inte kan gå sönder i packningen och se till att märka ut allt noggrant. Vad ska till förrådet, och vad ska till köket exempelvis.
  • Lyft smart. Tunga möbler hanteras med bärselar och med fördel av professionell personal, annars är det viktigt att lyfta med benen. Se även till att inte bära för tungt, gå hellre flera gånger med lådor och prylar – det kommer att spara din kropp en del krämpor.
  • Storlek på flyttbil. Det är viktigt att du har rätt storlek på flyttbilen. Den ska varken vara för stor eller för liten för att flytten ska kunna gå smidigt. Det går att räkna ut med storleken på din nuvarande bostad. Till ett rum och kök rekommenderas 20 kbm, och för varje rum lägger du på 5 kbm på lastytan. Det som däremot kan tala för om du behöver mer eller mindre lastyta är huruvida du bor i en väldigt stor/liten lägenhet eller om du har väldigt mycket/lite möbler.
  • Försäkrad flyttfirma. Se alltid till att flyttfirman du anlitar har alla papper och försäkringar på plats, och att de har goda recensioner. En seriös flyttfirma följer reglerna i Bohag 2000.
  • Extra hjälpmedel. Bra att tänka på vid flytt är också att ha extra hjälpmedel. Kanske behöver du inte dessa, men det vet du inte förrän du står där och det är dags att flytta. Därför är det lika bra att vara förberedd. Sopsäckar, tejp, flyttfiltar, spännband och en pirra vet man aldrig om man kan behöva.

Lycka till!

 

- Annons -