Det finns knep som kan rädda dina trädgårdsverktyg och få dem att fungera utmärkt i flera säsonger till! Med hjälp av lim, målarfärg och naturliga ingredienser som du ofta har skafferiet eller kanske rent av i trädgården, tillsammans med andra smarta knep kan du få dina trädgårdsverktyg att bli som nya igen.

Om du lämnat krattor, spadar och annat utomhus rostar de så småningom och blir dåliga. Eller så kan de bli rangliga och helt enkelt mindre bra efter några års gedigen användning. Här ger vi tips på hur du sköter om dina trädgårdsverktyg för att få dem att hålla längre och hur du gör för att bevara dem i gott skick.

trädgårdsverktyg

Ta bort rost från dina trädgårdsverktyg

När dina trädgårdsverktyg legat ute i regn, eller kanske till och med under vintern om du varit slarvig, så rostar de så småningom. Det är svårt att undvika speciellt om dina verktyg är av äldre modell. Men med enkla metoder går det faktiskt att bort rost från dina trädgårdsverktyg. Här följer två husmorsliknande tips, som innefattar saker som du ofta har hemma i skafferiet redan.

Ta bort rost med citronsyra och vatten

Genom att blanda 1 deciliter citronsyra i 1 liter vatten kan du enkelt få bort rost. Gör blandningen i en stor hink av något slag och lägg ner dina trädgårdsverktyg så att de täcks helt, eller i alla fall den delen där det finns rost och låt det verka i några dagar. Smart är att ha detta utomhus eller på altanen då det är en rätt otymplig anordning. När blandningen fått verka på dina rostiga verktyg så tar du upp dem från badet, torkar av dem med en tygbit ordentligt och smörjer in dem med linolja. Kom även ihåg att du självklart alltid kan dubbla eller rent av trippla mängderna i blandningen vid behov för att blötlägga större redskap som angripits av rost.

Ta bort rost med linoljesåpa

Införskaffa linoljesåpa. Häll detta i en tät plastpåse, använd gärna dubbla påsar för att undvika läckage, och spä ut såpan med 1 del vatten. Sedan är det dags att blötlägga verktygen i denna blandning så att de täcks helt. Låt verka i några dagar och torka av.

Redskapsvård av olika slag

Det finns såklart många olika sätt att vårda dina trädgårdsredskap på. Dessa metoder för vård kan du applicera på både äldre och nyare verktyg, men tänk på att äldre verktyg ofta är av en helt annan och bättre kvalitet än vad nyare modeller är. Det kan dock tilläggas att det idag finns många underhållsfria redskap, men kom ihåg att även dessa behöver rengöras emellanåt.

trädgårdsverktyg

Väder och vind sliter på det mesta, och likaså på dina trädgårdsverktyg. För att de ska hålla från säsong till säsong måste du främst förvara dem skyddat, men du måste även pyssla om dem lite. En gång per år, efter att trädgårdssäsongen är över och det är dags att ställa undan verktygen är det alltid bra att fira av säsongen med en ordentlig rengöring av verktygen. Då känns de mycket trevligare att plocka fram igen under kommande säsong!

Spola av

Innan dina trädgårdsverktyg ställs undan för säsongen är det viktigt att du spolar av dem. Låt dem torka innan du packar undan dem i ett skåp, förråd eller var du nu förvarar dem.

Slipa och skärp

Slipning av verktyg är kanske något som inte låter helt enkelt, men det är faktiskt inte så svårt egentligen. Allt från spadeggar, hackor och skyffeljärn till rens, sekatörer och häcksaxar behöver vässas. Om dessa är vassa kan du arbeta med dem mycket enklare. Köp ett slipjärn för den typ av metall som det gäller och slipa verktygen vassa för hand.

Rensa bort

Krattor, räfsor och andra verktyg där det fastnar mycket växtrester behöver rensas regelbundet, och inte minst innan du stoppar undan dem för säsongen. Använd dig av en stålborste när du tar bort resterna, och om du dessutom drar några extra drag med den så kan du även få med dig en hel del rost om det finns. Om du lämnar kvar gamla växter, gräs och annars på dina verktyg kan dessa mögla eller bidra till att redskapen rostar lättare.

Olja in

Vissa verktyg och redskap behöver smörjas och underhållas med olja. Det kan vara skottkärrans nav som behöver lite olja för att glida bra och inte gnissla. Även sekatörer, saxar av olika slag och andra verktyg med gängor kan behöva få sig lite ledolja emellanåt.

Måla

Ett skaft som flagats av färg eller helt enkelt ett skaft som kanske behöver lite färg för att skyddas från väder och vind kan du enkelt måla. Gör som vid andra målerijobb: slipa bort gammalt ytmaterial, tvätta, grundmåla och måla nytt. Det kan även vara smart att måla en bit av skaftet i en speciell färg, kanske lysande rött. På så vis känner du igen dina verktyg och behöver inte oroa dig för att de ska blandas ihop med grannens.

Limma

Slutligen, rangliga skaft och löst sittande handtag är inte skoj. Köp ett starkt lim som passar sig för utebruk och limma fast det som är löst. Låt limmet härda ordentligt innan användning och upprepa limningen vid behov.

Lycka till!