- Annons -

Ett pooltak är ett skydd för poolen, men kan likväl agera poolrum för den badsugna som vill bada oavsett väder. Pooltak finns i många olika varianter och konstruktioner. Frågan är bara vilket som passar dig och din pool? Vi skriver här om olika sorter.

Hur vet du vilken typ av pooltak som din pool ska ha? Det beror på flera saker, dels din ekonomi då det inte är helt billigt att införskaffa ett, och vad som är syftet med taket är. Här skriver vi om olika typer av pooltak, och vad som är bra att veta för dig som vill ha en pool med tak därhemma.

pooltak

Bygglov för tak till din pool

Det är bra att känna till att du kan behöva ansöka om bygglov för att få sätta ett tak över din pool. Detta för att det är en större insats på din tomt, och olika regler gäller i olika kommuner. Bäst är att kontakta din och fråga vad som gäller där samt beskriva hur stort ditt pooltak kommer att vara för att få kommunens utlåtande i frågan. Bäst är alltid att vara på den säkra sidan och fråga innan för att undvika problem sedan när taket redan är på plats.

Pooltak konstruktion och olika sorter

Ett pooltak i sig har en ganska enkel konstruktion, men kan vara mer eller mer påkostade och vara designade för olika ändamål. Ofta är ett pooltak, vars benämning är ganska missvisande, konstruerat lite som ett växthus och de flesta är låsbara. Dess tak har en rundad form och taket kan skjutas av och på poolen vid behov. Ibland kan även delar av pooltaket skjutas isär. Hur monterar man en sådan konstruktion? Ofta är det genom att sätta löpskenor på alla poolens sidor som man sedan monterar taket på.

Det finns olika typer av tak till pooler. Vissa varianter är endast till för att skydda poolen och se till så att folk inte skadar sig gäller faller i när den inte är i bruk. Men sen finns det lite mer påkostade modeller som är till för att både skydda och för att vara som ett slags poolrum, något som är ett mycket billigare alternativ än att faktiskt bygga ett poolhus. Dessa tak har ofta vackra glaspartier med en bättre isolering och har en högre höjd eller går att höja och sänka för att det ska vara trevligt att bada där under.

Material för taket

Pooltakens stomme och skenor är oftast gjorda i slitstarkt aluminium. Själva taken som finns på marknaden är byggda i lite olika material, men allra vanligast är att de är byggda i hållbart plexiglas. Anledningen till det är för att materialet tål mycket belastning och inte går sönder på samma sätt som vanligt glas. I stället för att gå sönder i massvis av bitar så går plexiglas sönder i större bitar, det vill säga om det ens går sönder. Det finns även tak tillverkade i olika typer av plast, såsom exempelvis polykarbonat som är en tålig plasttyp. Gemensamt för de flesta tak för poolen är att de är tillverkade i ljusinsläppande, isolerat och hållbart material.

- Annons -