- Annons -

I 31 år har HUI, Handelns utredningsinstitut, haft uppdraget att utse årets julklapp. Många trodde att det var så kallade “smarta högtalare” som skulle ta hem utmärkelsen Årets julklapp och därmed bli den 18 tekniska prylen som utsetts. Men högtalarna fick se sig besegrade för något HUI tyckte låg mer rätt i tiden – Det återvunna plagget.

Tillhör du en av dem som är ute i god tid med allas julklappar, eller väntar du till sista stund? Oavsett vilka vanor du har är vi på Villaliv säkra på att årets julklapp är lätt att hitta till en förälder, ett syskon eller mer avlägsen släkting. Vem vet du kanske har ett plagg i garderoben som någon avundas dig för, men du själv använder inte plagget så mycket av någon anledning – då är detta en perfekt julklapp!

Motiveringen för Årets julklapp 2018

För att bli utsedd av HUI behöver en produkt uppfylla tre kriterier; det ska kännas nytt, vara en spegling av tiden vi lever i samt produkten ska ha ett högt försäljningsvärde. Det återvunna plagget är en tydlig representation av konsumenternas sökande för mer hållbara alternativ till masskonsumtion som har visat sig ha negativ inverkan på miljön och vårt klimat. Tack vare det återvunna plagget får nya affärsmodeller mer plats på marknaden och en mer hållbar konsumtion skapas.

Konsumentmakt, råvarubrist och klimatförändringar har fått en hel bransch att börja tänka på hur de ska kunna jobba i ett mer cirkulärt system, där materialen i våra kläder ska gå att använda gång på gång. Konsumenternas efterfrågan och tekniska innovationer har gjort etik och miljö till ett konkurrensmedel där den långsiktiga överlevnaden i modehandeln kräver en hållbar kollektion.

– Källa: HUI research

 

Plagget finns inte bara i garderoben

Du behöver självklart inte gräva i garderoben för att hitta julklapparna i år. Varför inte leta på någon mysig lokal second hand- butik, eller gå till en vanlig klädbutik och se hur deras utbud ser ut? Att gå och leta i second hand-butiker kan bli en väldigt trevlig upplevelse och man kan göra flera fantastiska fynd som du inte hade hittat någon annanstans.

Allt fler i detaljhandeln anpassar sig med plagg i ekologiska material eller klädesplagg i återvunnet material, det gäller bara att veta vad du ska leta efter! De flesta plagg har en tagg som berättar att plagget i fråga är ekologiskt eller återvunnet. Har butiken ett större utbud kan det till och med finnas en hel avdelning.

Stort lycka till med att hitta årets julklapp!

Källa: HUI.se

 

- Annons -