- Annons -

Hösten närmar sig med stormsteg och vad passar bättre än att använda sig av naturens skiftningar till att skapa? Material kan du hitta i närmaste skogsdunge och inspirationen finner du här. Pyssla med barnen och gör deras rum till en söt skogsdröm med kottar, glittriga höstlöv och guldfärgade ekollon!

När det gröna blir rött och gult vet du att det är dags att höstdekorera ditt hem. Låt värmen flytta in när det blir kallt ute, skapa lyktor och girlanger, höstmysiga ljusslingor och andra enkla pyssel. Detta är ett perfekt tillfälle att inreda barnrummet utan att spendera pengar, dessutom är det roligt!

Detta du hittar i naturen:

  •      Äpplen att göra lyktor av
  •      Ekollon och kastanjer att dekorera
  •      Höstlöv att pressa och måla
  •      Kottar att hänga upp
  •      Pumpor att ta in och skapa stilleben av
höstpyssel
Gyllene lönnlöv till höstpysslet ger dig flera möjligheter!

Gratis material finns under träd

Både eken och kastanjen får sin frukt när hösten träder in. Under ekarna finner du mogna ekollon och vid de stora kastanjerna ligger massvis av blankbruna kastanjer. Dessa är utmärkta pysselmaterial och därtill helt gratis.

Alfabetet med kastanjer

Plocka på dig en bunt kastanjer, minst 30 stycken. Dessa utgör tacksamma objekt att med lite färg både bli dekorativa och roliga. Torka av dina kastanjer och använd sedan en vit tuschpenna med täckande färg eller måla hobbyfärg med tunn pensel. Rita försiktigt en bokstav på alla kastanjer. Gärna så stort du kan. När färgen har torkat har du plötsligt ett bokstavsspel som du och dina barn kan leka med. De går även att dekorera tallrikar och spiselkransar med. Enklare än så blir det nästan inte.

Dekorera ekollon med guldfärg

Ekollonen får sin bruna, mogna färg när septembers friska luft och klara sol träder in i årskalendern. Varför inte samla ett gäng ekollon och måla med ljusblå hobbyfärg och guldspray? Dessa kan du sedan samla i skålar, eller varför inte rada upp på barnens fönsterbleck? Låt barnen leka med penslar och färg blir hela helgen ett enda stort och härligt pysselstök.

höstpyssel
Bild hittad på skonahem.se

Låt löv bli konstverk

Något som är lätta att både pressa och måla är skogens alla löv. Det träd som har de mest karakteristiska höstlöven är förstås lönnen. Dessa stora lövverk står att finna lite varstans, i städernas parker liksom i de djupaste skogar. Gå ut på en lång promenad och ta med dig löven du hittar hem och låt de torka. Dessa blir perfekta att pyssla med.

Lövslinga att hänga upp

När löven är torra och pressade kan du hur lätt som helst måla mönster med vit täckande färg eller täcka med glitter och skapa små konstverk. Häng upp löven i ett snöre och dekorera både barnrum och ditt eget sovrum med en höstig lövslinga. Svårare än så är det inte att skapa en mysig atmosfär hemma.

Skapa en lövtavla

Löv som pressats går även att skapa mönster med på ett tjockt, stort papper. Dessa kan bli till en härlig tavla att rama in. Börja utifrån och lägg löv i en ring längs kanten på pappret. Jobba dig sedan inåt och avsluta med ett riktigt vackert löv i mitten av konstverket. Klart! Med lim bakom varje löv sitter det stadigt bakom glas.

Lykta med höstlöv eller pinnar

Har du tomma syltburkar över i ett skåp? Dessa blir snabbt och enkelt de vackraste ljuslyktor. Klistra bara fast höstlöv runt burkarna och det gärna med tunt tapetklister. Det går även att limma fast små pinnar och avklippta kvistar runt hela glaset. Låt barnen vara med och dekorera sina egna lyktor.

Dessa kan sedan ställas på ett soffbord, i fönstret när mörkret lagt sig eller ute på farstubron för att välkomna gäster.

Kvistar, ljusslingor och kottar

höstpyssel

Ljusslingor är kända för att höja mysfaktorn. De är dessutom lätta och roliga att pyssla med. Det är även kottar och kvistar. Låt fantasin vara det enda som sätter gränserna i ditt höstpyssel.

Ett sagoträd i barnrummet

För att skapa ett litet mysigt sagoträd i barnens rum behöver du bara hitta några torra kvistar och grenar att ställa i en hög, stadig vas. Dekorera sedan grenarna med en lätt och sirlig ljusslinga. Inte bara blir det en mjuk ljuskälla, det skapas även en trevlig stämning i rummet med ett litet, lysande träd.

Ta in hösten med grenar

Grenar kan du även fästa direkt på väggen eller i taket med snören. Dekorera grenarna gärna med löv i antingen papper eller tyg. Även här kan du vira en ljusslinga runt grenen för att skapa en mysig effekt.

Skapa en kottslinga

Förutom ljusslingor och lövslingor går det även att skapa dekorativa kottslingor. Gå ut i granskogen och plocka på dig 15-20 kottar. Spraymåla dessa med till exempel guldfärg eller vit täckande färg. Fäst en metallögla i toppen av varje kotte och träd sedan på dessa ett lite tjockare snöre. Det är lika lätt som det låter och på kort stund har du en trådslinga med dekorativa kottar att hänga upp, kanske ovan sängen eller i fönstret.

Det finns mycket mer att göra och när du pysslar ska du verkligen släppa fram barnasinnet och låta inspirationen leda dig fram. Dekorera barnrummet med grenar och ljusslingor, löv och kottar. Lycka till med höstpysslet!

- Annons -