- Annons -

Visst är det jobbigt med fläckar som inte går bort ur kläder eller din vackra nya duk?
Vi ger dig tips på hur du går tillväga för att genomföra bästa möjliga fläckborttagning på de vanligaste typerna av fläckar.

Blod: Blodfläckar måste tas bort med kallt vatten, annars koagulerar blodet och blir svårare att få bort. Skölj först i kallt vatten en stund, eller blötlägg några timmar om fläcken är intorkad. Ännu effektivare blir det om man häller lite salt i vattnet! Gnugga sedan det som återstår av fläcken med tvål eller diskmedel. Om inte allt blod går bort av denna behandling brukar det sista av blodet försvinna i tvättmaskinen.

Brännmärke, t.ex vid strykning. Fukta fläcken och strö över lite salt. När det torkat borstar du bort saltet och fläcken är borta.

fläckborttagning brännmärken

 

 

Rödvin: Ett akuttips för fläckborttagning av rödvinsfläckar är att hälla på vitt vin! I mindre akuta fall tar man ättika/ättikssprit/vinäger eller pressad citron på fläcken, man kan också doppa i kokande vatten. Eller dutta på lite mineralvatten.

Eller strö över potatismjöl och låt stå några timmar, dammsug sen bort potatismjölet.

Ett annat tips är att koka fläcken i mjölk tills fläcken försvunnit.

fläckborttagning rödvin

 

Fettfläckar:

Fläckborttagning på tyg: Gnid in lite diskmedel eller hårschampo och låt verka en stund, tvätta sedan som vanligt. Eller testa galltvål.

Fläckborttagning på tapet: Strö över potatismjöl och gnid in på fläcken, låt verka någon timme. Dammsug sedan bort potatismjölet från tapeten.

Att stryka på fläcken med några lager hushållspapper eller ett kaffefilter mellan strykjärnet och väggen ska också vara effektivt.

fläckborttagning fettfläckar

 

Kaffe: Lägg lite hushållspapper under fläcken och en klick filmjölk ovanpå. Fläcken sugs upp av filmjölken och kan borstas bort efter en stund.

fläckborttagning kaffe

 

Olja: Gnugga med lite diskmedel och tvätta sen i maskin, galltvål är också bra.

 

Rost: Häll på bakpulver och sedan lite ättika. Vänta en stund, gnid sedan med en svamp. Eller testa tvålull! Eller testa gnida med oxalsyra (finns i färghandeln, eller naturligt i rabarber!). Andra husmorstips för fläckborttagning av rost är att gnida med en halv rå lök, ättika, tandkräm eller ketchup!

 

Stearin: Skrapa först bort så mycket som möjligt av stearinet med t.ex en bordskniv eller sked. Ibland kan det vara lättare att pilla bort om man först kyler med iskuber i en påse.

Lägg sen på ett par lager hushållspapper eller ett kaffefilter över fläcken och stryk med strykjärn tills stearinet smälter och sugs upp i pappret. Flytta runt pappret och stryk igen tills allt stearin är borta.

Alternativt, värm med en hårtork på fläcken! Sug upp det smälta stearinet med hushållspapper eller kaffefilter som ovan.

Kvar blir en fettfläck, som man kan få bort med fettlösande medel som t.ex diskmedel, vanlig hårdtvål, galltvål mm.

Är det färgat stearin kan man efter att man skrapat bort det som gick, testa att droppa på vitt stearin på det som återstår av fläcken. Då löses det färgade stearinet upp, och blandas med det vita. När det har stelnat pillar man bort blandningen och stryker sen med strykjärn eller värmer med hårtork på samma sätt som ovan.

fläckborttagning stearin

 

Tomat, morot samt fläckar från ketchup, köttfärssås, tomatsoppa och liknande: Om fläcken är färsk, testa först med t.ex pressad citron, vinäger, ättika eller liknande. Droppa på och låt verka några minuter, tvätta sen med kallt vatten och diskmedel.

Intorkade tomatfläckar (eller om ovanstående inte fungerade): Blötlägg i ca sex timmar i vatten med Vanish på burk. Vanish är väldigt dyrt, och fungerar enligt min erfarenhet inte särskilt bra att hälla direkt i tvättmaskinen (som det står på burken), men blötläggning i balja/hink fungerar bra. Har man inte Vanish kan man också testa hänga ut plagget i solen som bleker bort tomatfläckar, nackdelen är dock att färgen på tyget också kan bli blekt om det hänger för länge.

OBS! Vanish kan bleka plagget något om man blötlägger länge, inget jag har upplevt men det skadar inte att vara medveten om att risken finns.

fläckborttagning ketchup

 

Färg på t.ex kläder eller penslar: Gnid med handsprit (finns på apoteket) eller med baby våtservetter. Eller någon annan sorts sprit/alkohol. Man kan också spraya på lite parfym!

På kläder kan man även prova att förbehandla med outspädd såpa och tvätta i maskin.

Färgfläckar på fingrarna går bort om man gnider dem med smör eller matolja!

 

Källa: Smartavardagstips.se

- Annons -