- Annons -

Förförd av blått!

Det finns människor som föds i blått, som formar sitt liv och hem efter färgen och låter passionen styra varje steg i vardagen. Helene Fogelberg är en av dem.

blått

Här bor vi!
Lärarna: Helene Fogelberg och Lasse Wilhelmsson.
Läge: Skogssluttning i utkanten av centrala Ronneby, Blekinge län.
Yrke: Båda är lärare
Stolt över: Lusthuset. Jag och en mattekollega räknade på hur man skulle kunna dela en cirkel i fem delar och så byggde vi lusthuset själva. Idéen till de färgglada partierna fick vi från en blyinfattad dörr hemma hos några vänner i England, berättar Lasse.
Arkitekt: Helenes bror Peter Fogelberg.

När hon var barn fick hon en doppresent av sin pappa, ett blått dophjärta som fick stor betydelse.
– Man kan nog påstå att jag blev döpt i blått, skrattar Helene Fogelberg.

På Knut Hahnskolan i Ronneby där Helene jobbar är hon känd som ”tant blå”. Och även om maken Lasse varit tveksam har han med tiden fått en positiv relation till färgen. Håkan Wettre, första konstintendent på Göteborgs konstmuseum, lär för något år sedan ha uttryckt följande kärleksförklaring till blått:

– Det är ett tillstånd. Himmel och hav, luft och rymd, djup och svalka. Blått är kontemplationens färg. Dess lugnande verkan kan till och med bevisas fysiologiskt. Utsätts vi för blått ljus sker saker i vår kropp. Den så kallade parasympatiska grenen av det autonoma nervsystemet aktiveras, binjurebarken utsöndrar kortison. Blodtryck, puls och adrenalinproduktionen sjunker, syresättningen av kroppsvävnaderna ökar medan hormonaktiviteten sänks. Vi blir lugna.

Förförd av BLÅTT! mitt i texten 130-talscharmen kvar
Huset renoverades 2003 efter det att Lasse och Helene bott där i nio år. Det ligger bara ett stenkast från Ronnebys böljande skogar och på cykelavstånd till havet. Huset förlängdes och planlösningen ändrades. Det blev ett nytt vardagsrum med en ljus matplats i mitten och det ursprungliga köket blev toalett och hall. Glasytorna i matsalen specialtillverkades.
– Vi ville behålla 30-talets formspråk. En vedspis i köket och en ljus matplats med mycket fönster ville vi också ha, berättar Lasse.

Samlar på blått
Både Helene och Lasse är intresserade av arkitektur och formgivning. Helenes pappa och hennes bror är arkitekter och intresset för möbler och form har Helene haft med sig sedan barnsben.
Den nya matplatsen med stora glaspartier tycker de mycket om. Stolarna lyckades Helene köpa då Arne Jacobsens ”Myran” och Bruno Mattsons matbord fick hon tillverkarna att leverera i blått.
– Det gäller att passa på att köpa produkter när blått är en modefärg. Och vissa är svårare att skaffa än andra, säger Helene som ägnat sitt vuxna liv åt att samla. I flera år tjatade hon på Svenssons i Lammhult och Cassina för att få köpa en blå ”Chaise longue” av Le Corbusier.

 

Förförd av BLÅTT! mitt i texten 2

Inköpslista

– Röd och blå stol. Red & Blue av Gerrit Thomas Rietveld från 1926.
– Blå Spis och spiskåpa Nostalgie från Ilve.
– Blått kök från HTH
– Blå matsalsstolar Myran från Arne Jacobsen, specialbeställda.
– Blått matsalsbord av Bruno Mattsson, specialbeställt.

Text: Niklas Kämpargårdh

Förförd av BLÅTT! 7 Förförd av BLÅTT! 9 Förförd av BLÅTT! 5

Förförd av BLÅTT! 8 Förförd av BLÅTT! 10 Förförd av BLÅTT! 11 Förförd av BLÅTT! 1 Förförd av BLÅTT! 2 Förförd av BLÅTT! 3 Förförd av BLÅTT! 4   Förförd av BLÅTT! 6

- Annons -