- Annons -

VILLALIVET BESÖKER: FAMILJEN JONUZI

För fyra år sen köpte familjen Jonuzi huset i Kalmar. Det visade sig att säljaren var skräckfilmsfantast. –Det kändes som att komma hem till Dracula, berättar Bella Jonuzi. Idag är inget sig likt, utom fasaden och stjärnhimlen på dottern Arianas rum.

NAMN: Bella Jonuzi 36 år, Dasho 38 år, Rinor 17, Diana 14, Ariana 10, Erion 7 och Tiara 1,5 år.
Yrken: Bella är butiksbiträde och ambassadör för Auroraglitter. Dasho är styckare.
Bor: Kalmar, 1,5-plansvilla 201 m2.
INSTAGRAM: Interiorby.bella.

TEXT EVA LINETTI [email protected]

FOTO MARTINA WÄRENFELDT

“Jag är inte svensk, det märker man direkt när man kommer hem till mig.”

Barocksoffan fick behålla det antika tyget men ramen målade Bella om med guldfärg.

På en villagata i Vimpeltorpet i Kalmar bor Bella, hennes man Dasho och deras fem barn Rinor, Diana, Ariana, Erion och Tiara. Huset är välkänt i trakten och har kallats Alien-huset och Monsterhuset. Men det ser ut som vilken trivsam familjevilla som helst. Ett vitt trähus med svarta takpannor och höga tujor. Och på insidan en ljus, glad och glittrig stil.

Familjen Jonuzi var på jakt efter ett hus nära skolan när det udda huset dök upp. –Jag trodde jag skulle dö när jag såg det. Det var så mörkt, med lister av plåt, ett mörkt industritak och inrett med allt från Alien-filmerna. Fullt med masker på väggarna, svarta stjärnhimlar och färg som runnit och droppat längs väggarna. Det kändes som att komma hem till Dracula. Men vi sa ja direkt!

–På rekordfart fick huset flest klickar på Hemnet och sidan krashade under nån timme. Det hade mer klickar än Zlatans hus som låg ute samtidigt! De gjorde om nästan allt; innerväggar, innertak, övervåning, el, värme och takfönster. Problem med fuskbyggare ledde tråkigt nog till förseningar.

–Det tog över ett år innan vi kunde bo här, så vi bodde hos mina föräldrar. Dasho jobbade och jag var barnledig. På helgerna byggde vi och målade.

Mobilfria myskvällar

Vardagsrummet, som är en öppen planlösning med köket, är favoritplatsen. –Det är här vi möts när vi kommer hem, vi tänder ljus och är här tillsammans. Det är min mysfaktor. På frågan om vad barnen gillar mest med huset svarar hon direkt och skrattar. –Kylskåpet! Och vardagsrummet. De har sina rum som är jättemysiga, men det är här vi är tillsammans.

Erion 7 år gillar att springa upp och ner i spiraltrappan.

Ljusterapi

Bella är den som står för inredningen. Hon gillar att blanda nytt och gammalt, guld och silver, speglar och glas. Det är vitt och det är ljust. Stora fönsterpartier bidrar till rymden och atmosfären. –Vi har ju så mörkt i Sverige, vi behöver ljusterapi. Basen här är vit. Det gör att det ser större ut och man blir pigg av det. Blommorna till exempel syns ju mycket mer mot vitt. Och så gillar jag när det glittrar och glänser.

Bella gillar att blanda nytt och gammalt, speglar och glas, silver och guld.

Bella har hämtat influenser dels från Amerika och dels från balkanländerna där både hon och Dasho har sina ursprung. –Det är väl lite amerikanskt med speglar, glas och stora fönsterpartier, och lite balkan med vita klinkergolv överallt. Hon tror att många i Sverige är lite försiktiga när det kommer till inredning och har märkt att det är många från utlandet som följer henne på Instagram.

–Jag är inte svensk, det märker man direkt när man kommer hem till mig. Men jag har aldrig brytt mig om vad andra tycker. Jag provar mig fram. Att vinna tävlingen var inget hon ens vågat drömma om.

–Jag är lite chockad, men jätteglad. Nu kan vi sluta tala om vårt hus som Alien-huset.

Nu är de familjen med det mysiga huset som vann Villalivets tävling. Den här kvällen ska de fira med mobilfritt mys, lyxmiddag och filmkväll. –Jag har lovat barnen att duka lika fint som till fotograferingen!

När Bella planerade köket var det viktigt att ta hänsyn till allas viljor och att ha mycket plats för socialt umgänge.

 

5 SNABBA

Finaste vinterdekorationen?

– En fluffig filt, mjuka kuddar, tända ljus och ett stort blockljus, kanske apelsinfärgat.

Senaste inköpet till hemmet?

– Igår till fotograferingen; servettringar i silver, krämfärgade servetter, en spegelbricka och småskålar.

Favoritserie?

– Karasevda, en turkisk serie med engelsk text.

Veckans höjdpunkt med familjen?

– Lördagar när vi ser film tillsammans och dukar upp kvällsmys.

Ser fram emot i vinter?

– Grilla mashmallows tillsammans med barnen ute vid den öppna brasan.

En glad Bella med presentkort från Willab Garden, Landshypotek Bank, MIO och Plantagen

Huvudpartners – Sveriges Mysigaste Hem 2019

 


Partners – Sveriges Mysigaste Hem 2019

 

 

 


 

- Annons -