- Annons -

GRANNSAMVERKAN – ett enkelt sätt att minska risken för brott!

I småländska regementsstaden Eksjö är det grannarna som står för vakten i samarbete med polisen.

– Det känns tryggt, säger nyinflyttade Jill Malmqvist.

Militären är fortfarande verksam i den gamla trästaden Eksjö i Småland, men regementet I12 har stängt och parkeringsplatsen intill kaserngården är förvandlad till ett lummigt bostadsområde.

– Det är hårt att gräva, konstaterar Håkan Bergman och syftar på underlaget i trädgården. Området kallas Beväringen med radhus och parhus byggda i en kulör som får dem att smälta in i den bevarade regementsmiljön strax intill. På den gemensamma platsen mellan husen finns både boulebana och en lekplats – ett tydligt tecken på blandningen av åldrar hos de boende. Här lever barnfamiljer och pensionärer om vartannat, vilket betyder trygghet, menar nyinflyttade Jill Malmqvist och dottern Moa.

– Det är nästan alltid någon hemma där barnen skulle kunna plinga på, förklarar hon. En vårdag i det välskötta området är känslan långt från oro och otrygghet, men sedan ett par år tillbaka har man en organiserad grannsamverkan. Ett nätverk med lite extra koll, som ett komplement till den gemenskap man redan haft kring exempelvis sophämtning, skottning och planering av de gemensamma ytorna.

– Man kan inte säga annat än att det är lugnt i Eksjö men det händer väl lite här också, säger Margareta Fors som bott i området i tio år.

Stenar framför dörren

Vaksamheten i Beväringen skärptes häromåret när någon gick in i ett av husen och stal en klocka. Den drabbade grannen hade förvisso glömt att låsa bakdörren, men händelsen blev något av ett uppvaknande.

– Grannsamverkan kom på tal men ingen ville riktigt ta på sig uppgiften att vara länken mellan oss och polisen, vi trodde väl att det var betungande, berättar Margareta. Till slut bjöd man ändå in polisen till områdets årsmöte där responsen från de boende blev väldigt positiv och man fick klistermärken och skyltar som nu sitter på plats i området.

Birgitta Blomqvist – med sju år i Beväringen – tog på sig att vara kontaktperson tillsammans med ytterligare en granne. – Det är inte ett dugg betungande. Vi tar emot sms- meddelanden från polisen när något är aktuellt och skickar dem vidare till halva området var. Varannan månad ungefär har polisen slagit larm, åtminstone i början, om att något kan vara i görningen.

– Vi fick till exempel veta att det var populärt att lägga ut saker, som stora stenar framför dörrarna. Om stenen inte flyttas så visar det att man är bortrest, förklarar grannarna.

– Birgitta Blomqvist håller kontakt med polisen och får tips om aktuella händelser som grannarna bör vara uppmärksamma på.

Koll på de som passerar

Att tömma brevlådan, skotta rent eller trampa runt i snön framför dörren är enkla knep som grannarna använder sig av för att hålla bovarna borta. Och förstås, att vara vaksam i största allmänhet. – Vi vet ju vem som bor här, säger Margareta och medger att hon är lite slarvig och lämnar grejer ute.

– Det är inte alls länge sedan en tjej tittade fram bakom garaget, och då frågade jag ”söker du någon?”. Ofta är det ju någon som har gått fel, berättar hon. – Det händer att folk ”genar” genom det här området och jag som inte vet vilka alla är vet ju heller inte vilka jag ska hälsa på, konstaterar Jill som är nyinflyttad. Som sådan tycker hon att det är enbart positivt med de nära kontakterna mellan de boende i Beväringen.

– Om man är en ensamvarg flyttar man nog inte till ett sådant här område, säger hon och passar på att berätta för de övriga i granngänget att familjen ska iväg till stugan i helgen.

Hon kan nog känna sig helt trygg – militären må ha lämnat posteringen vid den gamla kasernbyggnaden, men grannarna har tagit över vakten.

”Om man är en ensamvarg flyttar man nog inte till
ett sådant här område”

Tipsruta

Grannsamverkan som metod kom till i USA för cirka 50 år sedan och har blivit en form av trygghetsnätverk också i Sverige. Och det är effektivt — grannsamverkan uppges kunna minska brottsligheten med ungefär en fjärdedel. (Källa: Brottsförebyggande rådet, www.bra.se) Förmodligen finns en kontaktperson hos polisen nära dig, redo att hjälpa till med skyltar och viktig information. Sofie Fast som är områdespolis i småländska Värnamo delar med sig av några enkla tips:

Sofie Fast, områdespolis i småländska Värnamo.

✔ Se till att någon tömmer din brevlåda och ställer fram soptunnan när det är tömning.

✔ Parkera bilarna på varandras uppfarter om någon reser bort.

✔ Var nyfiken om du misstänker att någon rekar för inbrott!

✔ Vintertid kan det vara lätt att se att ingen är hemma bara genom att titta på belysningen.
Att ha lite lampor tända även om du inte är hemma är brottsförebyggande.

✔ Är det snö är det bra om det skottas och att någon lämnar lite skospår utanför huset.

 

TEXT JOHAN WANGSTRÖM
FOTO ANNA HÅLLAMS

- Annons -