Grillsäsongen är äntligen här! Men hur gör du för att briljera med grillningen och lyckas tillaga det du vill på bästa möjliga sätt? Vi ger grilltips till dig som tänker grilla med kolgrill eller för dig som har en gasolgrill därhemma. Läs mer här om allt från tändning och galler till temperatur på maten.

Det finns mycket att lära om grillning för att få det bästa resultatet. För, även om du grillat förr är det inte sällan som det blir fel genom att värmen är för hög, maten fastnar på gallret eller genom att du stressar grillningen och inte tänder grillen i tid. Här får du enkla grilltips för både kolgrill och gasolgrill.

Grilltips för kolgrill

Det är en speciell känsla att grilla med kolgrill. Doften från röken och den tillagade maten, charmen med glöden, ja det är mycket som är härligt. Det är dessutom ett bra sätt att grilla på för den som inte vill lägga ner en förmögenhet på sin grill. Det finns dock en del bra saker att tänka på för att få ett lyckat resultat när det är dags att grilla med kolgrillen.

grilltips

När du ska tända upp grillen

Det är många som gör fel när det kommer till att förbereda och tända upp grillen. Det gäller att inte stressa, och så gott det går undvika att använda kemikalier. Tändvätska är ingen bra idé utan skaffa hellre en eltändare, en skorstenständare, tändkuber eller tändrör, men en klassisk braständare fungerar också bra. Se till att starta upp grillen i tid, att tända upp grillkolen samtidigt som du snabbmarinerar det som du ska grilla är inte en bra idé. Se till att tända grillen ungefär 30 minuter innan du ska börja grilla. Då hinner du få till rätt glöd och temperatur innan det är dags att lägga på godsakerna. Tänk på att briketterna eller grillkolen blir gråaskiga när glöden är som bäst och att du bara ska ha kol på ena halvan av grillen för att kunna lägga maten på högre eller svagare grillvärme.

Ju mer kol du har i grillen desto varmare blir den. Det gäller att testa dig fram till en bra mängd träkol eller briketter innan du får till den perfekta mängden. Tänk också på att det är beroende av hur mycket och hur länge du ska grilla, det är varken miljövänligt eller ekonomiskt att använda för mycket kol. Bra ungefärliga mått att gå efter är att en grill á storleken 47 centimeter behöver omkring 40 briketter och en grill av storleken 57 centimeter behöver omkring 50 briketter. Det kan såklart krävas färre eller fler, beror helt på.

Grilltips för gasolgrill

När du ska grilla med gasolgrill ter sig grilltipsen lite annorlunda, då du inte behöver tänka på lång förvärmning, kol och eld. Gasolgrillen ryker inte lika mycket, du behöver inte värma grillen lika tidigt och det är lättare att reglera värmen på grillen. Grillen tänder du med öppet lock och sedan förvärmer du grillen under lock i ungefär fem minuter. Sedan kan du sätta igång att grilla. Värmen reglerar du enkelt på gasolgrillens reglage. Tänk på att inte grilla för snabbt och på för hög värme. Det bästa är att köra på låg värme och med lock när det kommer till gasolgrillar.

Direkt och indirekt grillning

De flesta har nog hört om direkt och indirekt grillning, men långt ifrån alla har koll på vad det innebär och vad det är bra för. Det är sätt att grilla på olika temperatur och tid. Glöm inte att du även kan reglera temperaturen och undvika att det bränns genom att höja och sänka grillgallret. Detta innebär de olika grillteknikerna:

  • Direkt grillning – då grillar du direkt över glöden eller över strålningsvärmen. Detta passar sig bra för tunna skivor kött och grönsaker som bara ska grillas snabbt. kan göras med eller utan lock, men sker oftast utan lock.
  • Indirekt grillning – När du grillar indirekt har du glöden på ena sidan av grillen och grillar på den andra, eller att på en gasolgrill grilla en bit ifrån den direkta värmen. När du grillar på detta sätt måste du grilla betydligt mycket längre, men det betyder inte att köttet blir överstekt. Det brukar bli helt perfekt. Indirekt grillning passar även för att långbaka eller långkoka, som du kan göra på grillen. Indirekt grillning sker ofta under lock.

grilltips

Andra grilltips

I övrigt när du ska grilla så gäller det att vara försiktig för att slippa brännskador och brand. Ha tålamod och stressa inte. Se till att grilla kött och annat som är i rumstemperatur och att gallret är ordentligt upphettat. Mat tenderar att lättare fastna på ett kallt galler. Om du grillar med glaze, pensla inte på det direkt. All glaze och mycket marinad innehåller socker, som lätt bränns vid, så det gäller att grilla försiktigt. Om du ska grilla hårda grönsaker eller rotfrukter, se till att förkoka dem innan. Det gör att de blir godare och mer lättgrillade. Sist men inte minst, vänd kött och grönsaker så lite som möjligt på grillen, då blir de som allra bäst.