- Annons -

Det du behöver för att få ditt hem skinande rent finns förmodligen redan hemma i ditt köksskåp. Inte i form av medel fulla av kemikalier från snabbköpet, utan i form av livsmedelsklassade produkter. Med rätt blandning och smarta knep kan du få ditt hem rent på nolltid. Här tipsar vi om tre husmorstips som kommer att förändra din städning till det bättre för din hälsa!

husmorstips

Gå förbi hyllan med rengöringsmedel i butiken! Du behöver dem inte. Vi omges idag av farliga kemikalier, utan att egentligen tänka på det. Det tär inte bara på miljön, utan också på vår hälsa. Testa våra tre husmorstips för städning som gör ditt hem fräscht på nolltid, utan större ansträngning och med hjälp av milda naturliga produkter.

Tre effektiva husmorstips

Om vi säger att du faktiskt kan städa med milda produkter som inte är fullproppade med kemikalier vad säger du då? Att det är för bra för att vara sant? Inte då! Sanningen är att de mirakelmedel som du behöver för att städa hemmet troligtvis redan finns hemma i köksskåpen. Det är dags för dig att ta dig an städningen på ett nytt sätt, med gammaldags metoder. Våra tre tips är städning med bikarbonat, diskmedel och ättika, för mer än så behövs inte.

Bikarbonat rengöring tar bort fläckar

Bikarbonat känner många till som en ingrediens för jäsning, ett bakpulver helt enkelt. Men det är så mycket mer än så. Denna vanliga skåpvara till bakning kan också användas som fantastisk bikarbonat rengöring! Detta husmorstips tar bort fläckar och håller saker som du vill ska förbli vita, vita på riktigt.

När du tvättar tvätt som är vit kan du tillsätta ungefär en tesked bikarbonat i tvättmedelsfacket, tillsammans med ditt vanliga tvättmedel. Då hjälper du dina vita kläder bevara sin vita nyans, utan att det sliter på kläderna såsom ett industriellt blekmedel skulle göra. Ett annat tricks med bikarbonat är att använda det i dina skor för att få bort unken doft. Sikta lite bikarbonat i dina sneakers och lägg dem på en luftig plats, kanske på trappen under tak. Efter en natt utomhus kan du dammsuga ut bikarbonatet och dina skor luktar fräscht igen!

Du kan även städa med bikarbonat. Rengör ytor i kök och badrum effektivt och naturligt genom att lägga bikarbonat på en ren, fuktig trasa och torka där det behövs. Effektivt för rengöring runt spis och spishäll utan att riskera repor. Gnugga på eventuella fläckar och ta extra bikarbonat och vatten där. Skölj sedan trasan och torka med en trasa som bara är vattenfuktad.

husmorstips

Diskmedel är allrengöring

Den bästa rengöringen överlag är faktiskt diskmedel. Det är något som alla har hemma, och som inte bara fungerar för disk. Diskmedel tar bort fläckar och funkar som rengöring i hela hemmet.

Genom att droppa lite diskmedel i en bunke med varmt vatten kan du göra mycket. Använd blandningen till att moppa golv med, doppa trasan i när du ska torka av i köket eller i badrummet, skura toaletten och tvätta kakel.

Var extra snäll mot miljön, välj ett miljömärkt diskmedel utan tillsatta doftämnen. Det är även fördelaktigt att skippa parfymerade produkter överlag för att minska risken för allergier.

Ättika tar bort kalkbeläggning

De flesta har problem med kalkbeläggning i badrum och kök. Men det kan du enkelt få bort med ättika! Blanda ner ättika i en bunke med varmt vatten och börja skura med en tvättsvamp, det är det som krävs för att kalken ska lossna. Om du ska avkalka din dusch, så kan du börja med att gnugga med diskmedel, skölja av med varmt vatten och sedan gnugga på ättiksvattnet. Det går också bra att spruta på ättiksvattnet. Var noga med fogarna och låt gärna blandningarna verka lite innan du sköljer av. Upprepa behandlingen vid behov. Använd samma procedur till fönsterrengöring, och glöm inte att dra av med fönsterskapa.

Ättika kan även användas till att kalka av kaffebryggare och vattenkokare. Gör då såhär: Blanda cirka 1 deciliter ättika med vatten och låt det koka i vattenkokaren eller bryggas igenom kaffebryggaren. Upprepa några gånger och gnugga sedan med svamp. Kör sedan vattenkokare och kaffebryggare några gånger med vanligt vatten för att få bort rester av ättikan.

Ättika har en stark doft, därför kan den även användas runt om i hemmet för att ta bort dålig lukt såsom rök eller den unkna doften som blir om rummet inte luftats på länge. Tänk bara på att vädra ordentligt när du fått bort doften eller när du använder ättikan att städa med. Det är inget som är farligt, utan bara en doft som man kanske inte vill hänger sig kvar allt för länge därhemma. Använd handskar för att slippa kontakt med det.

- Annons -