- Annons -

Källsortera kan vara kul – här får du några tips!

Källsortering och återvinning har nästan blivit en svensk sport. 8 av 10 personer i Sverige lämnar förpackningar och tidningar till återvinning. De flesta kommuner har nu infört flerfackskärl och möjligheterna att sortera rätt har blivit större.

Pantameras pantstatistik från 2020 visar att vi ökat återvinningen med 3% och har uppnått en pantningsgrad på 88%, detta trots en något lägre dryckesförsäljning. Vi närmar oss målet att återvinna 90% av alla burkar och PET – flaskor. Ska vi inte ta och bli bäst i världen på att källsortera? Här är lite tips som kan göra jobbet lättare och roligare.

ballingslov
Ballingslöv

En källsorteringslåda med flera fack gör källsorteringen snygg och smidig. Utdragbar låda överst där man kan lägga diskborste , diskmedelstabletter m.m. Från Ballingslöv.

Praktiska källsorteringskärl på skenor som dras ut med ett enkelt drag. Skenorna är enkla att montera i stommens underkant, levereras med ett kärl ”Hero” och ett kärl inkl. lock och avdelare. Behållaren har den luftiga utformningen för att ventilera påsen och minimerar fukt och dålig lukt. Från Härjedalskök.

Härjedalskök
Härjedalskök

Tuber för återvinning, så snygga att de kan hänga framme! Nitat plastlock i botten och öppningsbart lock i överkant. Lädersnodd i bakkant för upphängning. Märkta med texten batterier, lampor och värme ljus. Ø 10 x H 42 cm, tre stycken för 495 kr hos www.forvara.se

tuber återvinning
Forvara.se

Visste du att genomsnittshushållet slänger något i avfallsbehållaren 32 gånger/dag?

Avfallshink med lock som följer med dörren ut då den öppnas. Monteras på skåpsidan, rymmer 13 liter och levereras med praktiskt lock, från Marbodal.

Sophinken Frank

En avfallskomprimator som pressa ihop sopor som till exempel plast och papper. Fyll med sopor, sätt på locket och tryck ihop tunnan och innehållet pressas ihop. Locket är utformat för att minska lukt och har ett handtag som gör det enkelt att bära ut hinken för att tömma den i soptunnan. 349 kr hos Clas Ohlsson.

Clas Ohlsson

Praktiska skåp för källsortering, tillverkade av pulverlackad plåt. Levereras med två eller fyra plastkärl som enkelt kan tas ut och töm mas. Båda luckorna öppnas på samma gång. Från Witre: ca 1 740 kr.

Witre

ReCollector från Kvik är ett designat avfallssystem med handtag som både gör det enkelt att fästa avfallspåsarna och att lyfta med sig behållaren när den ska tömmas.

Systemet kan öppnas utan att du behöver använda händerna – det räcker med ett tryck från armbågen längst ner på fronten.

Snygg returlåda som är anpassad efter måttet på papperskassar. Lådorna är tillverkade i plywood, detaljer i naturgarvat skinn och målade i äggoljetempera. Kan beställas i ljusgrön, svart, röd och ljusgrå från www.trans-form.se.

Trans-form.se

ReCollector från Kvik är ett designat avfallssystem med handtag som både gör det enkelt att fästa avfallspåsarna och att lyft a med sig behållaren när den ska tömmas. Systemet kan öppnas utan att du behöver använda händerna – det räcker med ett tryck från armbågen längst ner på fronten.

Sittplats i köket eller källsortering?

Nordli

Både snyggt och praktiskt med Nordli byrå från Ikea som finns i många olika modeller och mått. Foto från Pinterest.

Gör barnen delaktiga!

Dessa bilder kan du enkelt skriva ut, klippa och klistra upp på era behållare hemma och göra källsorteringen lätt och rolig. Detta och mer pyssel finns att ladda ner gratis på www.sopsamlarmonster.se

En tunna på golvet kan enkelt delas in i tre olika fack med ”Kardorna” från Ikea, insatsen kostar 100 kr för 3 stycken och passar till tunnan Knodd, också Ikea, 149 kr.

Snygga etiketter att sätta på sorteringskärlen gör det enkelt att sortera rätt. Arket innehåller 6 olika symboler, mått 6 cm. Finns på Clas Ohlsson och kostar 15kr.

Färgglad sortering

Fyra färgglada kassar för källsortering, 31 x 31 x H 44. Kassarna är slitstarka, tvättbara och har bärhandtag som gör det enkelt att ta dem med till sop återvinningen. De har också ett kardborreband upptill på utsidan som gör det enkelt att ställa kassarna bredvid varandra. De är dessutom tillverkade i återvinningsbart material. Fyra st/förpackning för ca 199 kr på www.forvara.se

- Annons -