- Annons -

 

Ny energi med Feng Shui-inredning

Feng shui betyder vind och vatten och är en flera tusen år gammal kinesisk lära som förenar inom- och utomhusmiljöer, arkitektur, psykologi, filosofi och som bland annat strävar efter att efterlikna naturens formationer i hemmet. Med hjälp av fengshui kan du skapa miljöer och platser där du mår bra.

feng shui

Genom att inreda enligt feng shui går det att skapa bättre balans i ett rum med ganska enkla medel. Starta med de platser där du tillbringar en stor del av din tid som sovrum, vardagsrum och kök.

– Har du mycket saker behöver du troligen röja och rensa till att börja med. Annars går det inte att bedöma om det finns balans mellan elementen eller mellan yin och yang. Skapa plats för ny och fräsch energi och behåll det du tycker om och mår bra av. Vi har också oftast alldeles för lite levande växter omkring oss inomhus, speciellt på vintern, det är ett enkelt tips som kan tillföra mycket, säger Susanna Utbult, feng shui-expert, rektor och utbildningsansvarig på Nordic School of Feng Shui.

Inte samma som minimalism

I västvärlden har vi ofta förutfattade meningar om att feng shui ska se ut på ett visst sätt. Att det ska kännas som om man kommer in i en österländsk zen-trädgård. Många tror även att bra feng shui är detsamma som minimalistiskt.
feng shui inredning

Ett ganska enkelt råd är att tänka på hur du placerar dig själv i förhållande till dörren. Om du kan se dörren kommer du uppleva att du har kontroll på rummet.

–Så är det inte, det är ett sätt att tänka när du inreder. Du kan välja vilken stil du vill när du inreder ditt hem. Bra feng shui ska inte synas, den ska kännas. Ett viktigt men ganska enkelt råd om du tänker inreda efter feng shui är att tänka på hur du placerar dig själv i förhållande till dörren. Om du kan se dörren kommer du uppleva att du har kontroll på rummet, du ser om någon kommer in och du kan inte bli överraskad bakifrån. Att ha en hel vägg bakom dig gör att stresshormonerna reduceras i din kropp och du mår bättre. Dessutom ger det också ett vackrare och mer funktionellt rum. Att mötas av en soffrygg och en TV, är inte så trevligt. Det borde vara precis tvärt om. Du ska se den sköna soffan, det fina soffbordet och det ska kännas inbjudande och välkomnande, säger Susanna.

 

Åtta livsaspekter viktigt inom feng shui-inredning

Du kan inreda ditt hem på olika sätt enligt feng shui beroende på vad du vill uppnå i ditt liv. Det finns ett verktyg inom feng shui som heter Ba Gua. Det är ett kinesiskt ord som betyder ungefär åtta sektorer.

–Det är en karta där de olika livsaspekterna har sina givna platser. Genom att lägga Ba Guakartan över en skiss av ett hem kan vi se var i bostaden livsaspekterna är belägna. Därefter kan du på olika sätt påverka de delar av ditt liv som du vill förändra.

feng shui färger - ba gua diagram

»Det finns ett verktyg inom feng shui som heter Ba Gua. Det är ett kinesiskt ord som betyder ungefär åtta sektorer.«

För att börja använda dig av feng shui i ditt eget hem behöver du lära dig vilka verktygen är innan du kan använda dem på rätt sätt.

–Jag tycker att en kurs oftast är att föredra då du kan ställa frågor kring det som kommer upp. Men du kan även läsa en bok eller gå på en föreläsning. Sen är det viktigt att komma ihåg att du inte behöver göra allting på en gång. Ta ett rum i taget och ta det lugnt, metodiskt och låt det ta sin tid.

Du kan även använda feng shui i din trädgård och då jobbar du med samma verktyg som du använder inne i ditt hus.

 

Feng shui-inredning – både inne och ute

–En trädgård med en platt gräsmatta gör att du ser och upplever hela trädgården direkt. Skapa istället flera mindre rum i trädgården. Hjärnan vill ha roligt och bli stimulerad och det blir den om den inte får se allting samtidigt. Små slingrande gångar som leder in till nästa trädgårdsrum föder en nyfikenhet och trädgården känns mer spännande.

Om du tänker bygga nytt eller bygga till är det en god idé att använda dig av feng shui.

–Det blir mycket enklare om du undviker misstag och gör rätt från början. Analysera tomten. Var ska huset placeras? Hur ska planlösningen se ut för att det ska bli så bra som möjligt? Feng shui har ett ödmjukt sätt att se på livet och där själva kärnan är att leva i samklang med vår omgivning. Det skapar hälsa och bättre livskvalitet.

Det finns många olika sätt att utöva feng shui och alla har samma mål. Ingen inriktning är rätt eller fel. Sök information om de olika inriktningarna och prova dig fram vad som känns bra för just dig.

feng shui trädgård

Använd feng shui i din trädgård.

Små slingrande gångar som leder in till nästa trädgårdsrum föder en nyfikenhet och trädgården känns mer spännande.

Om du vill ta ett steg längre kan det vara dags att kontakta en konsult som kommer hem och hjälper till dig med din feng shui-inredning. En bra konsult börjar inte ge en massa tips direkt innanför dörren, utan behöver se hela huset och verkligen låta kunden berätta vad de känner inför sitt hem.

– Det handlar om att knyta en kontakt både med kunden och med huset. Känslan är otroligt viktig och en konsult är väldigt känslig för energier och kan känna vad det är som behöver göras. Av en konsult kan du få hjälp med sådant du kanske inte tänker på själv. Det är lätt att bli hemmablind. Då kommer det någon utifrån som hjälper dig att se med fräscha ögon och det kan vara uppfriskande, säger Susanna.

feng shui sovrum

Susanna Utbult ger några feng shui-tips på hur du redan nu kan börja jobba med olika rum.

 • Arbetsrummet
  Se till att du sitter så att du kan se dörren ifrån skrivbordet. Ha det välorganiserat och sakerna i ordning omkring dig.
 • Köket
  Det är bra om du kan laga mat, diska och skära grönsaker så att du även här ser dörren. En köksö är väldigt bra om den placeras rätt. Då får du chansen att vända dig mot de som sitter och äter och ser om någon kommer in.
 • Sovrummet
  Nummer ett i detta rum är att undvika att sova på currylinjer, jordenergier som bildar ett regelbundet nätverk över jordytan. Det är en gammal kunskap som vi byggde våra hus efter ända fram till på 1700-talet i Sverige och som sedan har fallit i glömska. Att få reda på hur currylinjerna går i ditt hus kan du få hjälp med av en bra feng shui konsult. Det är bra om du kan se dörren när du ligger i sängen. Undvik att sova under tunga lampor eller bjälkar och undvik att ha huvudändan mot fönstret.
 • Vardagsrummet
  Placera soffan så att du ser dörren. Låt TV:n bli sekundär i inredningen av vardagsrummet och se till att det känns inbjudande när du kliver in i rummet.
 • Badrummet
  Här gäller kort och gott rent, fräscht och stäng locket till toaletten.
 • Hallen
  Hallen hänger ihop med ytterdörren som är munnen på huset. Det är där den mesta av energin kommer in i ett hus. Har du mycket kläder och saker som ligger huller om buller i hallen så blir det ett hinder för flödet på en gång och det påverkar resten utav huset.
 • Garderoben
  Rensa ut det du inte använder. Häng kläder efter färg, det vill säga alla svarta plagg för sig, alla vita för sig och så vidare. Det gör att garderoben känns mindre rörig med bonusen att det blir lättare att hitta.

Genom att våga prova något nytt kan du också få nya upplevelser och vinklingar på olika saker. Så var inte rädd för att prova nya lösningar. Om det inte känns bra kan du alltid ändra tillbaka. Men kanske finner du något som känns bättre och som du inte tänkt på tidigare!

Text: Peter Fredberg  Foto: IKEA, IStockphoto

- Annons -