Recept: Vanilj- och chokladglass
Vaniljglass
- 1 vaniljstång
- 500 g mjölk, 3 %
- 500 g vispgrädde
- 225 g rårörsocker
- 25 g honung eller glykos
- 150 g äggula (ca 7 st)
Chokladglass
- 500 g mjölk, 3 %
- 500 g vispgrädde
- 175 g rårörsocker
- 25 g honung eller glykos
- 150 g äggula (ca 7 st)
- 225 g mörk choklad
Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna om du gör vaniljglassen. Koka upp mjölk, grädde, socker, honung samt eventuellt vaniljstång och frön. Väg upp gulorna i en bunke.
Vispa ner gräddblandningen i äggulorna och häll sedan tillbaka allt i kastrullen. Värm upp till 84 grader under omrörning. Sila ner smeten i en bunke och låt den svalna. Gör du chokladglassen silar du den varma glassmeten över chokladen och mixar med en stavmixer och låter den svalna.
Kör smeten i en glassmaskin tills den har en bra glasskonsistens, tänk på att inte köra för länge för då spricker den.
Ställ i frysen till det är dags att severa.