Så överlistar du inbrottstjuven!

KATEGORI

Så överlistar du inbrottstjuven!

Nu är sommaren och semestern snart här! Årets skönaste ledighet närmar sig, men för att kunna koppla av på bortaplan gäller det att ha koll på villan därhemma. Poliskommissarie Tomas Håkansson vägleder oss i hur vi bäst överlistar inbrottstjuvarna.

Tomas är poliskommissarie vid den nationella operativa avdelningen i Malmö. Han vet vilka de vanligaste missarna är som gör att det blir busenkelt för inbrottstjuven att ta sig in i en vanlig villa.

– Villaägare gör ofta misstaget att inte kommunicera med sina grannar inför sommarsemestern, säger Tomas.

Att ta ett snack med sina intillboende är något av det mest effektiva inom inbrottsbekämpning. Det behöver inte vara svårare än att man helt enkelt meddelar dem under vilken tid man kommer att vara bortrest.

Läs också: Villalivet testar: Planteringsjord

– Be grannen gå in på din tomt då och då. Det räcker med en promenad på gräsmattan eller med att ta ett varv runt huset, säger Tomas.

Ännu bättre är det att gå ett steg vidare och starta en grannsamverkansgrupp och sätta upp dekaler på fönster, dörrar och brevlåda.

överlista inbrottstjuven 1
www.maxipixel.se All Rights Reserved

– Enligt en ny rapport har det visat sig att grannsamverkan minskar villainbrotten med 36 procent. Att kommunicera med sina grannar lönar sig, säger Tomas. Andra missar som vi ska se upp med är att inte låta det synas att huset är obebott.

– Låt det ligga sopor i soptunnan, parkera en bil på garageuppfarten, gör det svårt för tjuven att avgöra om du är hemma eller inte.

Hur går inbrottstjuvar tillväga för att reka vilka hem de ska gå in i?

– Vissa tjuvar rekar inte alls och vissa spanar och iakttar för att välja ut de villor som är enklast att ta sig in i. En tjuv vill veta om ägarna är bortresta eller inte. Ibland handlar det om vanliga iakttagelser, ibland om att det placeras föremål ovanpå soptunnelocket eller brevlådan. Altandörren på baksidan av huset, där det saknas insyn, är ofta villans mest sårbara punkt.

– Ta bort stegar och andra hjälpmedel som kan underlätta för tjuvar att ta sig in, tänk också på att rensa bort växtlighet som skyddar mot insyn, avslutar Tomas.

överlista inbrottstjuven 2

TIPSRUTA
  • Skaffa ordentliga lås.
  • Ordna ett bra larm.
  • Se över utomhusbelysningen med rörelsedetektor.
  • Skaffa sensorstyrd inomhusbelysning.
  • Utöka grannsamverkan.

 

TEXT KERSTI HILDING HANSEN

FOTO ISTOCKPHOTO & NÄMNDA LEVERANTÖRER

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev!

- Annons -

FÖLJ OSS PÅ SOCIALA MEDIER

15,650FöljareGilla
18,944FöljareFölj

Måste läsas

- Annons -