- Annons -

Säkerhet – Hur säker är din villa?

Utredningstatistiken för inbrott i villor är ingen rolig läsning för villaägare. På grund av alla inbrott så har det blivit väldigt vanligt att inbrottslarm är en del av säkerhetsutrustningen i hushållen. Det finns fler sätt att få ökad säkerhet och hålla ovälkomna gäster borta från din villa.

Vi befinner oss i en modern tid och det finns oändligt många olika inbrottslarm som ger din villa en väldigt hög säkerhet. Det finns larm i abonnemangsform och det finns typer som du kan köpa separat. Vissa paketeras för att kunna passa en mindre budget och andra är mer avancerade och ger en helhetslösning, men de är också högre i pris. Tack vare stor efterfrågan så har den stora konkurrensen och försäljningen tryckt ner priserna. Idag kan du få ett bra och modernt inbrottslarm till ett väldigt bra pris.

Att välja ett trådlöst system kan ha många fördelar, dels så är det en enkel installation eftersom alla komponenter inte behöver installeras och kopplas samman fysiskt. Som alternativ finns även trådbundna system – idag även utvecklade i hybridform där en viss kommunikation skickas genom radiosystem.

säkerhet

Tidigare handlade larm om att skapa så mycket och högt oljud som möjligt för att avskräcka inbrottstjuven, men också för att uppmärksamma omgivningen. Idag fyller ljudet i princip samma funktion, men är bara en del av säkerhetslösningen. Inomhus kan ljudet bli så högt att inbrottstjuven inte kan stanna kvar, och utomhus varnar den dina grannar.

Kopplat till larmcentral

Har du ett larm med abonnemang så betalar du för att det ska finnas personal på larmcentral. Dessa personer är ansvariga för att ta emot ditt larm när det går. Det finns olika alternativ att välja mellan, vanligast är att om larmet går – så skickas väktare ut för att kolla vad som händer och varför larmet gick, vanligast mot en avgift. Som villaägare finns det även möjlighet att ställa in så att du blir uppringd, får meddelande och till och med kan styra övervakningen och villans säkerhet direkt från mobilen.

Du har troligtvis sett ett par anordningar sitta uppe på väggarna, oftast i hörn. Det är så kallade IR-detektorer. De larmar om de upptäcker rörelser, placeringen av en detektor är alltså mycket viktig för att täcka in hela rummet. Helst ska det inte finnas några några blindspots, alltså svarta punkter som detektorn inte tar upp. Om tjuven kan smyga sig under eller förbi dessa tappar de sin mening. Har du husdjur så är det kanske smart att välja en mindre känslig detektor.

Installera larm

Tänk även på att det finns olika sätt att installera larmen. Företag erbjuder oftast att de skickar ut en tekniker som sätter upp detta mot en liten avgift, men då får du också en garanti på att det fungerar. Eller så gör du det själv. Installationen kollas sedan upp av larmtjänsten.

Vi nämnde tidigare att du kan koppla din telefon eller smartphone till vissa larmenheter. Men visste du att du även kan få tillgång till utplacerade kameror direkt i din telefon? En del leverantörer erbjuder det i sina abonnemang och då kan du se vad som händer i din villa, direkt i din smartphone.

säkerhet

Välj vad som passar just dig!

Det kan vara svårt att välja paket eller kolla på inbrottslarm när du inte haft något tidigare. Därför kan det vara en bra start att göra ett test eller höra vad dina grannar använder. Fundera kring vilken funktion du vill att den ska fylla.

 

- Annons -