- Annons -

Smarta knep som kan hjälpa dig i vardagen!

Smarta knep som gör vardagen enklare kan vi aldrig få nog av. Hur ofta saknar vi inte dessa när vi ska utföra något enkelt? Som att dra ut en spik utan att göra märken i väggen, eller få ut en skruv utan att smutsa ner.

Har du en spik i din gipsvägg och vill dra ut den, då använder du säkerligen din hammare för att göra detta. På känsliga väggar är det ingen smart lösning, eftersom det oftast lämnar kvar fula märken i väggen. Till din hjälp kan du då lägga en disksvamp mellan hammaren och väggen innan du drar ut spiken, och på så sätt undvika onödiga märken! Bra och billigt knep, och de flesta av oss har nog en extra disksvamp liggande därhemma.

smarta knep
hammare utan disksvamp
hammaremedsvamp
Hammare med disksvamp

 

 

 

 

 

 

 

 

Håll rent med enkelt knep

 

Det är inte lika lätt att borra i alla typer av väggar och material. Många gånger stökar vi ner ordentligt, bara genom att borra ett simpelt hål. Ett enkelt tips för att slippa behöva dammsuga efteråt är att ta en postit-lapp och klistra den på väggen, precis under stället du ska borra. Därefter viker du den uppåt, så att den samlar upp allt material som faller från borrningen. Smart!

postit

 

Många utav oss har säkert varit med om att vi behöver en mindre eller större skiftnyckel vilket kan vara ett irriterande moment. Ett enkelt knep om muttern är för liten för din skiftnyckel är att placera några mynt emellan. På så sätt kommer du åt och får grepp, och kan lätt montera av skruven.

Ibland saknar vi en linjal, en tumstock eller ett måttband och då kan det vara omöjligt att dra ett rakt streck. Som tur är så finns det en lösning för detta också! Ska du till exempel såga av en planka efter ett rakt streck, kan du använda en penna och en liten mutterbricka. Lägg brickan på plankan och använd en vägg som stöd. Sätt pennan i hålet i brickan, och låt brickan rulla mot väggen medan du drar ett streck på plankan.

Ibland händer det att vi saknar rätt storlek på skruvmejseln och behöver en mindre, när skruven är för liten eller sitter dumt till. En snabb lösning kan vara att ta hjälp av ett gem, som du rätar ut och hamrar över den ena kanten så att den blir platt. Nu kan du skruva av den lilla skruven!

myntmellan plattskruv skruv

Vi på Villaliv tycker att nästa tips kanske är det bästa av alla, att en gaffel kan komma till hjälp på detta sätt är helt otroligt! Att fästa en tavla på väggen, det fixar alla. Däremot kan det vara lurigare att få den att hänga rakt. Sätt en gaffel på spiken och trä tavlan över gaffeln, sedan ner på spiken, så har du löst det problemet också.

- Annons -