- Annons -

Tvätta smart och ta hand om dina kläder. Då håller de längre, du spar på energi och du slipper köpa nya kläder lika ofta. Vi har satt samman en lista på de bästa tipsen för tvätt och klädvård.

Att ta itu med en tvätt är ett nödvändigt ont för många. Kanske slänger du ned alla kläder i samma maskin, oavsett material, användningsområde och vad som står på lappen med tvättråd. När du sedan tvättat körs ofta allting i torktumlaren efteråt. Tillhör du de som gör så?

Genom att följa våra smarta tips blir tvätten mer effektiv, du sparar energi och dina kläder håller också längre. Det gör att du har råd att köpa dyrare kläder, om du vill det, eller att du sparar pengar som du kan lägga på något annat som du tycker om.

Tvättips

Faktum är att det blir roligare att tvätta om du lägger ned lite tid på att göra rätt. Du kommer att märka att kläderna blir renare och att det inte sliter lika mycket på plaggen. Med våra tvättråd minskas även risken för missfärgningar och dålig lukt.

Tvätta inte på onödigt hög temperatur och använd inte elkrävande apparater i onödan. Det kommer både planeten och din plånbok att tacka dig för.

Allmänna tips för tvätttvätt

 • Sortera din tvätt och tvätta ljust och mörkt var för sig.
 • Läs och följ de tvättanvisningar som finns.
 • Bevara klädernas färg och kvalitet genom att tvätta plaggen ut och in.
 • Använd inte tvättmedel i pulverform till känsliga material som syntet, siden och ull. Till dessa bör du istället använda flytande fintvättmedel.
 • Häll ättika i tvättmedelsfacket när du tvättar kläder i syntetmaterial, tillsammans med tvättmedlet. Eller häll ättikan i sköljmedelsfacket. Kläder i syntetfiber har som bekant en tendens att lukta illa efter en tid, men ättika är ett undermedel för att komma till rätta med dålig lukt.
 • Dunjackor, sovsäckar och liknande måste torktumlas efter tvätt för att återfå sin fluffighet. Många rekommenderar att lägga in några tennisbollar i torktumlaren, men dessa kan slå sönder dunet i plagget. Bättre är att använda innebandybollar.
 • Glöm inte att rengöra tvättmaskinen ungefär en gång om året. Kör den på 90-graders program, med citronsyra i tvättmedelsfacket. På detta sätt löser du upp gamla tvättmedelsrester som kan ha ansamlats i maskinen.

Tvättråd för energibesparing och bättre miljö

 • Dosera tvättmedlet korrekt. Tvätten blir inte renare för att du tar mer tvättmedel. Faktum är att det motsatta kan ske. Om du tar för mycket tvättmedel löddrar det mer, och sannolikheten minskar för att tvätten sköljs ur ordentligt.
 • Fyll tvättmaskinen ordentligt. Helst ska det bara rymmas en knytnäve ovanpå tvätten. Om du däremot tvättar plagg av ylle ska det inte vara fler än tre åt gången i maskinen.
 • Undvik torkskåp, eftersom det drar betydligt mer energi än torktumlare. Bäst är att låta kläderna självtorka.
 • Tvätta i lägre temperaturer. Många plagg är inte så smutsiga att de behöver tvättas i högre grader.

Klädvårdstips

Att ta hand om dina kläder handlar inte bara om att tvätta dem på rätt sätt. Du förlänger klädernas livslängd om du sköter dem på rätt sätt även i övrigt. Det kan faktiskt handla om att inte tvätta dem så ofta. Vatten löser inte bara upp smuts, det har också en uttorkande effekt på många naturmaterial.

Tröjor och kjolar i ull behöver inte tvättas så ofta om du vädrar dem. Häng dem utomhus när vädret är fuktigt, eller häng in dem i badrummet efter att du duschat. Genom att vädra dem istället för att tvätta bevarar du lanolinet, ullens naturliga fett, som bildar en skyddande hinna och stöter bort smuts.

Investera i en bra klädborste, och använd den för att borsta bort damm och ytlig smuts från rockar, kavajer och liknande. Det finns de som hävdar att vädring och borstning räcker för att kostymer av bra kvalitet ska hålla mer än en livstid, och att du då aldrig behöver lämna in dem på kemtvätt.

Några andra bra tips som får kläderna att hålla längre utan att de blir ofräscha, är följande:

 • Ju längre en fläck sitter, desto svårare blir den att ta bort. Ta därför bort fläckar så snart du upptäcker dem. De flesta fläckar går att få bort med galltvål och varmt vatten, men även om du inte får bort fläcken helt och hållet gör detta att den lättare går bort i tvätten. Ett viktigt undantag är dock blodfläckar. Dem får du bort genom att lägga fläcken i kallt vatten, med lite salt i, och låta den lösas upp.
 • Galgen är på många sätt klädernas bästa vän, men använd den med förnuft. Häng upp kavajer och rockar på breda galgar, så att inte axelpartiet missformas. Investera även i byxgalgar så att du kan hänga byxor och kjolar rakt, för att undvika att det bildas fula veck.
 • När du inte kommer att använda kläderna på länge, som under sommaren, lägg dem då i lådor eller stora plastpåsar tillsammans med kulor av cederträ. På detta sätt skyddar du kläderna mot mal och andra skadedjur.
- Annons -