Det våras för vårstädning!

KATEGORI

Rena fönster och rent hus genom vårstädning

Nu flödar ljuset in genom fönstren och solstrålarna känns obarmhärtiga mot damm och smuts. Varför inte ta en dag för vårstädning, sätta på lite bra musik och städa tillsammans? Eller sätta på en ljudbok och göra det själv. Det kan vara riktigt skönt att vårstäda. Särskilt efteråt!

Vårstädning

 

Efter den långa mörka vintern har ljuset äntligen kommit tillbaka. Dammkornen glittrar i motljuset och det ligger en grå hinna på fönstren. En rejäl vårstädning och fönstertvätt lönar sig i längden och gör att du kan njuta mer av ljuset. Vi har samlat tips för att göra vårstädningen så enkel och snabb som möjligt. Här kommer en slags checklista för städning du kan göra under våren:

Städa giftfritt

En svabb eller trasa och lite ljummet vatten löser mycket. Och miljömärkt såpa är ett skonsamt medel som fixar många utmaningar både i köket och i badrummet. Om du behöver starkare medel, så välj i första hand produkter märkta med Bra Miljöval som ställer de hårdaste miljökraven, och i andra hand Svanen.

Fönsterputsmedel kan innehålla ämnen som är svåra för naturen att bryta ner. Därför är det extra viktigt att välja miljömärkt fönsterputs, eller att göra som proffsen – köra med miljömärkt handdiskmedel och en trasa. Bakteriedödande medel bör du undvika. De flesta bakterier är inte farliga, utan nödvändiga för vår hälsa.

Naturskyddsföreningen har massor av bra och giftfria tips för dig som vill vårstäda miljövänligt.

Ättika för vårstädning

Du behöver inga kemikalier för att ta bort kalkfläckar. Häll på lite ättiksprit eller citronsyra och gnugga med en tandborste.

 

Smart med såpatips!

Såpa är utmärkt till mycket. Har du till exempel bränt en kastrullbotten så koka upp vatten med lite såpa. Låt stå med lock en stund och diska. Klart! Har du bränt i ugnen, så smörj in ugnen med koncentrerad såpa och värm till 100 grader. Låt den sen svalna och tvätta ur ugnen med en svamp. En smutsig spishäll kan du gnida in med lite såpa. Låt den verka en minut och torka av. Och diskbänken blir skinande ren om du häller lite koncentrerad såpa på en skursvamp, skurar och torkar av med vatten.

 

Dammtorkning

Mikrofibertrasor suger upp fett och damm så inget rengöringsmedel behövs. Det finns olika trasor för olika användningsområden – några är särskilt bra för damm, andra för att putsa fönster.

Dammvippan är också en miljövänlig kompis när du behöver nå platser högt upp. Vippan drar åt sig dammet och du skakar av den på balkongen eller i fönstret.

 

Golv

Testa moppning med mikrofiber! Mikromoppen drar till sig smuts och bakterier, och kan användas både torr och fuktig, med bara vatten, med såpa och med miljövänligt rengöringsmedel.

 

Köket

Det finns många smarta tips för att hålla köket fräscht. Mikrovågsugnen tvättar du enklast genom att först ställa in en kopp vatten med pressad citron och sätta värmen på full effekt en minut. Sen kan du lätt torka bort matrester och stänk, plus att det luktar gott. Disktrasan kan du slänga i tvätten eller koka med lite diskmedel en gång i veckan så håller den sig fräsch längre. Vill du bli av med ingrodd smuts på spisen så häll på ättika och strö sen över ordentligt med bakpulver. Låt det bubbla och fräsa ett tag, för att sen torka av med en trasa och ljummet vatten. Kalkfläckar får du bort med ättika eller citronsyra.

 

Tvätta fönster

Se till att du har en bra fönsterskrapa med raka kanter av gummi. Du kan tvätta med vilken svamp eller trasa du vill. Och torka med tidningspapper, hushållspapper eller gamla tygtrasor. Det viktiga är att det inte luddar. Enklast är det kanske med microfibertrasor, om du inte har luddfria kökshanddukar och frottéhanddukar. Ta en vanlig hink och fyll på med fem liter ljummet vatten och häll i en skvätt diskmedel. Är det minusgrader så går det fint att tvätta ändå. Häll i lite T-röd så fryser inte vattnet. Är fönstren mycket smutsiga så kan du hälla i lite ättikssyra. Det löser fasta avlagringar och det kan vara lättare att torka när vattnet är lite surt. En halv deciliter 24-procentig ättikssyra är en lagom dos till 5 liter vatten. Ett annat tips är att hälla i lite ammoniak för att lösa upp smutsen.

Du behöver:

Fönsterskrapa

Luddfria trasor

Hink

5 liter ljummet vatten

En skvätt diskmedel

Diskhandskar

Ev ½ dl ättikssyra

Checklista städning

Börja med att tvätta fönsterbågen.

Tvätta fönstret och gnid bort fläckar.

Vid svåra fläckar, tex målarfärg, blöt först och skrapa sen bort med ett rakblad.

Skrapa av allt vatten. Starta i övre vänster hörn, dra till höger hörn och sen rakt ner. Börja om igen, nedanför men med lite överlappning, tills hela fönstret är skrapat.

Torka av kanterna och eventuella vattenränder med en torr trasa.

Miljövänligaste fönsterputset är ljummet vatten med en skvätt miljövänligt diskmedel!

Text Eva Linetti

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev!

- Annons -

FÖLJ OSS PÅ SOCIALA MEDIER

15,650FöljareGilla
18,944FöljareFölj

Måste läsas

- Annons -