- Annons -

Barfota på betongen!

När Rita och Pehr Strömland flyttade till sextiotalsvillan strax utanför Göteborg gjorde de verklighet av sin dröm -de rev ut golven och fyllde ett helt våningsplan med tusentals liter flytande betong.

– Vi gillar blandningen av mjukt och hårt!

NAMN: Rita och Pehr Strömland
BOR: I Landvetter strax utanför Göteborg
FAMILJ: Två barn, 18 och 14 år gamla samt hund.
YRKEN: Pehr arbetar med flygfrakt och Rita designar bland annat kläder..

Betonggolv. Foto Anna Hållams

Vi får väl inleda med lite göteborgshumor. Rita och Pehr Strömland blev tidigt helt ”golvade” av rå betong. Det började redan i parets förra hus. Gummigolvet de hade beställt – inspirerat av golvet på Arlanda flygplats (!) – var försenat, och ju mer de väntade och använde det befintliga råa under- laget, desto mer började de att gilla känslan av betong.

Gummigolvet blev inlagt men idén om att gjuta ett betonggolv inomhus var född. När Pehr passerade byggen i omgivningen spanande han in den gjutna plattan och den blanka spegeln. Övertygelsen växte och när paret hittade ett sextiotalshus med vidunderlig utsikt över Landvettersjön för knappt tio år sedan var det dags att göra verklighet av golvdrömmen.

– Det var ”tusen olika golv” i huset, minns Pehr – parkett, laminat och heltäckningsmatta. Allt revs ur och hantverkarna fick ta del av ett rejält inspirationsmaterial som Rita och Pehr samlat på sig.

– Betongkillen ville ha så mycket som möjligt, han var ung och hade inte gjort detta tidigare. Paret kollade också upp att huset klarade den vikt det nya golvet skulle innebära.

Betonggolv. Foto Anna Hållams. Efter att golvet betongspacklats och putsats för en blankare yta kunde möblerna flytta in.

Rymd utan trösklar

Så, en sommardag rullade betongbilen ner och den flytande massan, ”vanlig” grovbetong, började att hällas in med en slang genom ett fönster.

– Det var nog en utmaning, konstaterar Pehr på klingande göteborgska.

Det skvätte lite men vi skulle ändå göra om väggarna. En utmaning var också vädret, det var en fin sommardag och betongen ”brann” snabbt, vilket gjorde att det var bråttom att bearbeta ytan på den massa som rann ut över hela våningsplanet. Betongkakan blev cirka tio centimeter och innehåller slingor som värmer hela våningen. Den vilar på en isolering av frigolit och paret har valt en yta av betongspackel för att jämna till – vilket egentligen inte ska behövas.

Efter att golvet putsats för en blankare yta kunde möblerna flyttas in. Resultatet är en varmt gråblank yta som gör att rummen flyter ihop och förstärker känslan av panorama och längd i huset ovanför sjön.

Betonggolv. Foto Anna Hållams

– Vi ville verkligen inte ha några trösklar, det blir sådan rymd med samma golv överallt, säger Rita som också lyft köksskåpen någon decimeter från golvet vilket skapar ytterligare luftighet.

Betonggolvet, där den lilla robotdammsugaren smyger omkring, är dessutom praktiskt menar paret som ofta får frågan om ”hur vinglasen klarar sig” när man tappar dem i golvet. Visst, men går glas verkligen mer sällan sönder på ett parkettgolv?

Inspiration från LA

Rita och Pehr hävdar att de egentligen inte är renoveringsmänniskor, vilket är svårt att tro med allt paret fixat, exempel-vis ett master bedroom med walk-in- closet bakom ett par gamla ärvda trä-dörrar, kanske med inspiration från Los Angeles där de en gång träffades. Men de kompletterar varandra. Om Pehr är den praktiska som gillar industriell känsla och de stora ingreppen så är designern Rita den som gillar att fixa på detaljnivå.

– Jag gillar det hårda i allt det mjuka. Växtligheten, sjön, vintage och arve- gods. Det blir lite mesigt att sätta det på träparkett – det blir en bra ”krock” med betongen. Och – båda gillar att gå barfota på betonggolvet.

Betonggolv. Foto Anna Hållams. Inga lister och ben på köksskåpen ger en luftigare känsla.

– Vi kör mycket utan mattor eftersom det är värme, och på sommarn när det är varmt ute så blir det lite svalt.

Att skaffa sig ett betonggolv behöver inte vara vare sig så komplicerat eller definitivt som man kanske kan tro, menar paret.

– I nybyggda hus ligger väl en betongplatta där under, och om man ska sälja och vill ändra så går det ju att lägga vad som helst ovanpå. Man behöver inte vara så tveksam, det går att ändra.

– Här inne är vi nöjda nu, det kommer att hålla länge och går att uppdatera med små medel, konstaterar Rita. Nästa projekt är den stora uteplatsen med utsikt över sjön. Den ska också få nytt golv – men av sten. Hos Rita och Pehr får betongen stanna inomhus.

 

RITA OCH PEHRS TIPS:

Rita och Pehrs betongerfarenheter……

✔ Gör en inspirationsbok att visa för hantverkarna.

✔ Välj erfarna hantverkare, kolla referenser och tidigare resultat.

✔ Balansera upp det hårda med mjuka detaljer.

✔ Kostnadsmässigt blev det i slutänden billigare än parkett.

✔ Det är inte så mycket att vara rädd för, det går alltid att lägga på ett annat golv.

TEXT johan Wangström [email protected]
FOTO ANNA HÅLLAM

- Annons -