Vanliga frågor om att kastrera katt

KATEGORI

Detta behöver du veta om att kastrera katt

När är det dags att kastrera katten och vad kan vara bra att veta om kastrering? Idag är det många som väljer att avstå kastrering av sin katt eftersom man tror att katten mår bättre utan. Ska du inte använda den till avel finns dock några goda skäl.

Måste jag kastrera katten?

Nej, men det finns goda skäl! Vill du inte att katten ska avlas så finns det en del fördelar med att kastrera katten, och vi kommer ta upp vardera fördelar för både honkatter och hankatter här. Att behöva dras med en oönskad kattkull kan vara mycket jobbigt. Har du otur är det ingen som är intresserad av att “ta över vårdnaden” för en kattunge, och det leder till att du kan behöva ta ett beslut om avlivning istället.

  • En kastrering är ett rutiningrepp hos veterinärerna och alltså något de är mycket vana vid att utföra.

För- och nackdelar kastrera hane

En hankatt som blir kastrerad upplevs som lugnare och mer hemtam än en okastrerad hane. De hamnar inte lika lätt i slagsmål som en okastrerad hane och är inte lika revirmarkerande.

Läs mer: Kattnamn: Din utlimata guide till att välja perfekta namnet

Studier visar också att katthanar som är kastrerade lever längre. Tyvärr kan kastrering av hankatt innebära risk för övervikt, därför är det bra om du ser till att aktivera katten och förse den med hälsosam mat. Det är ett enklare ingrepp att kastrera en hane än en hona.

  • En lämplig ålder att kastrera en hane är 4-6 månader.

För- och nackdelar kastrera hona

katt kastrering

En okastrerad hona som vistas utomhus riskerar att bli dräktig. Redan en 6-månader gammal katthona kan bli mamma. Vill du inte ha oönskade kattungar är det därför viktigt att kastrera katten: de drivs av en könsdrift och är mycket fertila djur. En del frågar om det finns abortpiller för katten: svaret är att det inte gör det.

Läs också: Vad menar din katt med sitt beteende?

En okastrerad hona löper, det varierar hur ofta. På vintern hamnar löpet under en viloperiod men på våren och sommaren kan katthonan löpa var tredje vecka. Under denna period brukar katten tappa aptiten, blir rastlös och fäller mer än vanligt.

Det kan också hända att honkatten urinmarkerar när hon löper, både inomhus och utomhus. Därför finns det fördelar med att kastrera en katthona både för kattens och ditt välmående.

En kastrerad katthona kan inte heller drabbas av livmoderinflammation eller tumörer på äggstockarna.

Kastrera eller sterilisera?

Kastrationen innebär att veterinären går in i buken under narkos. Man opererar då bort äggstockar, äggledare och livmoder, och i hanens fall tar man bort testiklarna. En sterilisering innebär att man inte tar bort något, utan gör katten ofruktbar genom att strypa äggledaren eller spermieledaren. Steriliseringen innebär bland annat att hormonproduktionen och könsdriften inte försvinner: då slipper man också risken att katten blir överviktig.

  • Sterilisering har ingen inverkan på kattens beteende, som kastreringen innebär. Det betyder bland annat att en steriliserad katthona fortsätter att löpa.

Efter kastrering eller sterilisering?

Efter att ingreppet utförts kommer katten vara omtöcknad från narkosen. Se till att katten får en lugn och skön återhämtning, stressa den inte i onödan. Katthanen tillfrisknar sig relativt snabbt efter en kastrering, medan katthonan kan lida av smärtor under en period. Det kan leda till att katten vill dra sig tillbaka något. Katthonan kommer också få en tratt runt halsen för att hon inte ska slicka och dra i sina stygn.

Att kastrera katt har med andra ord många fördelar, och du kan alltid konsultera med veterinär om du är osäker på något! Lycka till, önskar vi på Villalivet.

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev!

[ai_buddy_chat]
- Annons -
[ai_buddy_chat]

FÖLJ OSS PÅ SOCIALA MEDIER

15,650FöljareGilla
18,944FöljareFölj

Måste läsas

- Annons -