Alltid pank? Rensa i utgiftsröran

KATEGORI

Alltid pank? Rensa i utgiftsröran

Är du trött på att vara helt pank så fort alla räkningar är betalda varje månad? Rensa i utgiftsröran och få koll på var du lägger dina pengar. Det finns med största sannolikhet en hel del kostnader du kan kapa.

Få koll på utgifterna

utgifter

Det första du behöver göra för att ta reda på vilka utgifter du kan ta bort är att ta reda på vilka utgifter du faktiskt har. Logga in på din internetbank och kolla igenom ditt kontoutdrag för de senaste månaderna. Skriv ner vad du har haft för uttag i olika kategorier. Ett bra sätt att dela upp kan vara:

  • Boende
  • Transport
  • Nödvändiga räkningar
  • Mat
  • Nöje
  • Shopping
  • Övrigt

Ju mer specifik du är i din uppdelning desto lättare kommer det bli att hitta de utgifter du kan dra ner på.

Vanliga utgifter som går att kapa

När du har fått koll på var pengarna går är det dags att börja tänka ut vilka utgifter som är nödvändiga och vilka som är onödiga. Nästan alla av oss har en hel del kostnader som går att skippa om man bara tänker efter. Här kommer tips på vanliga utgifter som du säkerligen kan dra ner på.

Dra ner på boendekostnaden

Boende är en stor fast utgift för många men det finns en del du kan göra i hemmet för att sänka din boendekostnad. Börja med att kolla över ditt bolån och elavtal för att se om det går att omförhandla för att få ner månadskostnaden. Det finns också några tricks att ta till för att sänka din el- och vattenkostnad.

  1. Sänk värmen i huset – Det sägs att om du sänker värmen med 1 grad sparar du 5 % av elförbrukningen.
  2. Skippa standby – Många prylar drar en hel del ström även i standby-läge. Skaffa grenuttag med strömknapp så blir det enkelt att slå på och av alla apparater.
  3. Tvätta rätt – Sänk graderna när du tvättar, varmvatten kostar. Hoppa dessutom över torktumlaren som drar mycket el. Häng istället upp tvätten på tvättlinor.

Sänk dina transportkostnader

Vare sig du vill eller inte behöver du på något sätt ta dig mellan olika platser. Här är det ofta ett fall av bekvämlighet mot ekonomi. Har du en bil kan du fundera på om du verkligen måste ha en eller om du kan åka kommunalt eller cykla istället. Kanske kan du samåka med en kollega till jobbet? Måste du ha en bil kan du tänka på att bara köra när det är nödvändigt samt att planera din körning i trafiken för att undvika kraftig bromsning och gasning. Då kommer bränsleförbrukningen att minska.

utgifter

Minska din matkostnad

Det är många som blir chockade när de får reda på hur mycket de faktiskt lägger på mat varje månad. På Konsumentverket.se kan du se hur mycket mat rimligtvis ska kosta för varje medlem i hushållet. Lägger du mer pengar än så är det läge att börja planera dina måltider.

  1. Planera – Gör en komplett plan för veckans måltider innan du handlar. Då vet du exakt vad du ska ha när du kommer till affären och slipper onödiga spontanköp.
  2. Kolla extrapriser – du kan spara mycket pengar genom att vara uppmärksam på extrapriser och planera dina middagar efter billiga varor.
  3. Lunchlåda – En lunch ute kostar skjortan. Ta med dina goda rester till jobbet och din plånbok kommer att tacka dig.

Ta bort onödiga kostnader

Behöver du verkligen alla streamingtjänster? Behöver du nya kläder varje månad? Måste du resa flera gånger per år? Allt det här är saker du kan dra ner mycket på. När du har rensat i utgiftsröran kanske du till och med får över pengar som du kan sätta in på ditt sparkonto.

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev!

- Annons -

FÖLJ OSS PÅ SOCIALA MEDIER

15,650FöljareGilla
18,944FöljareFölj

Måste läsas

- Annons -
Tävling: Vinn 3st presentkort á 10.000kr från VillaFönsterTävla här!